Fabricarea Berii - Uscarea Maltului

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I 1. Cosideratii generale 3
1.1. SCURT ISTORIC 3 
1.2. BEREA SI SANATATEA 4
1.2.1. Motive pentru care se bea bere 4
1.2.2. Motive pentru care se bea bere moderat 5
1.2.3. Cum recunoastem o bere buna 6
1.2.4.Tipuri de bere 6
Capitolul II 2. Tehnologia berii 8
2.1 PROCESUL TEHNOLOGIC DE FABRICATIE AL BERII 8 
2.2 MATERII PRIME FOLOSITE DE FABRICAREA BERII 9
2.2.1. Orzul 9 
2.2.2. Apa 10
2.2.3. Hameiul 10
2.2.4. Inlocuitorii maltului 11
2.3. TEHNOLOGIA FABRICARII MALTULUI SI A BERII 12
2.3.1. TEHNOLOGIA FABRICARII MALTULUI 12
2.3.1.1. Conditionarea orzului 12
2.3.1.2. Depozitarea si conservarea orzului 14 
2.3.1.3. Metode de inmuiere 14
2.3.1.4. Germinarea orzului 15 
2.3.1.4.1. Formarea si actiunea enzimelor la germinare 15 
2.3.1.4.2. Metode de germinare a orzului 15
2.3.1.5. Uscarea maltului 17 
2.3.1.6. Conditionarea cerealelor germinate 18
2.3.2. TEHNOLOGIA FABRICARII BERII 19 
2.3.2.1 Otinerea mustului de bere 21
2.3.2.2. Macinarea maltului 22
2.3.2.3. Plamadirea maltului 22
2.3.2.4. Filtrarea plamezii 23
2.3.2.5 Fierberea mustului de bere 24 
2.3.2.6. Racirea si limpezirea mustului 25 
2.3.2.7. Fermentarea mustului de bere 25 
2.3.2.7.1. Fermentarea primara a mustului de bere 26
2.3.2.7.2. Fermentatia secundara si maturarea berii 26
2.3.2.8. Limpezirea mustului de bere 27
2.3.2.9. Pasteurizarea berii 27 
2.3.2.10. Imbutelierea berii 28 
2.5. DEFECTELE DE GUST ALE BERII 29 
Capitolul III 3. USCAREA MALTULUI 31
3.1. Generalitati privind uscarea maltului 31
Capitolul IV 4. Uscatoare cu gratare orizontale 34
Capitolul V 5. Intretinerea si repararea uscatorului 41
5.1. Intretinerea uscatorului. 41
5.2. Repararea uscatorului 41 
Capitolul VI CALCUL ECONOMIC 43
BIBLIOGRAFIE 44


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
1. CONSIDERATII GENERALE
1.1 SCURT ISTORIC
Berea este o bautura aparte, chiar speciala. O tablita sumeriana de acum 6000 de ani aducea omenirii secretul fabricarii acestei bauturi. Pe vremea aceea insa, sumerienii nu aveau acces la aceasta licoare aurie. Era o bautura divina si, ca atare, ea era destinata doar zeitei fertilitatii. Mult mai tarziu, in Evul Mediu, calugarii consumau bere mai ales in timpul postului, ca inlocuitor al carnii. Prin urmare, berea este un aliment datorita continutului in glucide, proteine, vitamineleB1, B6, B3, b12, PP, E, acid folic, nicotinic, potasiu, magneziu etc. 
Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. 
Unii cercetatori studiind un numar mare de texte antice, cat si texte tarzii au ajuns la concluzia ca in antichitate exista o legatura stransa intre coacerea cerealelor si fabricarea berii. Coacerea cerealelor este pana in zilele noastre un moment important in fabricarea berii. 
Se pare ca berea era asemanatoare unei grasimi groase de culoare intunecata, fara sa contina o cantitate mare de alcool, insa foarte hranitoare. Datorita gustului deosebit, ea ocupa un loc important in dieta oamenilor din acea vreme. Arheologii de la Universitatea Cambridge au interprins un studiu al proceselor de pregatire a beriisi cerealelor in Egiptul antic. Obiectul de studiu a fost gasit in mormintele in care s-au pastrat ramasite de mancare si bere. Calitatea acestora depinde de zaharul necesar pentru fermentatie.
In zilele noastre pentru usurarea procesului semintele se pun la uscat, astfel incat se obtine maltul. Maltul se fierbe, se strecoara si se adauga drojdie. Potrivit retetei traditionale, pentru obtinerea unei drojdii naturale se prepara un aluat din faina de grau, aluatul se pune la copt pana cand mijlocul se intarea. Dupa care, bucatile din aluatul copt se puneau intr-un decoct de malt pentru pregatirea berii. 
In toata lumea 20000 de feluri de bere sunt imbuteliate in 180 de feluri, de la normala, slab alcoolizata, slab alcoolica, pils, la amara, crema de bere si bere neagra. 
Berea a fost bautura populara de mult timp. Tablele babiloniene de lut prezinta retete detaliate de bere, ce se faceau in anii 4300 I.C. Berea a foat fabricata si de chinezii antici, asirieni si incasi.
Un text egiptean din 1600 I.C. da peste 100 de retete ce folosesc berea. Acum catva ani beraria din New Castle, Anglia, au inbuteliat 1000 de sticle de bere blonda Tutan Kamon dupa o reteta veche de 3200 de ani, gasita in templul soarelufi de Regina Nefertiti.
Fabricarea si comercializarea berii a inceput in anul 1200 D.C. in Germania de astazi. In 1506 apare Legea Germana a Puritatii care spune clar ca ingredientele berii trebuie sa fie duar apa pura, orzoaica, hameiul si graul. Inbutelierea berii a inceput in 1605.
Un litru de bere echivaleaza cu ; jumatate kg de cartofi, 65g unt, 6 oua, 0,75l lapte sau un sfert de paine. 
Berea este o bautura alimentara slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentatia intrerupta a unui must de malt, hamei si apa. Berea contine componentele nutritive ale maltului si, in plus produsi noi rezultati din fermentatia alcoolica adica acizi organici: acetic, malic, lactic; aldehide; alcool superior; vitamine hidrosolubile provenite din drojdie: B1, B2, B6, B12, PP, H; factori de crestere: biotina, inozitol, acid pentatenic.
In Romania,berea nu este o bautura nationala,desi traditia producerii acestei ``paini`` lichide este relativ veche. Virgilius relateaza ca geto-dacii beau iarna o bautura din orz. Din perioada romana nu avem referiri la producerea acestui suc cerealier pe teritoriul Daciei. 
Incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea, putem, in toate provinciile tarii sa urmarim evolutia fabricilor de bere in functie de realizarea etichetelor lipite pe sticle, cea mai eficace forma de reclama pana in zilele noastre. Acum se naste simbolul emblemei unei fabrici de bere si renumele unui sortiment.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fabricarea Berii - Uscarea Maltului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!