Fabricarea Painii cu Faina de Secara

Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT
Nu este prea multa vreme de cand omul a inceput sa foloseasca in hrana sa painea sub forma pe care o cunoastem noi astazi: bine coapta, cu o coaja rumena, raspandind o aroma placuta. Si, totusi, oamenii cunosteau si foloseau in hrana lor din vremuri stravechi de aproape zece mii de ani - cerealele din care si-ar fi putut pregati painea. A trebuit sa treaca mult, foarte mult timp, pana sa se ajunga la painea din zilele noastre. Painea este unul din cele mai necesare alimente, dintre cele mai hranitoare si cautate, putine sunt regiunile de pe glob in care painea sa nu fie cunoscuta.
Istoricii, economistii si alti oameni de stiinta, cercetand documentele vechi si istoria popoarelor, au aratat ce ingrozitor sufereau oamenii de foame. Au fost vremuri cand oamenii, fiind lipstti de bucata de paine, ajungeau sa se hraneasca cu buruieni si ierburi, cu coji de copaci. 
Painea pe care o consumam noi astazi are o ,, poveste lunga". Povestea este lunga pentru ca incepe cu materia prima din care se fabrica painea, graul, se continua cu felul in care se preface graul in faina, adica cu macinatul si se sfarseste cu panificatia sau modul de preparare,al,painii.
Graul face parte din familia Gramineelor, care odinioara crestea salbatic. Cu timpul plantele s-au aclimatizat si si-au schimbat unele insusiri sub influenta noilor conditii de viata.
Este interesant de vazut cum oamenii din cele mai vechi timpuri au folosit graul in alimentatia lor. In comuna primitiva toate alimentele erau consumate in stare cruda. Putem spune ca aceasta este etapa folosirii in alimentatie a boabelor crude.
CAPITOLUL I
MATERII PRIME SI AUXILIARE
1. FAINA DE GRAU
1.1. Proprietati fizice ale fainii
a. Culoarea fainii se datoreaza partilor provenite din corpul fainos al boabelor, care sunt alb-galbuie, cum si taratele existente in faina (in cazul celei semi albe si negre). Faina de grau are culoarea alba cu nuanta galbuie, mergand pana la cenusie deschisa cu nuanta alb-galbuie, continand particule de tarate. 
b. Mirosul fainii trebuie sa fie placut, specific. Prezenta mirosului de mucegai, de inchis, de statut, indica faptul ca faina a fost obtinuta din boabe de cereale vechi sau pastrate in conditii necorespunzatoare, fie ca faina insasi s-a alterat. Dintr-o astfel de faina nu se poate fabrica paine, deoarece transmite produsului mirosul ei neplacut. 
c. Gustul fainii este placut, putin dulceag, caracteristic, de cereale. Gustul acrisor de nota ca faina este veche, iar cel acru sau amar indica o faina alterata. Tot prin gust se poate constata si prezenta neghinei sau a mazarichii din grau care a patruns in faina in timpul macinisului.
d. Finetea sau granulatia fainii este de asemenea un important indice de calitate. Acest indice se refera la marimea particulelor de faina rezultata in urma macinarii. Din punct de vedere al granulatiei se distinge faina fina(moale la pipait)si faina grisata (aspra). Cunoasterea gradului de finete a fainii este necesara pentru conducerea procesului de panificatie, intrucat influenteaza diverse faze ale acestui proces. 
e. Umiditatea fainii este o alta caracteristica importanta a calitatii fainii, determinand comportarea ei in procesul tehnologic si randamentul cantitativ in paine. Dupa continutul in apa se deosebeste:
- faina uscata, cand are umiditate sub 14%;
- faina cu umiditate medie, cand are umiditatea intre 14 si 15%;
- faina umeda (jilava), cand are umiditatea peste 15%
De umiditatea pe care o are faina depinde modul in care ea se pastreaza, cum si comportarea in cursul prelucrarii. Faina uscata se poate pastra bine timp indelungat si se prelucreaza usor, dand un aluat nelipicios a carui consistenta se mentine la dospirea finala. De asemenea, aceasta faina da un randament bun in paine. Faina umeda se pastreaza mai greu si un timp limitat, deoarece prezinta conditii favorabile pentru a se incinge, permite dezvoltarea mucegaiurilor si infestarea cu daunatori de hambare. 
f. Aciditatea fainii se datoreaza unor substante cu caracter acid, in primul rand fosfatilor acizi, care se gasesc in faina . In timpul unei depozitari mai indelungate se pot trece in faina unele fenomene care ii maresc aciditatea. Astfel spre exemplu, ca urmare a hidrolizei enzimatice a substantelor grase si a substantelor proteice, apar acizi grasi si amino-acizi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fabricarea Painii cu Faina de Secara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!