Influența probioticului Yea-Sacc-1026 asupra performanțelor productive la vacile de lapte

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Cercetarile teoretice si practice efectuate pe plan mondial au aratat ca produsul probiotic YEA – SACC – 1026 imbunatateste performantele productive. Suplimentarea ratiilor vacilor de lapte cu produsul YEA – SACC – 1026 a inceput sa fie practicata in SUA inca din anul 1980. Compania americana Alltech care a obtinut acest produs, comercializeaza si in tara noastra probioticul YEA – SACC – 1026 ce contine celule vii de drojdie. Acest produs imbunatateste digestia rumenala, favorizeaza dezvoltarea bacteriilor celulolitice si sinteza de proteina microbiana, stimuleaza formarea de acizi grasi volatili, reduce formarea si eliminarea de metan. Produsul probiotic YEA – SACC – 1026 administrat in hrana vacilor, a determinat imbunatatirea valorificarii hranei, cresterea productiei de lapte si a continutului laptelui in proteina si grasime (Alonzo. R. si col. 1999; Lyons P.T. 1999). Cercetarile efectuate pe paln mondial au aratat ca YEA – SACC – 1026 imbunatateste digerarea substantei uscate cu 4% si a celulozei brute cu 1-2 kg/ zi. Dawson K.A. (1999) analizand rezultatele obtinute din 22 cercetari cu YEA – SACC – 1026, in care erau implicate peste 9000 vaci in lactatie, constata o crestere medie cu 7,3% a productiei de lapte la animalele tratate cu drojdii vii, limtele de crestere fiind cuprinse intre 2 si 30%.
Dupa Gunther (1989),efectul drojdiilor este cel mai mare in primele 100 zile de lactatie.In experientele efectuate s-a utilizat probioticul pe baza de drojdie vie (S.Cerevisiae)-YEA-SACC-1026 in scopul evidentierii posibilei influente a acestui produs asupra performantelor de productie la vaci in lactatie.
SCOPUL LUCRARII:
Scopul lucrarii a constat in evidentierea posibilei influente produsul probiotic Yea sacc asupra performantelor de productie la vaci in lactatie.
MATERIAL SI METODA
Cercetarile au fost efectuate pe doua loturi de vaci in lactatie din rasa Holstein Friza apartinand S.C. Agrotrust Tarnava S.R.L. Jidvei judetul Alba.Lotul 1 a cuprins 8 vaci,iar lotul 2 (experimental) 10 vaci.La formarea celor 2 loturi s-a avut in vedere ca animalele sa se afle in primele 3-4 luni de lactatie.Vacile din ambele loturi au fost intretinute si hranite identic, ratia lor fiind alcatuita din:25 kg porumb siloz ,5 kg borhot spirt ,9 kg fan de lucerna, 4 kg nutret combinat, pentru sezonul de iarna; respectiv 70 kg lucerna masa verde, 2 kg fan de lucerna, 4 kg nutret combinat, 5 kg borhot spirt pentru sezonul de vara.La lotul experimental in ratia de concentrate s-a adaugat probioticul YEA-SACC-1026 in doza de 7 g / zi / vaca.
Perioada experimentala a fost de 101 zile din care 31 zile in stabulatie (29.03-28.04.2004) si 70 de zile in sezonul de vara (29.04.-07.07.2004).Cercetarea efectului acestui probiotic asupra performantelor productive ale vacilor s-a realizat prin evaluarea si compararea intre loturi a urmatorilor parametri: productia individuala de lapte, continutul laptelui in proteina si grasime, consumul secific pentru 1 l lapte, indici de reproductie. Productia de lapte fizic a fost determinata pe parcursul experientei pe fiecare vaca la intervale de 10 zile. Continutul laptelui in grasime si proteina s-a determinat cu aparatul Milko-Scan in cadrul laboratorului de control al calitatii laptelui a societatii Danone Bucuresti. Datele experimentale au fost analizate statistic prin testul Student.


Fisiere în arhivă (1):

  • Influenta Probioticului Yea-Sacc-1026 asupra Performantelor Productive la Vacile de Lapte.ppt

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!