Înființarea unei Unități de Procesare a Laptelui

Extras din proiect

1. DENUMIREA PROIECTULUI
Denumirea investitiei : ” Infiintarea unei unitati de procesare a laptelui in orasul Valenii de Munte, judetul Prahova”.
Societatea comerciala “ NICOLACT PROD SRL” s-a infiintat pe data de 01.03.2009, avand ca obiect principal de activitate fabricarea produselor lactate si a branzeturilor.
2. IDENTIFICAREA NEVOILOR IN GENERAREA PROIECTULUI
In prezent, industria agroalimentara reprezinta un sector important in cadrul industriei prelucratoare romanesti, atat prin ponderea pe care o detine in cadrul acesteia (13,9 %) cat si prin numarul de intreprinderi (10 820).
Totusi, datele statistice aferente anului 2009, releva o scadere a ponderii acesteia cu 2,2 % fata de nivelul inregistrat in anul 2008. Una din cauzele acestei scaderi o constituie consumul de produse agroalimentare care a cunoscut evolutia specifica unei tari in care veniturile populatiei sunt scazute: consum ridicat de produse obtinute din cereale, legume proaspete si procesate, cartofi si consum scazut de lapte si produse din lapte si carne. O crestere a prosperitatii va conduce la sporirea gamei sortimentale a produselor procesate si implicit va determina o dezvoltare a sectorului alimentar. Analiza structurii exporturilor de produse alimentare demonstreaza ca exista o pondere ridicata a produselor alimentare neprocesate, comparativ cu cele procesate, determinate de slaba competitivitate a acestora.
Desi industria alimentara a beneficiat in perioada de preaderare de sprijin financiar prin programul F.E.A.D.R. (Fondul European pentru Agricultura si dezvoltare rurala) si prin programe nationale, acest sector continua sa se confrunte cu lipsa conformitatii cu standardele comunitare si cu sistemele internationale de management al calitatii produselor si cu HACCP( Analiza Pericolelor si Punctelor Critice de Control).
Dintre productiile agricole, laptele reprezinta una dintre cele mai grele si delicate probleme, care au repercursiuni asupra pietei si agentilor economici de pe aceasta piata. Problemele sunt legate pe de o parte de cantitatea de lapte obtinuta, incomparabil mai mica decat in restul tarilor membre UE si de calitatea acestuia , iar pe de alta parte, de unitatile de procesare a laptelui.
Doar 20% din laptele aflat pe piata indeplineste conditiile de calitate si igiena a productiei necesare comercializarii conform standardelor europene, iar acesta este cel care intra in unitatile de procesare.
Avand in vedere situatia nationala existenta, precum si concurenta, careia se estimeaza ca ii vor face fata doar jumatate din firme, pentru ca de la 1 ianuarie 2008 au disparut taxele vamale, se impune realizarea de investitii pentru procesarea si marketingul produselor agroalimentare, avand ca tinta finala cresterea valorii produselor prin respectarea conditiilor de calitate si de siguranta alimentara precum si satisfacerea cerintelor de piata. Dupa 1 ianuarie 2008, piata a fost inundata de produse de import, multe dintre ele mai ieftine decat cele locale, produse ce respecta standardele europene, conditiile de igiena in productie,calitatea, etc. 
Si totusi, pana la poarta fabricii, laptele mai are o cumpana de trecut: cotele negociate cu UE vizeaza o cantitate de 3,3 miliarde de litri pe an. Acum, mai putin de un sfert (1,2 miliarde de litri) din laptele produs anual in Romania (5,1 miliarde de litri) constituie materia prima pentru procesatorii din industrie. Diferenta se indreapta catre vanzari directe - e vorba de laptele vandut de tarani in piete, bazaruri sau alte locuri - sau ramane in gospodariile fermierilor. Pentru a merge catre industrializare, laptele are nevoie de investitii, evaluate la nu mai putin de 8,5 miliarde de euro.
De asemenea, in vederea optimizarii sectorului agroalimentar, procesarea produselor trebuie realizata, pe cat posibil, in zonele locale unde acestea sunt produse, pentru evitarea cheltuielilor suplimentare de transport si a cresterii emisiilor de gaze.
Legislaţia în domeniul securităţii alimentare trebuie să fie conformă cu prevederile acquis-ului comunitar în domeniu. In masura in care peste 80 % din unitatile de procesare a laptelui nu ating standardele tehnologice, de calitate si de siguranta a alimentului, prevazute de normele europene, aparitia unor agenti economici competitivi este imperios necesara.
De aceea, scopul proiectului nostru este satisfacerea cererii crescande si din ce in ce mai exigente de lapte si produse lactate exprimata pe piata, respectarea normelor europene, prin proiect, propunandu-se realizarea unei fabrici de procesare a laptelui care va avea o capacitate nominala de 45 625 hl/an, respectiv 125 hl/zi.
In concluzie, realizarea proiectului de infiintare a fabricii de procesare a laptelui apartinand S. C. NICOLACT PROD SRL, se va concretiza in:
-alinierea procesului de prelucrare a laptelui la nivelul standardelor europene, privind conditiile sanitare si de mediu;
-asigurarea unei competitivitati si valori adaugate ridicate a produselor comercializate ;
-adaptarea ofertei in functie de cerintele concrete ale pietei;
-realizarea in cele mai bune conditii a activitatilor privind colectarea, transportul si livrarea produselor finite;
-crearea de noi locuri de munca si reducerea ratei somajului in zona;
-intensificarea relatiilor comerciale, prin interactiunea cu furnizorii, clientii si institutiile financiar-bancare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Infiintarea unei Unitati de Procesare a Laptelui.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!