Iaurt Natural

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Definirea iaurtului. 4
2.Principalele caracteristici ale materiei prime 6
2.1 Proprietatii fizico- chimice ale laptelui 6
2.2. Proprietatii microbiologice ale laptelui 8
2.3. Compozitia chimica a laptelui 8
2.4. Defectele laptelui 12
2.5. Factorii ce influenteaza calitatea laptelui 13
2.6.Controlul sanitar- veterinar in industria laptelui 17
3. Materiile auxiliare si caracterizarea lor 18
3.1. Culturi starter 18
3.2. Lapte degresat 23
4. Materiale si ambalaje 24
5. Schema tehnologica de obtinere a iaurtului 26
5.1. Variante tehnologice de fabricatie 26
5.2. Alegerea variantei optime de fabricatie 27
5.3. Descrierea schemei tehnologice 28
5.4. Alegerea utilajelor si descriere 39
6. Caracterizarea produsului finit 47
6.1. Principalele caracteristici ale produsului finit 47
6.2. Defectele care pot aparea la produsul finit 48
6.3. Beneficile produsului finit 50
7. Bilant de materiale 52
Bibliografia 64


Extras din proiect Cum descarc?

TEMA PROIECTULUI
Sa se proiecteze o sectie de obtinere a iaurtului care prelucreaza 
10000 l lapte de vaca cu grasime 3,5%.
Sectia lucreza in 2 schimburi timp de 4 ore/schimb.
1. DEFINIREA IAURTULUI
Iaurtul este un produs lactat acid-dietetic care se fabrica in numeroase tari, in principal din lapte de vaca, cultura starter de productie avand in compozitie doua bacterii lactice: Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus, intre care se creeaza relatii simbiotice, ceea ce conduce la accelerarea procesului de fermentatie si de formare a substantelor de aroma specifice produsului.
Iaurtul isi are originea in Asia sau in Europa de Est si a aparut ca raspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele cateva ore care urmau mulsului. Astfel a inceput aventura descoperirii nenumaratelor avantaje nutritionale si medicale pe care le detine.
Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperita absolut din intamplare. In foarte multe tari, Grecia, Turcia, Mongolia sau India, consumarea iaurtului face parte din traditie, dar incepand cu anii '20 ai secolului al XX-lea, iaurtul se raspandeste si in Europa Occidentala.
Cuvantul iaurt, care vine din limba turca, Youghurmak insemnand "a ingrosa", este utilizat in mod curent, atat in America de Nord-yoghurt, cat si in Europa si desemneaza versiunea moderna a laptelui prins de altadata. In societatea moderna, omul este asaltat in fiecare zi de ritmul cotidian impus de schimbarile tot mai dese intervenite in evolutia societatii. Poluarea, stresul, intensele solicitari zilnice conduc inevitabil la o scadere a rezistentei organismului, acesta fiind tot mai expus si mai vulnerabil. Astfel, iaurtul este considerat alimentul sanatos din familia lactatelor. Multi il consuma drept pentru digestie. Iaurtul acidofil ajuta la redobandirea florei bacteriene normale a colonului, ceea ce duce la o digestie completa si la o valorificare mai buna a alimentelor bogate in fibre Iaurtul nu e o "revelatie" a secolului nostru. Cu mii de ani in urma, el era bine cunoscut de unele popoare din Orientul Mijlociu si constituia un aliment de baza. Efectele sale benefice in vindecarea diverselor boli intestinale l-au facut repede cunoscut iar modul de producere a lui nu a mai putut ramane secret.Dar, desi astazi, 30% din populatia globului consuma iaurt in mod regulat si este un aliment foarte apreciat pentru gustul sau, iaurtul avea un statut aparte la inceputul secolului nostru - cand era consumat doar la indicatia medicilor. Secolul XX l-a transformat intr-un aliment pentru consumul zilnic.
Iaurtul se prepara din lapte de vaca, de oaie, de capra sau de bivolita, pasteurizat sau fiert si insamantat cu culturi selectionate de bacterii lactice specifice (Thermobacterium bulgaricum si Streptococcus thermophilus). Laptele de oaie si laptele de vaca se folosesc in amestec cu maximum 30% lapte de bivolita. Intai de toate, desi obtinut prin fermentarea laptelui, iaurtul nu este un lapte fermentat obisnuit. Numai in prezenta unor fermenti specifici laptele devine iaurt. Iar toate calitatile lui provin de aici, fara exceptie. Chiar si aroma specifica iaurtului si gustul sau sunt datorate in mod exclusiv actiunii acestor fermenti. Atat de importanti sunt acestia incat standardele internationale conditioneaza denumirea de "iaurt" de prezenta in iaurt, dupa fabricare si pana la expirarea termenului de valabilitate, a culturilor active de fermenti specifici intr-o proportie de 10 milioane la un gram de iaurt. Fermentii sunt de fapt bacterii lactice care, in procesul lor de metabolism, actioneaza asupra laptelui transformandu-l intr-un aliment mai sanatos si mai hranitor. Iaurtul are un aport considerabil de calciu usor asimilabil, iar cat de important este calciul pentru sanatate probabil nici nu mai trebuie spus. Stim ca intareste sistemul osos si previne osteoporoza. De la iaurt insa nu se primeste numai calciu, chiar daca acesta este "filonul" principal. Magneziul, fosforul, precum si foarte multe vitamine, cum ar fi cele din complexul B, sunt prezente intr-o proportie foarte mare in iaurt si sunt de asemenea rezultate in urma actiunii fermentilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Iaurt Natural.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!