Laptele

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 9129
Mărime: 96.75KB (arhivat)
Publicat de: Adam Stanciu
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Caracteristici ale materiilor prime şi auxiliare

Laptele este secreţia caracteristică a glandelor mamare a tuturor mamiferelor femele. În diferite părţi ale lumii se utilizează laptele diverselor specii de mamifere pentru consum în stare fluidă sau sub formă de produse lactate. Populaţia din Europa, America de Nord, Australia, Noua Zeelandă consumă în mare parte lapte de vacă şi produse lactate obţinute din lapte de vacă. Laptele este unul din puţinele alimente ce poate fi consumat în stare naturală. Este unicul produs din alimentaţie cu excepţia mierii de albine a cărei unică funcţie în natură este de a servi ca aliment. Laptele poate fi definit ca secreţia proaspătă, integrală obţinută prin mulgerea completă a mamiferelor femele sănătoase excluzând cea obţinută în perioada 15 zile înainte şi 7 zile după fătare. Datorită funcţiei sale de hrană este un aliment complet şi complex, cu valoare nutritivă ridicată, fiind unicul aliment destinat în prima perioadă a vieţii, el conţinând toate substanţele necesare vieţii şi dezvoltării. Laptele acoperă în cea mai mare parte nevoile omului de alimente de origine animală.

Datorită armoniei compoziţiei sale este indispensabil pentru copii şi foarte folosit pentru adulţi. Din acest motiv o alimentaţie raţională trebuie să includă neapărat lapte şi produse lactate care trebuie consumate zilnic.

1.1.Compoziţia chimică a laptelui

Prin compoziţia să chimică bogată şi variată, laptele asigură majoritatea substanţelor necesare ţesuturilor vii şi a întreţinerii proceselor metabolice care au loc în organism. Valoarea nutritivă a unui litru de lapte este echivalentul a 400 g carne de porc sau 750 g carne de viţel, 500 g peşte sau 8-9 ouă. Laptele este considerat schematic ca o emulsie sau suspensie de grăsime (în funcţie de temperatura laptelui) într-o formă coloidală, altele în stare dizolvată. Sub formă de emulsie sau suspensie se găsesc grăsimea, pigmenţii şi vitaminele liposolubile. Din punct de vedere fizico-chimic, laptele poate fi considerat o dispersie alcătuită din patru faze:

- faza gazoasă care conţine CO2, O2, N2;

- faza grasă, sub formă de globule de grăsime, gliceride, fosfatide, steride şi substanţe liposolubile;

- faza coloidală, formată din cazeina, lactalbumina, lactoglobulina;

- faza apoasă, formată din proteine solubile, aminoacizi, lactoza, săruri minerale şi substanţe hidrosolubile; Compoziţia chimică a laptelui variază foarte mult, depinzând de specia animalului, rasa, perioada de lactaţie, alimentaţie, mulgere, vârsta şi starea sănătăţii animalului, condiţiile climaterice etc.

Compoziţia chimică medie a laptelui de vacă:

Apa 87,3%

Substanţă uscată totală 12,7

Din care:

-grăsime 3,7

-proteine totale 3,5

Din care:

-cazeină 2,8

-lactalbumină 0,7

-lactoglobulină 0,1

-lactoză 4,5

-săruri minerale 0,7

Din componenţii chimici ai laptelui, cel care variază mai mult este grăsimea.

1.1.1.Proteinele laptelui

Proteinele laptelui sunt reprezentate de proteinele care alcătuiesc cazeina şi proteinele din ser (plasma sângelui). Cantitatea de proteine din lapte depinde de: specia animalului, rasă, stadiul de lactaţie, furajare, starea de sănătate.

Cazeina este componentul proteic de bază, fiind o fosfoglicoproteină de formă globulară care are legaţi sau asociaţi fosfaţi şi citraţi de calciu. Rezultă că, în lapte, cazeina se găseşte sub formă de fosfocazeinat de calciu. Cazeina este formată din următoarele fracţiuni: s1 cazeină, s2 cazeină, cazeină, cazeină,k cazeină,macro şi microelemente (predomina calciul şi fosforul ) cât şi alte fracţiuni proteice.Raportul dintre fracţiuni variază în funcţie de rasa animalului,perioada de lactaţie,furajare tec. K cazeina joacă un rol important în stabilizarea miceliului de cazeină pentru menţinerea în suspensie în lapte.

Preview document

Laptele - Pagina 1
Laptele - Pagina 2
Laptele - Pagina 3
Laptele - Pagina 4
Laptele - Pagina 5
Laptele - Pagina 6
Laptele - Pagina 7
Laptele - Pagina 8
Laptele - Pagina 9
Laptele - Pagina 10
Laptele - Pagina 11
Laptele - Pagina 12
Laptele - Pagina 13
Laptele - Pagina 14
Laptele - Pagina 15
Laptele - Pagina 16
Laptele - Pagina 17
Laptele - Pagina 18
Laptele - Pagina 19
Laptele - Pagina 20
Laptele - Pagina 21
Laptele - Pagina 22
Laptele - Pagina 23
Laptele - Pagina 24
Laptele - Pagina 25
Laptele - Pagina 26
Laptele - Pagina 27
Laptele - Pagina 28
Laptele - Pagina 29
Laptele - Pagina 30
Laptele - Pagina 31
Laptele - Pagina 32
Laptele - Pagina 33
Laptele - Pagina 34
Laptele - Pagina 35
Laptele - Pagina 36
Laptele - Pagina 37
Laptele - Pagina 38

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Fabricare Lapte Praf

Memoriu justificativ Hrana constituie un factor indispensabil pentru om şi animale, deoarece asigură energia şi substanţele de baza necesare...

Laptele de Consum

CAPITOLUL I. LAPTELE DE CONSUM 1.1. PREZENTARE GENERALĂ Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente...

Tehnologia de obținere a cașcavalului din lapte de oaie și elemente de control al calității

I. TEMA DE PROIECTARE. DATE INIȚIALE Fig. I.1. Cascaval din lapte de oaie Laptele, prin numeroasele însușiri pe care le posedă, constituie unul...

Procesul tehnologic de obținere a cazeinei și cazeinaților din lapte

CAP. 1. GENERALITĂŢI DESPRE LAPTE Laptele, din punct de vedere organoleptic şi fizico-chimic se prezintă sub forma unui lichid fiziologic de...

Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră

CAP I: Analiza compartiva a raselor de capra Caprinele au rusticitate pronunțată, sunt rezistente la condițiile aspre ale mediului în care s-au...

Lapte cu Ciocolată

Având în vedere că secţia de obţinere a laptelui cu cacao este proiectata în oraşul Târgovişte sursele de aprovizionare cu materie primă existente...

Tehnologia de fabricare a cașului cu scorțișoară din lapte de bivoliță

INTRODUCERE Această lucrare se adresează atât celor care sunt consumatori de produse lactate, cât şi celor care nu consumă aceste produse din...

Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat

MEMORIU JUSTIFICATIV Proiectul prezintă tehnologia de obţinere a laptelui sterilizat de consum. LAPTELE este un lichid de culoare alb-gălbuie...

Ai nevoie de altceva?