Falsificarea Laptelui

Cuprins proiect Cum descarc?

Generalitati pag. 2
Rolul proteinelor, lipidelor si glucidelor pag. 3
Rolul sarurilor minerale si vitaminelor pag. 4
Laptele aliment si medicament pag. 6
Falsificarea laptelui cu substante conservante pag. 7
a) Falsificarea laptelui cu apa oxigenata pag. 7
b) Falsificarea laptelui cu acid salicilic pag. 8
c) Falsificarea laptelui cu acid benzoic si sarurile lui pag. 8
Bibliografie pag. 9


Extras din proiect Cum descarc?

Falsificarea laptelui
Generalitati
Laptele este un aliment de prima necesitate, cu implicatii majore in conditia de existenta si de sanatate a omului. Alimentele, laptele in principal, trebuie sa asigure starea de sanatate a omului, caci in acceptiunea actuala notiunea de sanatate nu se rezuma doar la "absenta starii de boala". Sanatatea inseamna inmultire, crestere si dezvoltare normala din punct de vedere somatic, in asa fel incat sa se asigure la nivel optim desfasurarea tuturor functiilor specifice vietii, inclusiv capacitatea de munca, gandire, de creatie, de adaptare sau de reactie.
Datorita particularitatilor sale laptele este un produs usor de falsificat. In scopul obtinerii de castiguri frauduloase, unii producatori recurg fie la subtierea partiala, fie la sustragerea unui comportament valoros al laptelui. Principalele tipuri de falsificari din aceasta categorie sunt adaugarea de apa si sustragerea de grasimi.
Laptele este un produs foarte perisabil. Nerespectarea conditiilor minime de igiena la obtinerea si apoi neracirea imediata ( pentru a reduce activitatea enzimatica si microbiana) duce la acidifierea timpurie a acestuia.
Prevenirea instalarii procesului fermentativ sau neutralizarea aciditatii deja formate se face prin adaugarea de substante conservante si neutralizante; a doua categorie de falsificari.
Evidentierea falsificarilor presupune folosirea unor criterii si tehnici de analiza care urmaresc atat depistarea si normalizarea agentului de falsificare cat si stabilirea proportiei fraudei.
Laptele din care s-au recoltat probele isi urmarea circuitul normal, avand doar grija sa se asigure conditii corespunzatoare de conservare pentru contraprobe.
Chiar si atunci cand laptele este suspect in posibilitatea declansarii unor accidente de sanatate, nu se justifica sechestrarea lui ca atare.
Pentru a se evita pagubele economice, prin alterarea laptelui (datorita timpului, destul de lung pana la cunoasterea rezultatelor de laborator), imediat dupa recoltarea probelor si contraprobelor, lotul respectiv poate fi supus prelucrarii tehnologice in branzeturi, produse cu mare capacitate de conservare. In acest caz este necesar ca prelucrarea sa se faca in partida absolut separata si sub stricta supraveghere, iar produsul finit sa se puna sub sechestru pana la cunoasterea rezultatelor. 
Laptele este produsul care se preteaza la falsificari din cele mai variate, incepand cu substituirea partiala sau chiar totala a unor componenti valorosi si incheind cu adaugarea de substante chimice nepermise. Adaugarea acestor substante se face in scopul mascarii unor defecte, prevenirii sau mascarii unor stari de alterare sau pentru mascarea unor substituiri sau adaosuri.
Aprecierea falsificarilor laptelui crud prin substituirea lui de la o specie cu alta specie constituie o componenta a procesului de autentificare, iar metodele de stabilire a autenticitatii si de identificare a falsificarilor in multe situatii se suprapun, motiv pentru care vor fi descrise impreuna.
Cele mai frecvente falsificari ale laptelui se refera la:
-diluaerea laptelui ;
-smantanirea partiala si adaugarea de lapte smantanit ;
-adaugarea de lapte praf rconstituit ;
-adaugare de lapte de la alte specii de animale ;
-adaugare de conservanti si neutralizanti ;
-adaugare de ingrasaminte chimice.
ROLUL PROTEINELOR, LIPIDELOR SI GLUCIDELOR
Proteinele reprezinta unul din cei mai importanti piloni ai alimentatiei, luand parte la formarea, dezvoltarea si reinnoirea substratului material al vietii. 
Nevoia de proteine este mai mare la copii, in perioada de crestere si dezvoltare la femei in perioada maternitatii, la convalescenti dupa boli consumativ.
In aceeasi masura proteinele iau parte la formarea enzimelor si hormonilor, precum si in producerea anticorpilor, contribuind la procesele de aparare fata de diferite agresiuni microbiene. Totodata, laptele, prin proteinele sale, reprezinta un factor activ in cresterea rezistentei organismului fata de actiunea nociva a unor substante chimice cu potential toxic. Cresterea rezistentei organismelor consumatoare de lapte se explica prin bogatia laptelui in factori nutritivi si principii biologic active.
Factorii principali ai imunocompetentei sunt considerati, in afara de proteine, fierul, zincul, magneziul, vitaminele A, B6 si E, care de asemenea se gasesc in lapte.
Proteinele din lapte nu exceleaza prin aportul cantitativ (3.4%) ci mai ales prin valoarea calitativa a acestora. Aceasta este determinata de continutul in aminoacizi esentiali si indispensabili, deoarece ei nu pot fi sintetizati de organismul uman (lecitina, izolecitina, fenilamina, lizina, metionina, treonina,valina si triptofan).
Proteinele sunt grupate in patru fractiuni (cazeina, albumina, globulina, proteozo-peptone) care prezinta insusiri specifice.
Cazeina, fractiunea proteica majoritara din laptele de vaca, are o masa moleculara relativ mica si un raport echilibrat in aminoacizi (continandu-i pe cei esentiali), argumente ce confera un coeficient de utilizare digestiva si valoare biologica ridicata. 
Cantitatea de proteine necesara unui organism adult este evaluata la 1.2-1.4 g/kg. in 24 de ore. La copiii intre 1 si 6 ani nevoia de proteine este de 3-4 g/kg. si zi, iar la femei, in perioada maternitatii, ratia de proteine trebuie sa fie de 1.5-2 g/kg si zi. De asemenea o ratie mai bogata in proteine este necesara si pentru persoanele care lucreaza in mediu toxic sau infectios.


Fisiere in arhiva (1):

  • Falsificarea Laptelui.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!