Identificarea Falsurilor din Coniac

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
Scurt istoric
Obtinerea coniacului
Grade de calitate
Legislatie
Caracteristici senzoriale
Metode de falsificare
Metode de analiza:
Determinarea continutului in alcool
Evaluarea culorii si limpiditatii
Determinarea continutului in esteri
Experiment 
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Scurt istoric
Numele bauturii vine de la un orasel de pe raul Charente din sud-vestul Frantei, aproape de Bordeaux. Zona este celebra pentru vinurile de aici inca de pe timpul romanilor.
Norvegienii veniti pentru clorura de sodiu s-au indragostit de vinurile locale si au inceput sa le exporte prin jur. Dar vinul ocupa mult loc pe corabii si, daca vantul nu era aprig,se acrea. Abia la sfarsitul secolului XVI olandezii au inventat coniacul.
Producatorii din Cognac au perfectionat metoda olandeza, inventand dubla distilare si invechirea in butoaie de stejar. 
Secolul XX a adus primele legi ale coniac-ului. In 1909 s-a delimitat aria de productie, in 1936, francezii au definit legal "denumirile de origine controlata" pentru coniac, iar dupa zece ani a aparut Bureau National Interprofessionnel du Cognac, organism mandatat sa protejeze si sa reglementeze productia faimoasei bauturi.
Obtinerea coniacului
Pentru un coniac de calitate superioara, nu ai voie sa cultivi decat decat sase soiuri de struguri: Colombard, Folle Blanche, Montils, Ugni Blanc, Semillon si Folignan. Acestea au fost alese pentru ca produc vinuri potrivite pentru distilare: aciditatea mare le conserva in mod natural pe timpul iernii, iar continutul scazut de alcool faciliteaza concentrarea aromelor din vin.
Dupa cules, strugurii sunt bagati imediat la stors, pentru a se limita oxidarea care ar dauna finetii coniacului. Odata obtinut mustul, vinificatia poate incepe. Acest proces e supravegheat foarte atent, fiindca legea franceza interzice adaugarea de zahar sau dioxid de sulf care sa elimine bacteriile nedorite. 
Fermentarea are loc in doua etape. Pentru faza alcoolica, se foloseste specia de drojdie Saccharomyces cerevisiae, care converteste zaharul din struguri in alcool si produce compusii volatili care dau aroma coniacului. Prin fermentatia malolactica, bacteria Oenococcus oeni transforma acidul malic in acid lactic, reducand aciditatea vinului si garantand un distilat mai rafinat.
Gradele de calitate ale coniacului 
Gradele de calitate oficiale ale coniacului sunt stabilite de BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac) si sunt:
XO (Extra Old) - este invechit cel putin 6 ani, dar durata 
medie de imbatranire este de 20 de ani.
VS (Very Special) - este acordat coniacului tanar care este pastrat cel
putin doi ani la invechit in butoaie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Identificarea Falsurilor din Coniac.pptx

Bibliografie

Carmen Hura - "Ghid de laborator - metode de analiza pentru produse alimentare" Iasi 2006
Nica Badea Delia - "Identificarea falsurilor din bauturi produse si preparate pe baza de cafea si ceai prin tehnici cromatografice cuplate cu spectrometria de masa" Analele Universitatii "Constantin Brancusi" din Targu Jiu, Seria Inginerie, Nr. 1/2008
http://www.scribd.com/doc/142730950/56270036-Tehnologia-de-Obtinere-a-Vinarsului-Diacritice2
http://www.icre-negre.ro/2013/12/coniacul-si-gradele-lui-de-calitate-xo.html
http://www.bauturi-nobile.ro/coniac/istorie.html


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!