Instalatii de Uscare a Cerealelor

Cuprins proiect Cum descarc?

Cereale 3
Uscarea cerealelor 5
Schema liniei tehnologice a uscarea cerealelor 7
Metode de realizarea uscarii 8
Uscatorul cu cuva 10
Calculul procesului de uscare 13
Avantajele si dezavantajele uscarii 16
Bibliografie 17


Extras din proiect Cum descarc?

Cereale
Cerealele sunt o grupa de plante din familia Graminea care cuprinde: graul, secara, triticale, orzul, ovazul, porumbul, sorgul, meiul si orezul. 
Piramida alimentatiei sanatoase
Modelul alimentatiei sanatoase a fost sintetizat de catre nutritionisti in forma unei piramide. Daca ne uitam la baza acestei piramide vom descoperi cerealele si vom constata ca avem nevoie de cantitati importante din aceasta grupa de alimente pentru a fi sanatosi si pentru a preveni bolile. Partea comestibila a cerealelor este reprezentata de semintele sau fructele acestor plante. Boabele de cereale sunt alcatuite din mai multe straturi, care imbraca un miez. Acest miez contine grasimi nesaturate, proteine, fier, vitamine din clasa B. 
Cerealele integrale sunt cu mult mai sanatoase decat cele purificate, deoarece contin elemente ale periferiei bobului si coaja, bogate in fibre vegetale, proteine, vitamine. Continutul ridicat de fibre, ajuta digestia si tranzitul intestinal, si totodata conduce la eliberarea treptata a glucidelor prezente in bob, ceea ce este cat se poate de benefic pentru organism. Desi reprezinta o hrana sanatoasa, cerealele integrale prezinta si neajunsuri. Ele contin fibre dure care pot irita mucoasele digestive ale persoanelor sensibile, precum si acid fitic - substanta care imobilizeaza fierul si calciul. De asemenea, asupra organismului, prezinta un efect acidifiant. Compozitia proteica a cerealelor nu satisface necesitatile omului, nici sub aspect cantitativ si nici sub aspect calitativ. Boabele acestor plante nu contin, in cantitati optime, toti aminoacizii esentiali de care are nevoie corpul. Din acest punct de vedere, cerealele intra in categoria alimentelor cu proteine semicomplete.
In conluzie cerealele integrale sunt alimente sanatoase dar incomplete. Ele pot fi consumate zilnic, insa nu in cantitati prea mari si nu unilateral.
Uscarea cerealelor
Uscarea este o operatie larg raspandita in industria alimentara, pentru ca este una dintre metodele traditionale de conservare a produselor alimentare, prin eliminarea unei parti din apa continuta. In afara acestui scop, la uscare se mai recurge si din necesitati impuse de prelucrare, depozitare, transport, utilizare. Uscarea este operatia cu transfer de caldura si de substanta, de indepartarea a unei parti din lichidul continut de masele alimentare, utilizandu-se un agent de antrenare a umiditatii, care furnizeaza concomitent si energia termica necesara procesului. 
Fazele procesului de uscare
Conform graficului, procesul de uscare este alcatuit din urmatoarele faze:
a) Faza incalzirii
b) Faza vitezei de uscare constant
c) Faza vitezei de uscare descrescator
d) Faza echilibrului higrometric


Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatii de Uscare a Cerealelor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!