Implementare HACCP pentru Sucul de Mere

Extras din proiect Cum descarc?

Implementarea unui sistem HACCP pentru
obtinerea sucurilor de mere
Sistemul H.A.C.C.P.
Sistemul de management a sigurantei recunoscut pe plan international, care si-a dovedit eficienta in toate sectoarele industriei alimentare si pe tot circuitul alimentar este sistemul H.A.C.C.P (Hazard Analysis. Critical Control Points).
H.A.C.C.P. este o metoda stiintifica, sistematica, interactiva de indentificare, evaluare si control a riscurilor asociate a produselor alimentare. Strategia H.A.C.C.P. este axata pe instruirea unui sistem de prevenire, eliminare sau reducere la niveluri acceptabile a riscurilor potentiale care afecteaza siguranta alimentelor.
H.A.C.C.P.- istoric si prezent
Conceptele care stau la baza sistemului H.A.C.C.P. isi au originea in cercetarile de la inceputul anilor '60, efectuate de NASA, compania Pillsbury, in colaborare cu Laboratoarele Natick ale Armatei SUA, pentru obtinerea de alimente caracterizare prin "zero defecte", destinate pentru consumul destinat cadrului misiunilor speciale.
Recunoscuta astazi drept cea mai eficienta solutie pentru asigurarea salubritatii produselor alimentare, metoda H.A.C.C.P. este promovata de majoritatea organismelor internationale (FAO, OMS, Codex Alimentaris), regionale ( Consiliului UE) si nationale.
Programele de asigurare a calitatii si salubritatii alimentelor au fost mult influientate de aprobarea de catre Comisia Codex Alimentarius, 1997, a sistemului H.A.C.C.P. standardizat pentru utilizare internationala.
Importanta H.A.C.C.P.
Ce inseamna sistemul H.A.C.C.P. pentru socitatile comerciale si pentru consumatori?
- un sistem operant de management al sigurantei alimentului in productie, distributie si preparare;
- un control mai eficient al operatiilor, deoarece rolul inspectorilor este centrat pe respectarea planului H.A.C.C.P. pe conformitatea eficientei acestuia;
- eliminarea limitelor metodelor traditionale de control a calitatii;
- un sistem suficient de flexibil pentru a se acomoda cu schimbarile/progresele in proiectarea echipamentelor, monitorizarea proceselor tehnologice;
- reducerea incidentei, problemelor legate de siguranta alimentelor;
- utilzarea mai buna a resurselor umane, materiale si financiare, eficientizarea sistemului de costuri al organizatiei;
- identificarea riscurilor previzibile chiar si atunci cand incidentul nu are o experienta similara in trecut, ceea ce-l face foarte util pentru noile produse sau tehnologii;
- demonstratia fata de clienti si inspecori, ca toate riscurile potentiale sunt sub control;
- cresterea increderii consumatorilor in produs si in producator;
- promovarea internationala a produselor si a afacerii prin marirea sigurantei alimentelor
Sucul de mere:
1. Descriere produs:
Sucurile de fructe reprezinta bauturi nealcoolice, obtinute din diferite specii de fructe, prin presare sau maruntire.Aceste tipuri de bauturi se remarca prin continutul ridicat in zaharuri usor asimilabile, acizi organici (cu actiune de stimulare a salivatiei, a secretiei gastrice si intestinale), vitamine, saruri minerale.
Datorita calitatilor senzoriale si proprietatilor terapeutice pe care le poseda, sucurile de fructe au capatat in ultimii ani o larga utilizare in industria bauturilor racoritoare.
Fabricarea sucurilor de fructe s-a dezvoltat in doua directii:
- sucurile fara pulpa, cunoscute de obicei sub numele de sucuri limpezite; 
- sucurile cu pulpa, cunoscute sub denumirea de nectare;
Sucurile limpezite sunt sucurile din care s-au eliminat prin diferite metode substantele coloidale, lichidul fiind clar.Ele detin ponderea cea mai mare, criteriul de transparenta fiind esential pentru aprecierea calitatii. 
Marul face parte din categoria semintoaselor la care fructul e o poama cu numeroase seminte situate la lojile seminale. El a fost cunoscut ca pom fructifer inca din epoca de piatra.Pentru oamenii de atunci, el constituia o importanta componenta a hranei. Romanii au fost cei care l-au raspandit in Europa.
Cu numai 22 de varietati cunoscute, oferta era extrem de redusa in Antichitate, in comparatie cu zilele noastre, cind exista peste 1100 soiuri.Trebuie adaugat, totusi, ca, din pacate, multe soiuri vechi, de calitate foarte buna, au fost inlaturate de concurenta unor varietati mai productive, plantate masiv in monoculturi, pentru profit comercial.
Datorita insusirilor tehnologice, merele constituie o materie prima cu pondere mare in industria alimentara. Astfel, din punct de vedere chimic, merele contin in medie: 84 - 93% apa, 0,3% cenusi, 8,30% zaharuri reducatoare, 1,60 - 4% zaharoza, 0,90 - 1,70% celuloza, 0,50% pentozana, 0,40% lignina, 0,20% acizi liberi, 0,60% acizi combinati, 0,4% pectina.
In cenusi: potasiu, sodiu, siliciu, calciu, acid fosforic, fier, magneziu, brom, sulf, mangan, cobalt, tanin.
In pielita si in cotor: acid galotanic. Esenta lui contine: eteruri, acizi - formic, acetic, capronic, acetaldehida, geraniol.
Vitamine: continutul in vitamina A este slab, insa contine vitaminele B1, B2, vitamina PP in partile exterioare ale fructului; coaja merelor contine acid pantotenic, vitamina C - un mar da 10 mg de vitamina C. 
g/100g
Apa Proteine Glucide Lipide Celuloza
84 0,3 12 0,35 0,9
Mg/100g
S P Cl Na K Mg Ca Fe Zn Cu Mn I C B1 B2 PP A
6 11 3 2 120 5 6 0,4 0,1 0,5 0,4 0,02 3 0,04 0,05 0,1 0,05
Marul este specia cu posibilitati mari de aclimatizare la conditiile de mediu diferite si se cultiva pe toate continentele globului, desigur, cu exceptia zonelor foarte reci. Ca altitudine, marul se poate cultiva de la altitudinea 0m, - nivelul marii si pana la 2000-3000 m in tari din zona tropicala cum ar fi Zimbabwe, Guatemala, Bolivia, Ecuador etc. 
Caracteristici generale
Sucurile sunt obtinute prin extractia sucului celular din fructe prin presare sau difuzie. In general, sucurile obtinute prin difuzie in contracurent a masei de fructe zdrobite au o aroma mai slaba, dar un continut mai ridicat de pectine si de polifenoli (gust astrigent). Randamentul in suc este mai mare la extractia prin difuzie, decat la cea prin presare. 
Atunci cand sucurile se obtin dintr-un singur fruct, ele se numesc naturale, iar cand rezulta din amestecarea a doua sau trei sucuri se numesc sucuri cupajate. Sucurile la care se indeparteaza o parte din apa prin concentrare sau crioconcentrare se numesc concentrate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implementare HACCP pentru Sucul de Mere.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!