Importanța Legumor și Fructelor în Alimentație

Extras din proiect Cum descarc?

Legumele şi fructele sunt alimente de origine vegetală cu rol important în alimentaţie datorită însuşirilor de gust şi aroma deosebită, oferind organismului elemente nutritive preţioase.
O caracteristică a grupei constă în faptul că majoritatea pot fi folisite în alimentaţie în stare proaspătă.
Inconvenientul grupei constă în faptul ca sunt sărace în proteine şi au valoare enrgetică scăzută. 
În alimentaţia zilnică, un adult trebuie sa consume 450 g legume şi 300g fructe.
Legumele şi fructele sunt produse vii, cu un conţinut ridicat de apă, cu o structură si textură specifice, volum mare şi durată de păstrare variabilă, în general, mică.
Datorită elementelor nutritive conţinute, unele legume şi fructe au chiar capacitatea de a arde calorii. Pot fi folosite în majoritatea dietelor şi regimurilor alimentare, uneori fiind singurele ce se pot consuma în cazul unor afecţiuni care se tratează foarte greu prin medicamente.
Prin culorile lor vii şi prin parfumul lor imbietor, un meniu format din legume si fructe poate fi mult mai reconfortant din punct de vedere psihic si fizic decat un meniu achiziţionat de la un fast-food
Consumul de legume şi fructe prezintă numeroase avantaje pe care trebuie să învatam să le valorificam. Legumele şi fructele sunt unica sursa de vitamina C pentru organism, foarte importantă pentru menţinerea stării de sănătate, a capacităţii de muncă şi a unei rezistenţe normale fată de boli. Acestea asigură între 60-80% din necesarul de vitamina A, care se întalneşte în acestea sub formă de provitamina A.
Legumele frunzoase sunt cea mai importantă sursă externă de vitamina K şi în acelaşi timp toate legumele şi fructele furnizează între 20-30% din necesarul de vitamina B. Ele au efecte alcalinizante, contracarând efectul acidifiant al majorităţii alimentelor şi deci contribuind la menţinerea echilibrului acido-bazic din organism. Ca alimente naturale, conţin aproape toate substantele minerale necesare în alimentaţie (între 0,3 – 1,5 g/100).
Legumele şi fructele sunt furnizoare de glucide, au însuşiri diuretice, prin conţinutul mare de apă, potasiu şi glucide uşor asimilabile. Proteinele din legumele oleaginoase au o valoare nutritivă care se apropie de aceea a produselor de origine animală.
Pentru cei care cred că pot să îşi întocmească un meniu numai din legume si fructe precizam că există şi dezavantaje ale consumului de legume şi fructe.
Spre exemplu, legumele şi fructele sunt în general sărace în proteine si lipide. În unele legume frunzoase se întalnesc substante antinutriţionale (acidul oxadic) care transformă calciul într-o sare greu asimilabilă.
Prin uscarea la soare ca metodă de conservare se pierd cantităţi însemnate din vitaminele C, B2 si B6, iar fierberea, sterilizarea, prăjirea şi spălarea legumelor sş fructelor produc pierderi foarte mari de vitamina C. În unele legume (gulie, varza) există substanţe nutriţionale care pot scădea capacitatea tiroidei de a căpăta iodul.


Fisiere în arhivă (1):

  • Importanta Legumor si Fructelor in Alimentatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!