Instalații de uscare a cerealelor

Cuprins proiect Cum descarc?

Cereale 3
Uscarea cerealelor 5
Schema liniei tehnologice a uscarea cerealelor 7
Metode de realizarea uscării 8
Uscătorul cu cuvă 10
Calculul procesului de uscare 13
Avantajele și dezavantajele uscării 16
Bibliografie 17


Extras din proiect Cum descarc?

Cereale
Cerealele sunt o grupă de plante din familia Graminea care cuprinde: grâul, secara, triticale, orzul, ovăzul, porumbul, sorgul, meiul și orezul. 
Piramida alimentației sănătoase
Modelul alimentației sănătoase a fost sintetizat de către nutriționiști in forma unei piramide. Daca ne uităm la baza acestei piramide vom descoperi cerealele și vom constata că avem nevoie de cantități importante din această grupă de alimente pentru a fi sănătoși și pentru a preveni bolile. Partea comestibilă a cerealelor este reprezentată de semințele sau fructele acestor plante. Boabele de cereale sunt alcătuite din mai multe straturi, care imbracă un miez. Acest miez conține grăsimi nesaturate, proteine, fier, vitamine din clasa B. 
Cerealele integrale sunt cu mult mai sănătoase decât cele purificate, deoarece conţin elemente ale periferiei bobului și coaja, bogate în fibre vegetale, proteine, vitamine. Conţinutul ridicat de fibre, ajută digestia şi tranzitul intestinal, şi totodată conduce la eliberarea treptată a glucidelor prezente în bob, ceea ce este cât se poate de benefic pentru organism. Deşi reprezintă o hrana sănătoasă, cerealele integrale prezintă şi neajunsuri. Ele conţin fibre dure care pot irita mucoasele digestive ale persoanelor sensibile, precum şi acid fitic - substanţă care imobilizează fierul şi calciul. De asemenea, asupra organismului, prezintă un efect acidifiant. Compoziţia proteică a cerealelor nu satisface necesităţile omului, nici sub aspect cantitativ şi nici sub aspect calitativ. Boabele acestor plante nu conţin, în cantităţi optime, toţi aminoacizii esenţiali de care are nevoie corpul. Din acest punct de vedere, cerealele intră în categoria alimentelor cu proteine semicomplete.
În conluzie cerealele integrale sunt alimente sănătoase dar incomplete. Ele pot fi consumate zilnic, însă nu în cantităţi prea mari şi nu unilateral.
Uscarea cerealelor
Uscarea este o operaţie larg răspândită în industria alimentară, pentru că este una dintre metodele tradiţionale de conservare a produselor alimentare, prin eliminarea unei părţi din apa conţinută. În afara acestui scop, la uscare se mai recurge şi din necesităţi impuse de prelucrare, depozitare, transport, utilizare. Uscarea este operaţia cu transfer de căldură şi de substanţă, de îndepărtarea a unei părţi din lichidul conţinut de masele alimentare, utilizându-se un agent de antrenare a umidităţii, care furnizează concomitent şi energia termică necesară procesului. 
Fazele procesului de uscare
Conform graficului, procesul de uscare este alcătuit din următoarele faze:
a) Faza încălzirii
b) Faza vitezei de uscare constant
c) Faza vitezei de uscare descrescător
d) Faza echilibrului higrometric


Fisiere în arhivă (1):

  • Instalatii de Uscare a Cerealelor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!