Igiena apei folosite în industria alimentară

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5844
Mărime: 768.75KB (arhivat)
Publicat de: Bianca P.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Capitolul I
  2. *Motivația alegerii temei proiectului.pag.1
  3. Capitolul II
  4. *Generalități.pag.2
  5. *Controlul sănătății personalului.pag.2
  6. *Bolile profesionale.pag.5
  7. Capitolul III
  8. *Igiena individuală.pag.6
  9. *Igiena pielii.pag.7
  10. *Igiena mâinilor.pag.7
  11. *Igiena părului.pag.9
  12. *Igiena buco-dentară.pag.9
  13. *Igiena echipamentului sanitar de protecție.pag.9
  14. Capitolul IV
  15. *Comportamentul personal.pag.14
  16. *Instruirea manipulanților de produse alimentare.pag.14
  17. *Vizitatorii.pag.15
  18. Capitolul V
  19. *Concluzii.pag.16
  20. *Bibliografie.pag.17

Extras din proiect

Capitolul I

- Motivația alegerii temei proiectului

Igiena reprezintă știința care studiază condițiile de viață și de muncă în vederea asigurării sănătății lor. Igiena alimentară are ca scop asigurarea producerii alimentelor care să nu afecteze starea de sănătate a consumatorilor.

Marea dezvoltare pe care a luat-o în ultimul timp turismul în țara noastră, cât și dezvoltarea rețelei de unități de alimenție publică impune grija deosebită pentru pregătirea corespunzătoare a personalului care lucrează în asemenea unități. Se știe că circulația pe scară largă a populației crează pericolul transmiterii bolilor de la om la om, dacă nu sunt respectate strict regulie de igienă. De aceea personalul care lucrează în unitățile de industrie alimentară de diverse categorii, trebuie să cunoască și să aplice cu strictețe regulile de igienă și de prevenire a îmbolnăvirilor.

Se știe că igiena are drept scop crearea celor mai bune condiții pentru dezvolatrea normală a omului și pentru creșterea productivității muncii sale. Igiena urmărește păstrarea sănătății omului, iar nivelul condițiilor de igiena din sectorul alimentar se reflectă în starea de sănătate a populației. De aceea trebuie să se acorde o atenție deosebită problemelor de sănătate publică și să se ia măsurile necesare de prevenire a îmbolnăvirilor. Orice unitate în industria alimentră trebuie să asigure condiții de funcționare care să nu pună în pericol nici sănătatea consumatorilor și nici pe aceea a angajaților respectivi.

Prin urmare, am considerat că igiena personalului în industria alimentară reprezintă un important subiect care trebuie analizat și discutat. Credem că diferitele categorii de lucrători din industria alimentară trebuie să dețină cunoștințe strict necesare privind rolul și importanța igienei în activitatea lor zilnică, privind măsurile de protecția muncii și privind microbii si bolile ce pot să se ivească în condițiile nerespectării regulilor de igienă.

Capitolul II

- Generalități

Pregătirea sanitară a lucrătorilor din alimentația publică este o condiție esențiala pentru asigurarea unei înalte calități igienice a produselor alimentare.

Cunoașterea regulilor de igienă personală la locul de muncă de către toți lucrătorii din sectorul alimentar este obligatorie, deoarece oricât de gustos și de atrăgător ar fi un produs sau un preparat alimentar, acesta devine necorespunzător în cazul în care ar produce îmbolnăvirea consumatorului.

În țara noastră, preocuparea și grija pentru sănătatea populației se manifestă și prin legislația sanitar-veterinară, care prevede detaliat normele de igienă ce trebuie respectate de toți lucrătorii din sectorul alimentar, precum și sancțiunile administrative sau penale în cazul nerespectării acestora.

- Controlul sănătății personalului

Starea sănătății personalului din sectorul alimentar trebuie să fie în permanență controlată și supravegheată. Toate persoanele care lucrează într-un spaţiu în care se manipulează alimente trebuie să efectueze în mod obligatoriu controlul medical, la angajare şi periodic, stabilit prin reglementările Ministerului Sănătăţii.

Controlul medical periodic cuprinde:

- examen clinic general;

- examen serologic pentru depistarea sifilisului (VDRL)

-examen coproparazitologic şi coprocultură, adică cercetarea, cu ajutorl laboratorului, a materiilor fecale pentru descoperirea eventualilor purtători de microbi (tific, dizenterie etc.)

- exudat faringian pentru descoperirea eventualilor purtători de streptococ

- examen radiologic pulmonar pentru descoperirea eventualelor boli pulmonare și în mod deosebit a tuberculozei, care în faza incipientă contraindică intrarea respectivului în sectorul alimentar

- examen dermato-venerian, care se face la circumscripția sanitară a domiciliului. Candidatul este supus unui control amănunțit al tuturor organelor și simțurilor, pentru a se depista o eventuală afecțiune de piele, păr, ochi, nas, urechi etc.

Numai după efectuarea tuturor examenelor si numai dacă acestea atestă sănătatea perfectă a individului, medicul circumscripției sanitare de domiciliu îi dă avizul pentru a fi angajat in sectorul alimentar.

Odată intrat in producție, salariatul alimentar este obligat să continue cu toate examenele medicale și de laborator pe toată durata funcționării lui.

Preview document

Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 1
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 2
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 3
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 4
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 5
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 6
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 7
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 8
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 9
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 10
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 11
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 12
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 13
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 14
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 15
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 16
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 17
Igiena apei folosite în industria alimentară - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Igiena Apei Folosite in Industria Alimentara.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unei Fabrici de Obținere a Conservelor din Carne

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Conservele din carne sunt produse ambalate ermetic în recipiente metalice sau de sticlă, obţinute prin tratament termic...

Proiectarea unui Restaurant

TEMA PROIECTULUI Proiectarea unui restaurant cu specific spaniol în Poiana Braşov, cu capacitate de 60 de locuri, terasă 40 locuri şi cofetărie 30...

Tehnologii de Conservare, Dezinfectare a Condimentelor, Sistemelor Condimentare

CAP1.Condimente si sisteme condimentare 1.1Generalitati: Adaosurile utilizate in alimentatie si in industria alimentara,pentru a conferi gust si...

Proictarea din Punct de Vedere al Necesarului de Frig a unui Abator (Frigorifer Uzinal)

1.Borderou de piese scrise 1.1. Documentația de prelucrare Schema tehnologică folosită în abator pentru obținerea carcaselor 1.1.1. Prelucrarea...

Tehnica Frigului și Climatizări în Industria Alimentară

1.1.1. Prelucrarea prin frig a cărnii Conservarea cărnii în condiţii optime a constituit din toate timpurile o problemă prin conservare...

Organizarea Laboratorului de Analize pentru Produse Alimentare

Analiza biochimica trebuie efectuata imediat ce mostrele recoltate sunt aduse la laborator pentru ca acestea se depreciaza foarte repede fie...

Conservanți folosiți în industria alimentară

Cererea tot mai mare de produse alimentare care se inregistreaza duce la o supraproductie si o oferta variata din partea producatorilor alimentari....

Norme de igienă într-o fabrică de procesare a cărnii

Reguli de buna practica si igiena pentru personal • Accesul personalului in spatiile de productie se face numai prin zona vestiarelor • Este...

Te-ar putea interesa și

Procesul Tehnologic de Obținere a Șuncii

Pentru fabrici sau ateliere mai mari sau mai mici care produc sortimente de mezeluri, materia primă de bază este carnea, carnea ce provine de la:...

Tehnologia de fabricație a pâinii

ARGUMENT Industria panificatiei ocupa un loc însemnat în cadrul productiei bunurilor de consum, în primul rând datorita faptului ca pâinea...

Igiena în industria alimentară

1. Igiena in industria alimentara: Principiile igienei in industria alimentara - Igiena=Hygeia inseamna sanatate - Igiena= stiinta care studiaza...

Igiena apei

Apa este un element de constituţie esenţial şi majoritar al materiei vii, care asigură desfăşurarea tuturor proceselor vitale. Se afirmă în acest...

Igiena Apei Folosită în Industria Alimentară

MOTIVAREA ALEGERII TEMEI Tema noastră este: Igiena apei folosită în industria alimentară. Am ales tema asta deoarece apa este un element de bază...

Igiena apei în industria alimentară

Apa reprezinta unul din factorii principali de mediu, care influ-enteaza profund biosfera si viata social - economica a planetei. Apa reprezinta...

Igiena Apei Folosite în Industria Alimentară

Stabilirea necesarului de apă într-o întreprindere de industrie alimentară va lua în calcul: - apa pentru procesul tehnologic, spălare şi...

Calitatea și igiena apei în industria alimentară

Introducere Prin intermediul acestui proiect dorim să arătăm importanța apei, în general, asupra organismului uman, dar mai ales, importanța...

Ai nevoie de altceva?