Infiintarea unei Ferme de Vaci de Lapte

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 2
Partea I - Studiu bibliografic 3
Capitolul I. Principii de crestere a taurinelor in sistem ecologic 4
1.1. Sistemul ecologic de crestere a animalelor 4
1.2. Hranirea 4
1.3. Intretinerea 5
1.4. Provenienta animalelor 6
1.5. Ameliorarea bovinelor crescute in sisitem ecologic 6
1.6. Sanatatea animalelor 7
1.7. Conditiile de transport 8
Capitolul II. Rase de bovine crescute pentru productia de lapte ecologic 9
2.1. Rasa Baltata romaneasca 9
2.2. Rasa Bruna de Maramures 10
2.3. Rasa Pinzgau de Transilvania 12
Capitolul III. Tehnologii de exploatare a taurinelor pentru productia de lapte in sistem ecologic 14
3.1. Exploatarea vacilor lactante pe timp de vara 14
3.2. Exploatarea vacilor lactante pe timp de iarna 15
Partea II - Studiu personal 17
Capitolul IV. Scopul lucrarii, locul amplasarii fermei, materialul biologic studiat si metoda de lucru 18
4.1. Scopul lucrarii 18
4.2. Locul amplasarii fermei 18
4.3. Materialul biologic studiat 20
4.4. Metoda de lucru 22
Capitolul V. Solutii tehnologice 23
5.1. Proiectarea efectivului de animale 23
5.3. Proiectarea spatiilor de cazare 35
Capitolul VI. Concluzii 43
BIBLIOGRAFIE 44


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Cresterea bovinelor reprezinta o ramura importanta a agriculturii, acestea asigura un insemnat procent din hrana consumatorilor. Aceasta ramura ocupa si va ocupa locul prioritar in economia productiei animaliere. Importanta cresterii lor este data de varietatea produselor pe care le furnizeaza, acestea fiind: laptele, carnea, piei, gunoi de grajd, sange, par etc. Bovinele de lapte si laptele prezinta obictul de studiu al acestui proiect.
Laptele, datorita compozitiei chimice complexe, valorii biologice ridicate si gradului inalt de digestibilitate, este cel mai important produs. Acesta contine peste 100 de substante necesare organismului uman: toti cei 20 de aminoacizi, 10 acizi grasi, 25 vitamine si 45 elemente minerale. [5]
Unul dintre principalele motive pentru care vegetarienii evita consumul de carne il constituie conditiile in care animalele sunt crescute si ingrasate. Multi oameni apreciaza ca aplicarea cunostintelor etologice, de comportament si confort a animalelor, va determina imbunatatirea conditiilor de intretinere.
Cercetatorii si observatorii au aratat ca o mare parte dintre bolile si sindroamele contemporane sunt in relatie cu conditiile de intretinere si furajare sau de metodele de crestere care au fost adoptate pentru marirea prodcutiei si a eficientei economice. Astfel, au aparut noi probleme care solicita noi solutii din partea nutritionistilor si specialistilor in domeniul cresterii animalelor.
Produsele ecologice devin din ce in ce mai populare pe piata, fiind considerate de calitate superioara, avand o valoare nutritiva ridicata obtinuta pe cale ecologica naturala. Trecerea la agricultura ecologica a devenit un obiectiv al tarilor dezvoltate, astfel incat este luat in calcul sensibilitatea animalelor si protectia mediului inconjurator. 
Fermele ecologice urmaresc sa realizeze o alternativa in acest sens, astfel incat se urmareste recunoasterea faptului ca fermele zootehnice sunt nu numai unitati de productie, ci si unitati vii, care sunt parte integranta a unui intreg.
Partea I - Studiu bibliografic
Capitolul I. Principii de crestere a taurinelor in sistem ecologic
1.1. Sistemul ecologic de crestere a animalelor
Productia ecologica are drept scop formarea unui sistem agricol sustinut, echilibrat, diversificat, profitabil, cu protejarea mediului inconjurator si asigurarea de produse alimentare de o calitate superioara pentru populatia consumatoare.
Cresterea animalelor in sistem ecologic presupune o serie de principii care trebuie respectate. Acestea fiind urmatoarele: eliminarea oricaror tehnologii poluante; integrarea in sistemul de productie a cresterii animalelor; aplicarea tehnologiilor zootehnice care sa respecte cerintele diferitor specii si raselor; produsele animaliere fiind cu valoare nutritiva ridicata sanatoasa, libere de substante toxice.[6]
Animalele de ferma sunt o componenta importanta a circuitului nutrientilor din ferma. Productiea efectivelor de animale trebuie sa fie an stransa legatura cu recolta si cu solul. Efectivul de animale trebuie sa provina din cresterea raselor si liniilor locale. Calitatea productiei are un rol principal. Adaposturile animalelor trebuie sa satisfaca nevoile acestora. Hranirea animalelor se face cu produse ecologice obtinute pe culturiele agricole proprii. Imbolnavirea animalelor trebuie prevenita. Folosirea organismelor modificate genetic si produselor derivate din acestea sau obtinute cu ajutorul organismelor modificate genetic este interzisa. Este obligatorie documentatia completa de proceduri de operare si inspectia independenta a fermei.
In cresterea animalelor in sistem ecologic, trebuie sa fie asigurata suficienta lumina si ventilatie naturala si acces nelimitat la hrana si adapare. Spatiul de odihna trebuie sa fie uscat, nu este recomandata pardoseala din scandura, in grajd este prescris un minim de spatiu pentru toate speciile de animale. Efectivele de animale trebuie sa aiba asigurate conditii de miscare si contact social intre animale. Starea de sanatate a animalelor trebuie sa fie imbunatatita, sa existe zone potrivite pentru adapostire, sa poata sa stea in adapost, in padoc sau la pasune. Trebuie sa fie asigurata calitatea muncii crescatorului, de exemplu, instalarea de standuri de muls, furnizarea de hrana variata pentru animale, paie pentru asternut.
1.2. Hranirea
Hranirea se face pe baza furajelor obtinute in ferma sau cu furaje concentrate. Furajele trebuie sa fie productia ecologica. Daca furajele nu sunt ecologice, pot fi achizitionate maxim 5% furaje conventionale, dar fara manipulare genetica, pe baza unui certificat de scutire, in cazul in care a fost obtinuta permisiunea de la autoritatea de reglementare. Insa acum aceasta scutire nu mai este valabila.
O hranire variata si echilibrata este garantia sanatatii animalelor. Pentru vacile de lapte cel putin 60% din cantitatea zilnica a ratiei consta din furae proaspete, uscate sau insilozate. Numai pentru vacile de lapte cu o productie mare de lapte,in primile trei luni de lactatie pentru o perioanda limitata de timp este permisa o cota de 50%, astfel incat sa nu se ajunga la un deficit de aprovizionare. Viteii trebuie sa fie hraniti timp de trei luni cu lapte intregral, de preferinta cu lapte matern. Aceasta inseamna ca viteii trebuie alaptati de vaca sau sa fie hraniti cu lapte integral. Nu este permisa folosirea aditivilor furajeri sintetizati chimic pentru stimularea cresterii animalelor, manipularea proceselor metabolice de digestie sau tratamentele de prevenire a bolilor. Acesti aditivi interzisi sunt antibioticele, factorii de performanta si de crestere, vitaminele sintetice si aminoacizii, organismele modificate genetic si derivatele lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infiintarea unei Ferme de Vaci de Lapte.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

MONOGRAFII
1. *** - Curs de crestrea vacilor de lapte in sistem ecologic. Spania (Instituto de Formacion y Estudios Sociales - IFES), Austria (Amadeus Verein), Italia (Biocert), 58 p.
2. ACATINCAI, Stelian. Proiectare tehnologica la bovine. Timisoara: Editura Brumar, 2005, 93 p.
3. CRETA, V.; MORAR, R.; ROSU, Maria. Zootehnie genereala si tehnologia cresterii animalelor. Bucuresti: Editura Didacica si Pedagogica, 1983, 431 p.
4. GEORGESCU, Gheorghe; FISTEAG, Ion; HALGA, Petre. Tratat de crestere a bovinelor volumul II. Bucuresti: Editura Ceres, 1989, 423p.
5. SAMUIL, Costel. Tehnologii de agricultura ecologica. Iasi, 2007, 90 p.
6. TAPALOAGA, Dana. Tehnologii de obtinere a laptelui si carnii. Bucuresti: Editura Granada, 2013, 378 p.
7. VELEA, Constantin. Tehnologia cresterii bovinelor. Cluj-Napoca: Editura Dacia, 1983, 578 p.
WEBGRAFII
8. http://www.recea.ro/, accesat in: 12.4.2014
9. http://www.subm.ro/ro/recea.html, accesat in: 12.4.2014


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!