Extras din proiect
Fructele, pe cale de disparitie
Productia de fructe autohtone este intr-o scadere continua. Prin urmare, pe mesele romanilor au ajuns doar 10%-15% din potentialul de productie de visine, cirese, caise si prune timpurii. Romanii consuma foarte putine fructe si legume comparativ cu media Uniunii Europene, conform unei statistici realizate luna trecuta de Eurostat, biroul de statistica al UE. Astfel, in tara noastra s-au consumat in medie intre 2005 si 2007 putin peste 40 de kilograme de fructe si legume proaspete pe an, adica aproximativ jumatate din media Uniunii Europene. O cauza importanta a consumului redus este declinul continuu al sectorului horticol din Romania, dupa 1989.
Rolul fructelor in organism
In organism fructele au rol deosebit, contribuind la realizarea in bune conditii si a proceselor metabolice, la mentinerea sanatatii. Rolul fructelor in organism se caracterizeaza prin:
- actiune alcalinizanta, care rezulta prin arderea acizilor organici cu formare de carbonati alcalini si baze;
- actiune mineralizanta, datorita continutului in substante minerale; de aceea se indica in anemii, decalcifieri, etc.;
- actiune vitaminizanta, prin aportul crescut in vitamine.
In fructe se gasesc urmatoarele vitamine:
- vitamina A, in: citrice, ananas, curmale, caise, mere, pere, migdale, nuci, etc.;
- vitamina B1, in: citrice, struguri, mere, pere, banane, nuci, migdale;
- vitamina B2, in: citrice, struguri, mere, pere, banane, caise, nuci, arahide, castane;
- vitamina C, in : citrice, banane, afine, mere, pere, etc.;
- vitamina E, in: masline, nuci, migdale.
Unele fructe, ca si legumele, mai au si alte actiuni specifice, ca de exemplu:
- actiune laxativa, datorita continutului in celuloza, acizi organici, glucide, etc.;
- actiune colagoga, de stimulare a functiilor hepatice;
- actiune constipanta, fructele care contin tanin in cantitate mare, ca: afine, coarne;
- actiune diuretica datorita continutului mare de apa si potasiu.
De ce sa mancam fructe?
Gust, minerale si vitamine. Cum iti suna? Fructele reprezinta o cale "gustoasa" de a-ti asigura portia zilnica de vitamine, minerale si fibre si de a-ti satisface pofta de dulce fara a te umple de calorii. Cu exeptia a cateva, cum ar fi avocado, nuca de cocos sau maslinele, fructele nu contin aproape deloc grasimi.
Fructele contin fitochimicale - o serie de compusi care reduc aparitia riscului de a dezvolta afectiuni cronice, cum sunt bolile cardiovascualre, diabetul si cancerul. De asemenea, fructele sunt o sursa nemaipomenita de antioxidanti - substante care incetinesc oxidarea, un proces natural care conduce la distrugerea celulelor si a tesuturilor.
O cantitate suficienta de fructe zilnica este vitala pentru mentinerea unui organism sanatos. Fiecare fruct contine un alt tip de vitamine sau minerale
Merele
Merele sunt cele mai populare fructe ale toamnei si unele dintre cele mai sanatoase. Contin numerosi antioxidanti precum catechine, acid clorogenic, quercitina. Datorita lor, merele protejeaza de cancer de san, cancer de colon, previn formarea pietrelor la rinichi, ajuta la scaderea colesterolului. Mai multe studii au aratat ca cel putin doua mere consumate pe saptamana reduc riscul de astm si de diabet de tip 2. Nutrienti importanti: vitamina K, vitamina C, fibre. Plasat sub protectia Pomonei, zeita abundentei, marul era des cultivat in livezile din antichitate. Marul a avut de-a lungul istoriei mai multe sensuri, fiind considerat un mijloc al cunoasterii, Arbore al vietii sau al Stiintei binelui sau raului: marul Discordiei, atribuit lui Paris, merele de aur din Gradina Hesperidelor, marul mincat de Adam si Eva etc. In afara de aceasta, marul ca fruct a fost considerat un aliment-medicament, devenind un punct de referinta in alimentatia dietetica. Este tonic, racoritor, antiseptic intestinal, depurativ sanguin si este indicat in astenii, surmenaj, reumatism, artritism, stari febrile, insomnii, nervozitate, cefalee.
100 de grame de mere contin:
- Calorii: 51;
- Glucide: 12 g;
- Indice glicemic: 38;
- Fibre: 2 g;
- Vitamina C: 5 mg;
- Magneziu: 12 mg.
Raspandit in cam toata Europa, marul este considerat regele fructelor. Originar din Persia el se afla si astazi in stare salbatica in Asia Mica. In urma cu 2000 de ani existau aproximativ 30 de soiuri de meri. Astazi cifra acestora a atins 600. Desi se stia ca marul este un fruct foarte important pentru sanatatea noastra inca din antichitate, cercetatorii au descoperit de curand compozitia exacta a acestuia: apa, albumine, grasimi, calciu, fosfor, fier si sodiu, celuloza, hidrati de carbon, potasiu, magneziu si vitamine (A, B1, B2, C). Acum cunoastem cu exactitate care substanta din compozitia marului va avea un efect asupra unei afectiuni sau a alteia.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Fructe autohtone.doc
- Fructe exotice.doc