Geopolitică strategică în securitatea alimentară - Strategia alimentară americană

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Geopolitica este o conceptie despre lume si in aceasta calitate, este mai corect s-o comparam nu cu stiintele, ci cu sistemele de stiinte. Caracterul sintetic al acestei discipline presupune inglobarea in ea a multor altor discipline suplimentare - geografia, istoria, demografia, strategia, etnografia, introducerea in religie, ecologia, arta militara, istoria ideologiei, sociologiei, politologiei etc. Intrucat istoria acestor stiinte militare, naturale si umaniste are o multime de scoli si grupari, din aceasta perspectiva nu va fi posibil sa vorbim despre o oarecare rigurozitate si identitate in geopolitica.
In ceea ce priveste conceptul de securitate alimentara, in literatura de specialitate s-au formulat o multitudine de definitii, fiecare avand o anumita valoare de cunoastere. Aceste definitii au fost dezvoltate la nivel individual, familial, regional, national si global. Pe plan stiintific, la nivel international, conceptul de securitate alimentara este definit ca fiind ,,accesul pentru toata lumea si in mod permanent la hrana necesara unei vieti active si sanatoase". La nivel individual, securitatea alimentara este considerata a fi dreptul fiecarui om de a se hrani, care este primul in sistemul drepturilor omului, lansat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), in 1963 la Roma, prin celebrul manifest intitulat ,,Proclamatia dreptului fiecarui om de a manca pentru a-si astampara foamea". In termeni numerici, securitatea alimentara reprezinta cantitatea de alimente necesare unui individ, exprimate in unitati fizice, conventionale (kilocalorii) si in trofine (substante nutritive), pentru a-si asigura echilibrul fiziologic si a-si acoperi cele trei ratii de consum:
- ratia de intretinere;
- ratia de crestere;
- ratia de activitate.
Stabilirea unor standarde comune si masurabile in materie de securitate sanitara a alimentelor este un mijloc de a proteja sanatatea publica si de a oferi, de asemenea, diverse avantaje economice.
Organizatiile preocupate de consolidarea lantului de aprovizionare alimentar infrunta aceasta provocare prin adoptarea unor practici mai performante de audit si de management al sigurantei alimentare si prin formarea unor coalitii si organisme de standardizare. Doua exemple ar fi comitetul tehnic ISO/TC 34, Produse alimentare, si Initiativa Globala pentru Siguranta Alimentelor (Global Food Safety Initiative -  GFSI).
Si alte agentii si organizatii elaboreaza standarde in acest domeniu, printre ele numarandu-se Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, Comisia Codex Alimentarius si Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA).
Organizatia FDA este compusa din Biroul de Comisariat Superior pentru Drepturile Omului (Office of the High Commissioner for Human Rights), avand patru directii de supraveghere a functiilor de baza ale agentiei: produse medicale, preparate alimentare si din tutun, si Departamentul de Operatiuni Globale, pentru politicile de reglementare a operatiunilor.
FDA este responsabila, de asemenea, si de promovarea sanatatii publice, contribuind la cresterea vitezei de inovatie ce face ca medicamentele si alimentele sa fie mai eficiente, mai sigure si mai accesibile. FDA ajuta populatia sa obtina informatii precise, bazate pe date stiintifice despre medicamentele si alimentele folosite, dar si pentru a reduce consumul de tutun, in vederea ameliorarii starii de sanatate.


Fisiere în arhivă (1):

  • Geopolitica strategica in securitatea alimentara - Strategia alimentara americana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Aleksandr G. Dughin. Bazele geopoliticii. Bucuresti: Editura Eurasiatica, 2011.
2. http://www.consultanta-certificare.ro/stiri/certificarea-inspectorilor-sanitari- conform-iso-17024.html
3. http://www.europalibera.org/content/article/24488854.html
4. http://www.dce.gov.ro/
5. http://www.asas.ro/LucrariStiintifice/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!