Laptele

Extras din proiect Cum descarc?

Caracteristici ale materiilor prime si auxiliare
Laptele este secretia caracteristica a glandelor mamare a tuturor mamiferelor femele. In diferite parti ale lumii se utilizeaza laptele diverselor specii de mamifere pentru consum in stare fluida sau sub forma de produse lactate. Populatia din Europa, America de Nord, Australia, Noua Zeelanda consuma in mare parte lapte de vaca si produse lactate obtinute din lapte de vaca. Laptele este unul din putinele alimente ce poate fi consumat in stare naturala. Este unicul produs din alimentatie cu exceptia mierii de albine a carei unica functie in natura este de a servi ca aliment. Laptele poate fi definit ca secretia proaspata, integrala obtinuta prin mulgerea completa a mamiferelor femele sanatoase excluzand cea obtinuta in perioada 15 zile inainte si 7 zile dupa fatare. Datorita functiei sale de hrana este un aliment complet si complex, cu valoare nutritiva ridicata, fiind unicul aliment destinat in prima perioada a vietii, el continand toate substantele necesare vietii si dezvoltarii. Laptele acopera in cea mai mare parte nevoile omului de alimente de origine animala. 
Datorita armoniei compozitiei sale este indispensabil pentru copii si foarte folosit pentru adulti. Din acest motiv o alimentatie rationala trebuie sa includa neaparat lapte si produse lactate care trebuie consumate zilnic.
1.1.Compozitia chimica a laptelui 
Prin compozitia sa chimica bogata si variata, laptele asigura majoritatea substantelor necesare tesuturilor vii si a intretinerii proceselor metabolice care au loc in organism. Valoarea nutritiva a unui litru de lapte este echivalentul a 400 g carne de porc sau 750 g carne de vitel, 500 g peste sau 8-9 oua. Laptele este considerat schematic ca o emulsie sau suspensie de grasime (in functie de temperatura laptelui) intr-o forma coloidala, altele in stare dizolvata. Sub forma de emulsie sau suspensie se gasesc grasimea, pigmentii si vitaminele liposolubile. Din punct de vedere fizico-chimic, laptele poate fi considerat o dispersie alcatuita din patru faze:
- faza gazoasa care contine CO2, O2, N2;
- faza grasa, sub forma de globule de grasime, gliceride, fosfatide, steride si substante liposolubile;
- faza coloidala, formata din cazeina, lactalbumina, lactoglobulina;
- faza apoasa, formata din proteine solubile, aminoacizi, lactoza, saruri minerale si substante hidrosolubile; Compozitia chimica a laptelui variaza foarte mult, depinzand de specia animalului, rasa, perioada de lactatie, alimentatie, mulgere, varsta si starea sanatatii animalului, conditiile climaterice etc.
Compozitia chimica medie a laptelui de vaca:
Apa 87,3%
Substanta uscata totala 12,7
Din care: 
-grasime 3,7
-proteine totale 3,5
Din care: 
-cazeina 2,8
-lactalbumina 0,7
-lactoglobulina 0,1
-lactoza 4,5
-saruri minerale 0,7
Din componentii chimici ai laptelui, cel care variaza mai mult este grasimea. 
1.1.1.Proteinele laptelui
Proteinele laptelui sunt reprezentate de proteinele care alcatuiesc cazeina si proteinele din ser (plasma sangelui). Cantitatea de proteine din lapte depinde de: specia animalului, rasa, stadiul de lactatie, furajare, starea de sanatate.
Cazeina este componentul proteic de baza, fiind o fosfoglicoproteina de forma globulara care are legati sau asociati fosfati si citrati de calciu. Rezulta ca, in lapte, cazeina se gaseste sub forma de fosfocazeinat de calciu. Cazeina este formata din urmatoarele fractiuni: s1 cazeina, s2 cazeina, cazeina, cazeina,k cazeina,macro si microelemente (predomina calciul si fosforul ) cat si alte fractiuni proteice.Raportul dintre fractiuni variaza in functie de rasa animalului,perioada de lactatie,furajare tec. K cazeina joaca un rol important in stabilizarea miceliului de cazeina pentru mentinerea in suspensie in lapte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Laptele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!