HACCP băutură carbogazoasă cu gust de portocale

Cuprins proiect

INTRODUCERE
Capitolul 1. Descrierea produsului
1.1 Proprietăţi fizice
1.2 Proprietăţi senzoriale
1.3 Alte tipuri de proprietăţi
1.4 Utilizarea produsului
Capitolul 2. Descrierea procesului tehnologic
Capitolul 3. Identificarea pericolelor potenţiale
3.1 Riscurile fizice şi măsurile de prevenire a acestora
3.2 Riscurile chimice şi măsurile de prevenire a acestora
3.3 Riscurile biologice şi măsurile de prevenire a acestora
3.4 Analiza şi evaluarea riscurilor
Capitolul 4. Determinarea punctelor critice de control
4.1 Stabilirea punctelor critice de control
4.2 Arborele de decizie pentru identificarea PCC-urilor pe fluxul
tehnologic
4.3 Arborele de decizie pentru identificarea microorganismelor
periculoase
Capitolul 5. Elaborarea planului HACCP
5.1 Etape, pericole şi limite critice
5.2 Proceduri de monitorizare
5.3 Stabilirea acţiunilor corective
5.4 Stabilirea documentaţiei, înregistrărilor şi responsabilităţilor
Capitolul 6. Concluzii şi aprecieri proprii
Bibliografie


Extras din proiect

INTRODUCERE
Sucurile carbogazoase sunt preparate, în general, din extracte sintetice de fructe sau de plante si toate au o mare problema: continutul mare de zahar. Alte componente care se gasesc in sucuri: acid fosforic, cafeina, conservanti artificiali, arome, substante colorante si alţi agenti chimici de gust. De exemplu, 345 ml de bautura carbogazoasa furnizeaza echivalentul a 10 lingurite de zahar, 250 calorii, coloranti, indulcitori artificiali (ca aspartamul). Astfel, intr-un singur an, o cantitate de 345 ml de suc pe zi poate mari cu 6 Kg greutatea unei persoane. Bolile generate de sucurile carbogazoase: Osteoporoza; Obezitate; Carii dentare; Afecţiuni cardiovasculare. 
Deci sunt daunatoare si, ca urmare, trebuie total excluse, nu numai pentru ca au in compozitie mult zahar, ci si pentru ca acidul din ele cauzeaza iritarea stomacului, gastrita si aerofagia.
Chiar daca sunt facute pe baza de extracte naturale, trebuie sa va feriti de ele, pentru ca pot fi toxice. S-a observat ca extractele naturale de citrice contin, intr-adevar, urme importante de substante nocive, cum sunt terpenele.
Cat despre cele mai rele dintre aceste bauturi, cele pe baza de cola, ar trebui sa fie ori interzise, ori semnalate printr-o eticheta speciala, cum sunt pachetele de tigari: “Acest produs este daunator sanatatii.”.\
Este, oricum, regretabil ca in Europa consumul de bauturi carbogazoase a luat o asemenea amploare.
La ora actuala, bauturile carbogazoase, prezentate pe piata europeana, contin, la 19 centilitri (continutul mediu al unei sticle mici), circa 21 mg de cofeina si 102 mg de acid fosforic.
Cofeina are proprietati excitante. Acidul fosforic este un acidifiant intens, iar marea lui concentratie de fosfor risca sa dezechilibreze raportul calciu/fosfor din alimentatie, cu un grav pericol de deficit in privinta fixarii calciulul in oase.
In sfarsit, ar trebui sa existe asigurarea ca acidul fosforic utilizat nu contine urme prea batatoare la ochi de metale toxice grele. Concluzia este simpla. Bauturile carbogazoase avand compozitia actuala trebuie sa fie categoric interzise copiilor si adolescentilor. Ele nu sunt binefacatoare pentru nimeni.
SCURT ISTORIC
"Istoria bauturilor carbogazoase" este povestea produsului cu cel mai mare succes din istoria comertului si a oamenilor carora li se datoreaza atractia sa unica.
Sucul de portocale este o bautura racoritoare care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oameni de pe tot globul. Forma familiara a sticlei si sigla, care sunt marci înregistrate, sunt cele mai recunoscute simboluri comerciale din lume.
Produsul care a dat cel mai cunoscut gust de portocale s-a nascut în Atlanta, Georgia, la data de 8 mai 1886. Dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs conform legendei bautura carbogazoasa, într-un vas de arama pe un trepied, în curtea din spatele casei sale. A dus un borcan cu noul produs la farmacia „Jacob’s” de pe aceeasi strada, unde a fost testat, declarat „excelent” si la pus în vânzare cu cinci centi paharul. În mod intentionat (sau în mod accidental, nu se cunoaste exact), noului sirop i-a fost adaugata apa carbonatata pentru a produce o bautura care a devenit dintr-o data „ Delicioasa si Racoritoare”, o tema ce continua sa se auda astazi oriunde se savureaza bautura carbogazoasa cu gust de portocale.
Piata bauturilor racoritoare carbogazoase a cunoscut o dezvoltare majora în ultimii ani, în special dupa anul 1990 când pe piata româneasca au patruns numeroase firme producatoare de bauturi racoritoare.
CAPITOLUL I
DESCRIEREA PRODUSULUI
Bauturile racoritoare sunt bauturi nealcoolice carbonate , reconfortante , obtinute in sirop de zahar saturat cu boxid de carbon , la care se adauga fie sucuri din fructe , fie siropuri naturale de fructe , fie macerate alcoolice din coji de fructe citrice sau din plante , fie esente naturale alimentare . Pentru colorare si acidulare se folosesc coloranti si acizi alimentari ( citric si tartic ).
Bauturile racoritoare se livreaza in butelii de sticla . Ele trebuie sa se prezinte cu aspect limpede , gust placut , acidulate aroma placuta si caracteristica fructului sau esentei respective.
La turnarea racoritoarelor in pahar , degajarea dioxidului de carbon din lichid trebuie sa fie persistenta si abundenta . Sticlele cu bauturi racoritoare se vor pastra in incaperi special amenajate , ferite de razele solare , bine igienizate , aerisite , cu temepaturi de 2-100C . Se vor evita variatiile bruste de temperatura ( trecerea buteliilor de sticla cu racoritoare pastrate la temperatura ridicata , peste 250C , si introducerea acestora direct in spatii frigorifice sau in vase cu gheata si apa ) intrucat se produce explozia sticlelor.
Bauturile racoritoare trebuie sa-si pastreze proprietetile organoleptice , coform termenului de valabilitate precizat si atestat de furnizor .


Fisiere în arhivă (1):

  • HACCP Bautura Carbogazoasa cu Gust de Portocale.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!