Industria Alcoolului

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 7376
Mărime: 1.15MB (arhivat)
Publicat de: Vlad Marton
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

1. INDUSTRIA ALCOOLULUI

1.1. Generalitati

Indistria alcoolului se bazeaza in principal pe activitatea fetmentativa a drojdiilor, care transforma glucidele fermentescibile din substrat in alcool etilic ca produs principal de fermentatie si respectiv in biomasa.

Cuvantul alcool provine de la cuvantul arab „al-kohol” care inseamna lucru, obiect subtil si este pentru prima oara citat in Europa in secolul

Produsul finit obţinut din fabricile de alcool poarta denumirea de alcool etilic rafinat.

Spirtul brut este un produs intermediar obţinut prin distilarea plămezilor fermentate din materii prime amidonoase. Spirtul brut are o concentraţie alcoolica de 80-85%, sau chiar mai scăzută şi conţine o serie de impurităţi mai mult sau mai puţin volatile decât alcoolul etilic, care conferă acestuia un miros şi un gust neplăcut, opalescenta şi sunt dăunătoare sănătăţii. Spirtul brut este supus în continuare rafinării pentru îndepărtarea impurităţilor şi concentrarea în alcool etilic, obţinându-se: spirt frunţi, spirt cozi, şi uleiul de fuzel.

Spirtul cozi este un amestec de alcool etilic si impurităţi mai puţin volatile decât acesta rezultat la rafinarea spirtului brut.

Spirtul frunţi este un amestec format din alcool etilic şi impurităţi mai volatile care distilă la începutul rafinării spirtului brut in instalaţiile cu funcţionare discontinua. În instalaţiile continue de rafinare, spirtul frunţi se colectează din coloana de frunţi. Serveşte la obţinerea spirtului tehnic.

Spirtul pasteurizat este spirtul rafinat colectat sub forma lichida de pe talerele superioare ale coloanei de rafinare continua după principiul pasteurizării. Spirtul ce rezulta în vârful acestei coloane şi se reîntoarce în coloana de frunţi se numeşte spirt nepasteurizat.

Spirtul rafinat este produsul principal rezultat de la rafinarea spirtului brut. Se prezintă sub forma unui lichid limpede, incolor, cu miros caracteristic şi gust arzător. Concentraţia în alcool etilic a spirtului rafinat, rezultat din instalaţiile de rafinare este de minimum 96% alcool volum.

Spirtul tehnic este un amestec de frunţi şi cozi, care în vederea comercializării, se aduce la 9% alcool volum, se denaturează cu 2% benzina şi se colorează cu violet de metil in cantitate de circa 0,5 mg / 100 ml spirt tehnic.

Se prezintă sub forma unui lichid limpede sau slab opalescent, de culoare violet, cu miros caracteristic.

Uleiul de fuzel este un produs rezultat de la rafinarea alcoolului brut, format din impurităţi cu volatilitate mai redusă din care predomină alcoolii superiori: amilic, izoamilic, izobutilic, propilic. Alătiri de alcoolii superiori, se găsesc cantităţi mai mici de esteri ai acestora, acizi organici volatili şi furfural.Pentru livrare, el trebuie să aibă o puritate de minimum 85%. Se întrebuinţează ca dizolvant, ca atare, sau după esterificare cu acizi organici. În industria alimentară, se utilizează esterii alcoolilor amilic şi butilic pentru aromatizarea bomboanelor.

Compoziţia chimică a uleiului de fuzel variază în funcţie de materia primă folosită astfel:

Componentele, %

masic Cartofi

Alcool n-propilic 14,7

Alcool izobutilic 14,2

Alcool n-butilic 1,1

Alcool n-amilic 13,8

Alcool izoamilic 56,2

1.1 Materii prime si auxiliare

Materiile prime folosite la producerea alcoolului prin fermentaţie se pot clasifica astfel:

- materii prime amidonoase:

- cereale: porumb, secară grâu, ovăz, orez, sorg etc.;

- cartofi;

- rădăcini si tuberculi de plante tropicale: rădăcini de manioc, tuberculi de batane etc.;

- materii prime zaharoase:

- sfecla şi trestia de zahăr;

- melasa din sfeclă şi trestia de zahăr;

- struguri, fructe, tescovine dulci etc.;

- materii prime celulozice:

- deşeuri din lemn de brad, molid, fag etc.;

- leşii bisulfitice rezultate de la fabricarea celulozei;

- materii prime care conţin inulină şi lichelină:

- tuberculi de topinambur;

- rădăcini de cicoare.

Cele mai utilizate materii prime sunt cerealele, cartofii şi melasa.

Materiile prime auxiliare cele mai folosite la fabricarea alcoolului sunt: malţul verde, preparatele enyimatice microbiene, sărurile nutritive si factorii de creştere, acidul sulfuric, antispumanţii, antisepticele şi dezinfectanţii.

Malţul verde este folosit ca agent de zaharificare a plamezilor din cartofi, datorită conţinutului său în enzime amilolitice. Se obţine după o tehnologie asemănătoare cu cea de producere a malţului pentru bere, cu deosebirea că durata de germinare este mai lungă, urmărindu-se acumularea unei cantităţi maxime de amilaze.

Aprecierea calităţii malţului verde se face atât după aspectul exterior, cât şi după activitatea enzimatică. Activitatea α-amilazică se exprimă în unităţi SKB, care reprezintă grame de amidon solubil dextrinizat de către 1 g malţ verde, în timp de 60 minute la temperarura de 200C, în prezenţa unui exces de β - amilază.

Activitatea β – amilazică se exprimă în unităţi Windisch-Kolbach (oWK), care reprezintă grame de maltoză rezultate prin acţiunea extratului provenit din 100 g malţ verde asupra unei soluţii 2%, în timp de 30 minute, la 200C şi la pH = 4,3.

În tabelul 1.1 se prezintă modul de apreciere a calităţii malţului verde în funcţie de activitatea α- şi β - amilazică.

Preview document

Industria Alcoolului - Pagina 1
Industria Alcoolului - Pagina 2
Industria Alcoolului - Pagina 3
Industria Alcoolului - Pagina 4
Industria Alcoolului - Pagina 5
Industria Alcoolului - Pagina 6
Industria Alcoolului - Pagina 7
Industria Alcoolului - Pagina 8
Industria Alcoolului - Pagina 9
Industria Alcoolului - Pagina 10
Industria Alcoolului - Pagina 11
Industria Alcoolului - Pagina 12
Industria Alcoolului - Pagina 13
Industria Alcoolului - Pagina 14
Industria Alcoolului - Pagina 15
Industria Alcoolului - Pagina 16
Industria Alcoolului - Pagina 17
Industria Alcoolului - Pagina 18
Industria Alcoolului - Pagina 19
Industria Alcoolului - Pagina 20
Industria Alcoolului - Pagina 21
Industria Alcoolului - Pagina 22
Industria Alcoolului - Pagina 23
Industria Alcoolului - Pagina 24
Industria Alcoolului - Pagina 25
Industria Alcoolului - Pagina 26
Industria Alcoolului - Pagina 27
Industria Alcoolului - Pagina 28
Industria Alcoolului - Pagina 29
Industria Alcoolului - Pagina 30
Industria Alcoolului - Pagina 31
Industria Alcoolului - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Industria Alcoolului.doc

Alții au mai descărcat și

Obținere a alcoolului etilic din melasă

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Obtinerea alcoolului din cereale are o importanta industriala deosebita, deoarece alcoolul este foarte utilizat in...

Tehnologia de obținere a alcoolului din cartof

TEHNOLOGIA DE OBTINERE A ALCOOLULUI DIN CARTOF Student : 1. INDUSTRIA ALCOOLULUI Alcoolul etilic se produce pe plan mondial, in cea mai mare...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Distilarea și Rectificarea

I.1. DISTILAREA – CONSIDERATII TEORETICE Prin distilare se intelege totalitatea modalitatilor de separare a componentilor unui amestec lichid...

Producerea Alcoolului Etilic din Cereale

O SCURTA ISTORISIRE La sfârşitul primului mileniu al erei noastre, cel mai mare centru cultural al Europei nu a fost nici Roma, nici Bizanţul,...

Tehnologia zahărului, operația de purificare

INTRODUCERE Zahărul şi produsele zaharoase formează o grupa largă de alimente ce se caracterizeaza prin conţinut mare de zahăr solubil (zaharoză,...

Controlul calității la obținerea alcoolului etilic de fermentație

1. Descrierea procesului tehnologic Cartofii sunt supuşi recepţiei cantitative şi calitative, determinăndu-se conţinutul în amidon de care depinde...

Tehnologii generale în industria alimentară

INTRODUCERE Industria alimentara prezinta o serie de particularitati fata de alte ramuri industriale legate atât de natura materiilor prime...

Te-ar putea interesa și

Dinamica industrială contemporană a municipiului Bacău

Scopul lucrării Studiul asupra dinamicii industriale contemporane în municipiul Bacău îşi propune sa evidenţieze dezvoltarea industriei oraşului,...

Tehnologia de fabricare a extractului alcoolic de măceș cu utilizare în industria farmaceutică

1. TEMA DE PROIECTARE TEHNOLOGIA DE FABRICARE A EXTRACTULUI DE MĂCEŞ 2. MEMORIU TEHNIC În primul rând, ţin să mulţumesc pe această cale...

Operații și aparate în industria alimentară calculul și dimensionarea unei instalații de separare prin distilare a amestecului binar etanol-apă

II.TEMA DE PROIECTARE Tema de proiectare consta în calculul si dimensionarea unei instalatii de separare prin distilare a amestecului binar...

Obținerea alcoolului rafinat din melasă

Tema Proiectului Sa se proiecteze o sectie de obtinere a alcoolului rafinat cu o capacitate de 5000 l / 24 h folosind ca materie prima melasa....

Tehnologii de Fabricare a Alcoolului din Materii Prime Amidonoase

1. Tema de proiect Să se dimensioneze o instalaţie de obţinere a alcoolului etilic, din care ştiind că parametrii implicaţi sunt : - cantitatea...

Proiect la operații unitare - rectificarea unui amestec binar de etanol-apă

I.Distilarea şi rectificarea 1.Introducere Acest proiect are drept scop rectificarea unui amestec binar de etanol-apă plecând de la o...

Tehnologia de obținere a alcoolului din cartof

TEHNOLOGIA DE OBTINERE A ALCOOLULUI DIN CARTOF Student : 1. INDUSTRIA ALCOOLULUI Alcoolul etilic se produce pe plan mondial, in cea mai mare...

Obținerea etanolului din melasă

1.ALCOOLUL ETILIC Otinut prin sinteza sau procedee fermentative, alcoolul etilic ocupa un loc important in economie. Berea, vinul, sampania,...

Ai nevoie de altceva?