Industria Laptelui

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 73 în total
Cuvinte : 20133
Mărime: 5.20MB (arhivat)
Publicat de: Eremia Danilă
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Industria laptelui

1. Cunoaşterea normelor de protecţia muncii

Pentru fiecare oeperaţiune de încărcare-descărcare a materialeleor din mijloacele de transport, unitatea este obligată să stabilească procesul tehnologic, în funcţiile de lucrările ce le u de executat şi să asigure uitlajele, dispozititvele şi uneletele necesare, precum şi echipamentul de protecţie şi de lucru prevăzut în normative, pentru a asigura securitatea optimă a angajaţilor.

Amenajarea căilor de circulaţie din incinta unităţilor se va face potrivit mijloacelor de transport utilizate ţinând cont de condişiile de securitate ce se impugn , respectându-se reglementările în vigoare.

Conducerea operaţiunilor de conservare a materialelor şi produselor va fi încredinţată unei personae cu experienţă şi competenţă, care va stabili în prealabil modul de lucru pentru executarea acesstor operaţii şi care răspunde de respectarea regulilor de securitatrea a muncii, pentru această operaţie.

Dotarea unităţilor cu utilaje, instalaţii şi muijloace de transport pentru manipularea, depozitarea materialelor vor fi corespunzătoare operaţiilor pe care urmează să le execute, suficient de rezistente, astfel încât să asigure o exploatare eficientă şi fără pericol de accindentare.

În toate secţiile vor fi aşezate la locuri vizibile extrase din măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor specifice locului de muncă. Vor fi organizate echipe de pază contra incendiilor, care să poată interveni în caz de urgenţă.

Pentru stingerea incendiilor ce au cuprins dispozitivele şi aparatele sub tensiune se vor folosi numai substanţe rău conducătoare de electricitate (de exmplu bioxid de carbon), având echipamentul corespunzător (mănuşi, cizme de cauciuc). În Încăperile din care se impune evacuarea în cazul unui incendiu trebuie să se asigure iluminatul de siguranţă.

La incendierea acoperişurilor se va acorda o deosebită atenţie stabilităţii,deplasării, fixării furtunului pentru a se asigura securitatea personalului respective.

Accesul persoanelor în zonele periculoase, în care există acumulatori de gaze sau pulberi nocive va fi marcat si izolat cu semne distincte. Conducerea unităţii va lua măsurile necesare pemtru evacuarea personalului, în cazul izbucnirii unui incendiu şi vor conduce primele operaţiuni de stingere, până la venirea formaţiilor P.C.I.

Întreruperea curentului electric în cazul unui incendiu, atunci când e cazul va fi realizată fie de electricianul de serviciu, fie de un membru al formaţiei civile de pază contra incendiilor.

Conducătorul unităţii are obligaţuia să stabilească:

- măsurile corespunzătoare pentru prevenirea şi detectarea incendiilor şi autoaprinderilor;

- măsurile necesareprivitoare la alarmarea şi evacuarea angajaţilor, operaţiile de salvare şi de combatere;

- să asigure materialele necesare pentru combaterea şi autoaprinderea incendiilor.

În locurile corespunzătoare trebuie să existe:

- un număr suficient de stingătoare;

- cantitîţi sificiente de nisip sau praf inert precum şi utilajul necesar.

Pardoseala încăperilor trebuie să se realizeze din ciment mozaicat sau alte materiale rezistente şi nealunecoase prevăzute cu pantă lină spre sifoanele de scurgere a apei. Pereţii secţiei trebuie să fie jumătate faianţaţi, iar partea superioară din tencuială văruită, care să aibăp capacitatea de a absorbi aburul.

2. Cunoaşterea normelor de calitate

Întreprinderile din industria alimentară sunt un ansamblu de activităţi industriale diferite ce prezintă pericole potenţiale, din punct de vedere igienic ce se exprimă prin diferite nivele de risc pentru produsul final. Este necesară asigurarea igienei corespunzătoare după fiecare şarjă, ciclu, sau schimb de produse.

Igienizarea clasică constă în spălarea şi dezinfecţia manuală cu peria, detergenţi, dezinfectanţi şi apă de clătire.

Scopul igienizării este îndepărtarea depozitelor de impurităţi de pe suprafeţe, urmată de dezinfecţia acestora. Apa folosită trebuie să îndeplinească toate condiţiile de calitate ale apei potabile.

Igiena producţiei de lapte şi produse lactate trebuie să asigure:

- securitarea laptelui şi a produselor lactate din punct de vedere microbiologic

- ameliorarea proprietăţilor senzoriale şi nutritive ale produselor

- prelungirea duratei limită de vânzare (DLV), de consumare (DLC) şi de utilizare optimă (DLUC)

În cazul produsului ca atare, strategia aplicării igienii implică:

- evitarea aportului exterior de microorganiame dăunătoare la materia (gradul de infectare redus al materiei prime)

- distrugerea microorganismelor pe diferite căi, distrugere care e mai eficace, cu cât numărul iniţial de microorganisme este mai mic

- inhibarea dezvoltării microorganismelor care nu au putut fi distruse

Preview document

Industria Laptelui - Pagina 1
Industria Laptelui - Pagina 2
Industria Laptelui - Pagina 3
Industria Laptelui - Pagina 4
Industria Laptelui - Pagina 5
Industria Laptelui - Pagina 6
Industria Laptelui - Pagina 7
Industria Laptelui - Pagina 8
Industria Laptelui - Pagina 9
Industria Laptelui - Pagina 10
Industria Laptelui - Pagina 11
Industria Laptelui - Pagina 12
Industria Laptelui - Pagina 13
Industria Laptelui - Pagina 14
Industria Laptelui - Pagina 15
Industria Laptelui - Pagina 16
Industria Laptelui - Pagina 17
Industria Laptelui - Pagina 18
Industria Laptelui - Pagina 19
Industria Laptelui - Pagina 20
Industria Laptelui - Pagina 21
Industria Laptelui - Pagina 22
Industria Laptelui - Pagina 23
Industria Laptelui - Pagina 24
Industria Laptelui - Pagina 25
Industria Laptelui - Pagina 26
Industria Laptelui - Pagina 27
Industria Laptelui - Pagina 28
Industria Laptelui - Pagina 29
Industria Laptelui - Pagina 30
Industria Laptelui - Pagina 31
Industria Laptelui - Pagina 32
Industria Laptelui - Pagina 33
Industria Laptelui - Pagina 34
Industria Laptelui - Pagina 35
Industria Laptelui - Pagina 36
Industria Laptelui - Pagina 37
Industria Laptelui - Pagina 38
Industria Laptelui - Pagina 39
Industria Laptelui - Pagina 40
Industria Laptelui - Pagina 41
Industria Laptelui - Pagina 42
Industria Laptelui - Pagina 43
Industria Laptelui - Pagina 44
Industria Laptelui - Pagina 45
Industria Laptelui - Pagina 46
Industria Laptelui - Pagina 47
Industria Laptelui - Pagina 48
Industria Laptelui - Pagina 49
Industria Laptelui - Pagina 50
Industria Laptelui - Pagina 51
Industria Laptelui - Pagina 52
Industria Laptelui - Pagina 53
Industria Laptelui - Pagina 54
Industria Laptelui - Pagina 55
Industria Laptelui - Pagina 56
Industria Laptelui - Pagina 57
Industria Laptelui - Pagina 58
Industria Laptelui - Pagina 59
Industria Laptelui - Pagina 60
Industria Laptelui - Pagina 61
Industria Laptelui - Pagina 62
Industria Laptelui - Pagina 63
Industria Laptelui - Pagina 64
Industria Laptelui - Pagina 65
Industria Laptelui - Pagina 66
Industria Laptelui - Pagina 67
Industria Laptelui - Pagina 68
Industria Laptelui - Pagina 69
Industria Laptelui - Pagina 70
Industria Laptelui - Pagina 71
Industria Laptelui - Pagina 72
Industria Laptelui - Pagina 73

Conținut arhivă zip

  • Industria Laptelui.doc

Alții au mai descărcat și

Laptele de Consum

CAPITOLUL I. LAPTELE DE CONSUM 1.1. PREZENTARE GENERALĂ Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente...

Controlul și expertiza laptelui concentrat

Introducere Laptele reprezintă secreția glandelor mamare a mamiferelor,iar funcția sa primară este asigurarea substanțelor nutritive...

Proiectarea și analiza procesului de valorificare a subproduselor din industria brânzeturilor

Capitolul 1. VALORIFICAREA ZERULUI 1.1 Prezentarea zerului Zerul este subprodusul care rezultă în cantităţi mari la fabricarea brânzeturilor prin...

Brânza de vaci

Memoriu justificativ Pe parcursul evolutiei sale istorice omul a dezvoltat multe tehnologii de prelucrare a alimentelor existente in natura,...

Brânza de Burduf

Capitolul I. DOCUMENTARE Brânzeturile reprezintă cel mai bogat şi variat grup de produse lactate, conservarea lor fiind asigurată prin acidifiere...

Procesul Tehnoligic de Fabricare a Iaurtului

CAPITOLUL I. GENERALITĂȚI PRIVIND INDUSTRIA ALIMENTARĂ Legenda spune că secretul preparării iaurtului a fost găsit întâmplător încă din...

Tehnologia de Fabricare a Laptelui

Tema: Sa se proiecteze o sectie de fabricare a laptelui batut tip II cu 2% grasime, care sa prelucreze 55000 l/24 ore. Continutul de grasime al...

Valorificarea Subproduselor din Industria Laptelui

1.INTRODUCERE Omenirea se confruntă cu o criză importantă a resurselor materiale şi energetice,ceea ce situează criza alimentară in prim plan.De...

Te-ar putea interesa și

Analiza tendințelor de dezvoltare a pietei lactatelor în contextul integrării

CAPITOLUL 1. BAZA TEORETICO - ȘTIINȚIFICĂ A INTEGRĂRII 1.1 Esența conceptului de integrare. Clasificarea integrării Noțiunea de „integrare”...

Minimizarea deșeurilor în industria laptelui

Sumar executiv Calitatea mediului este o noţiune complexă care cuprinde numeroase aspecte ale raportului om - natură. Utilizând acest termen se...

Producerea și utilizarea biogazului pentru obținerea de energie

1.1.Energie regenerativă - 35 Miliarde Euro-Biogaz Al doilea raport al UE postaderare, din cadrul mecanismului de verificare şi cooperare cu...

Materiale pentru echipamente din industria laptelui

INTRODUCERE Brânzeturile sunt produse obținute prin coagularea laptelui și prelucrarea coagulului obținut utilizând ca materie primă lapte...

Proceduri de Igienizare în Industria Laptelui

INTRODUCERE Atat in industria laptelui cat si in celelate industrii alimentare proceduriile de igienizare ocupa un loc primordial,deoarece acestea...

Tehnologii de Valorificare pentru Subprodusele din Industria Laptelui

1.1. Introducere Omenirea este confruntată cu o importantă criză a resurselor materiale şi energetice, context în care criza alimentară se...

Valorificarea Subproduselor din Industria Laptelui

1.INTRODUCERE Omenirea se confruntă cu o criză importantă a resurselor materiale şi energetice,ceea ce situează criza alimentară in prim plan.De...

Igiena apei utilizată în industria alimentară

1. CALITATEA IGENICĂ A APEI UTILIZATĂ ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ 1.1. Generalități Apa reprezintă unul din factorii principali de mediu, care...

Ai nevoie de altceva?