Istoria Salamului de Sibiu

Cuprins proiect Cum descarc?

1. ISTORIA SALAMULUI DE SIBIU
2. PROCESUL DE FABRICARE A SALAMULUI DE TIP SIBIU
3. MODIFICARILE CARE APAR LA FABRICARE
4. CONSERVAREA CU AJUTORUL SUBSTANTELOR ANTIOSEPTICE
5. REFRIGERAREA CU AJUTORUL FRIGULUI
6. USCAREA IN ATMOSFERA CONTROLATA
7. SFATURI


Extras din proiect Cum descarc?

Pe vremea ,,razboiului vamal", ,,salamul de Sibiu" se fabrica la Medias.La export trecea numai prin vama Sibiu in Valahia si de atunci lumea i-a spus impropriu ,,salam de Sibiu". In realitate acesta a fost produs la fabrica de salam din Medias.
Salamurile crud-uscate-mucegaite s-au fabricat inca de pe vremea patronilor Richard si Fritz Auner, dar in in cantitati mici, datorita complexitatii ce o implicau, cat si conditiilor climatice specifice cerute de un produs superior din categoriadelicatese.
Pentru inceput, carnea inghetata se toca pe butuc de lemn cu dispozitive de cutitare actionate prin balansare iar pentru maturarea pastei se foloseau niste cuve. Maturarea salamului se facea in conditii naturale dupa prealabile afumare a acestuia folosindu-se o tehnica rudimentara, in afumatorii reci, cu producerea fumului rezultat din arderea lemnelor de esenta tare.
In anul 1967, sectia de fabricare a salamului de Sibiu, a fost dotata cu o linie de tocare-umplere Kremer-Grebe, importata din Germania, ulterior datorita uzurii fizice si mai cu seama celor doua inundatii ( 1970 si 1975) vechea linie a fost inlocuita, in anul 1993 cu linia de tocare, umplere-clipsare Hoegger Alpina, import Elvetia achizitionata cu imprumut BERD.
Pentru pastrarea materiei prime la o temperatura scazuta se folosea gheata recoltata in anotimpul rece din raul Tarnava si apoi depozitata in pivnitele fabricii. De-abia in anul 1921 se construia primul frigorifer, fiind montate si instalatii moderne cu compresoare de mare capacitate.
Pentru a respecta traditia, Salconserv a relansat pe piata salamul de Sibiu, un produs traditional al zonei Medias, un produs de marca al societatii Salconserv.
Reteta cu secrete
Salamul de Sibiu este produs din carne de porc provenita de la porci in varsta de cel putin un an si jumatate, cu slanina foarte tare, si condimente specifice si mambrane naturale. Pe langa continutul ridicat de proteine, cu o valoare energetica mare, el are o aroma deosebita si umiditate redusa fata de alte preparate din carne. 
"Secretele sunt multe. Pleaca de la mancarea pe care o mananca porcul. Anumita mancare si un anumit tip de porc. Ingredientele folosite sunt cele clasice, la salamurile crude-uscate, cu rezerva ca gustul rafinat provine de la anumite ingrediente folosite inca de acum 100 si ceva de ani. Maruntirea carnii se face intr-un anume fel, pentru obtinerea mozaicului. Conteaza si modul in care se introduce carnea in mate, sub presiune, precum si pastrarea si uscarea la o anumita temperatura si umiditate. Un rol major are si afumarea, numai cu lemn de fag si stejar. E vorba de o maturare naturala, este un produs natural, fara chimicale sau conservanti", a precizat pentru SIBIANUL, Nicolae Floca.
Salamul era sters de mucegai in doua randuri, considerandu-se ca numai al treilea mucegai, cel alb-maroniu este de calitate. Stergerea se facea manual. Intregul procedeu de fabricatie dura 45 de zile.In prezent salamul, acolo unde se mai produce, este fabricat in conditii de temperaturi scazute si incaperi cu aer conditionat. Maturarea se face in depozite prevazute cu sisteme de dirijare a curentilor de aer, temperatura si umiditate controlate si dureaza intre 3 si 6 luni de la fabricare, perioada in care este insamantat cu culturi pure de mucegaiuri superioare din clasa penicillinum nalgiovensis. Acesta reprezinta un produs din carne alcatuit din carne de porc , carne vita, slanina ,sare ,condimente ,stabilizatori(polifosfati), potentiator de gust (glutamat monosodic) antioxidanti (izoascorbat de sodiu), conservant (nitrit de sodiu) .Produsul este ambalat intr-o membrane artificiala necomestibila lasat la maturare o perioada mai indelungata pentru o mai buna fragezire. Are o forma cilindrica ,usor cutata,neperforata prezinta o aroma specifica are o consistenta elastica .Prin sectionare se observa bucati mici de carne de culoare alba.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Salamului de Sibiu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!