Linia tehnologica de obtinere a untului cu 82% grasime

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1. -  GENERALITATI 5
1.1. Scurt istoric .. 5
1.2. Informatii generale . 6 CAPITOLUL 2. -  CARACTERIZAREA MATERIILOR PRIME, AUXILIARE SI A PRODUSULUI FINIT 9 2.1. Caracteristici materie prima .. 9 2.1.1. Caracteristici organoleptice ale materiei prime . 9
2.1.2. Caracteristiti fizico-chimice ale materiei prime .. 10
2.1.3. Defecte ale materiei prime .. 11
2.2. Caracteristici generale ale materiei auxiliare . 12
2.3. Caracteristici organoleptice si fizico-chimice ale produsului finit 12
2.3.1. Factorii ce influenteaza procesul de obtinere a untului ... 13
2.3.2. Proprietati organoleptice: 14
2.3.3. Proprietati chimice: . 15
2.3.4. Defecte ale untului: . 15 CAPITOLUL 3. -  TEHNOLOGIA DE FABRICARE A PRODUSULUI ... 20
3.1. Schema tehnologica de obtinere ... 20 3.2. Descrierea operatiei tehnologice, prezentarea sumara a fiecaror utilaje. 21
3.3. Prezentare utilaj: Putineiul .. 31 3.4. Plansa cu linia tehnologica. .. 34
CAPITOLUL 4. -  Bilant de materiale (100kg) ... 35
BIBLIOGRAFIE: . 36


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Industria laptelui ocupa un loc deosebit in industria alimentara a sectorului agroindustrial. Laptele, ca materie prima, este un produs ,,voluminos si greu", care se obtine zilnic, dar se pastreaza un timp scurt si cu costuri mari.
Tehnologia laptelui are ca scop , in primul rand, pastrarea la maximum a proprietatilor naturale ale laptelui, de la obtinerea lui in gospodariile producatoare de materie prima pana la realizarea produsului finit si distribuirea prin reteaua de desfacere.
Fabricarea produselor lactate reprezinta un proces tehnologic foarte complex, care include diferite operatii tehnologice bazate pe metode chimice, fizice, microbiologice, biochimice de actiune asupra materiei prime atata separata, cat si in combinatie. De aceea, numai cunoasterea profunda a actiunii acestora asupra componentilor laptelui si dirijarea lor in directia dorita, va permite obtinerea produselor lactate de calitate si competitive pe piata de desfacere.
In industria laptelui apar o serie de probleme referitoare la calitatea materiei prime, la conditiile de pastrare a acesteia pana la prelucrare in diverse produse lactate, la procedeele tehnice si tehnologice aplicate, la ambalarea si pastrarea produselor finite etc. De aceea, specialistii in tehnologia laptelui trebuie nu numai sa posede cunostinte in domeniul producerii, conditionarii si aprecierii calitatii materiei prime, dar si sa cunoasca temeinic si tehnologia de fabricare a diferitelor produse lactate si de valorificare rationala a tuturor componentilor laptelui.
Lucrarea de fata, structurata pe mai multe capitole, are ca obiectiv prezentarea etapelor si operatiilor tehnologice din industria laptelui, incepand cu receptia smantanii, ca materie prima si terminand cu ambalarea produsului finit -  unt . Cuprinde, de asemenea, si prezentarea
utilajelor necesare precum si linia tehnologica de obtinere.
CAPITOLUL 1. -  GENERALITATI
1.1. Scurt istoric
Untul este cunoscut din antichitate de la greci (buturos = branza de vaca), de unde prepararea lui a fost preluata de romani (care au transformat denumirea in butyrus), extinzandu-se apoi treptat si la alte popoare.
Prepararea untului a fost intamplator descoperita, ca urmare a baterii laptelui transportat in burdufuri, pe cai, iar metoda generala de preparare a acestuia a ramas multe secole cea primitiva cu numeroase variante. La sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa descoperirea separatorului (Nielsen-Petersen , DeLaval) a luat dezvoltare productia industriala de unt, care cu timpul se perfectioneaza prin introducerea pasteurizarii smantanii (Lund, Fjord in Danemarca) si folosirea culturilor de bacterii lactice selectionate (Storch in Danemarca in 1888 si Weigmann in Germania in 1990). Treptat, sunt imbunatatite si modernizate procedeele tehnologice, se foloseste frigul pentru refrigerare, congelare, astazi, fabricarea untului devenind o industrie moderna, dotata cu utilaje de inalta tehnicitate si care asigura realizarea unor indici economici remarcabili.
Despre posibilitatea fabricarii untului din lapte se stia inca din antichitate, insa pana in secolul XIX-lea era considerat drept produs de lux si valoare comerciala nu avea.
Odata cu dezvoltarea vitaritului si cresterea populatiei rurale sporeste considerabil necesitatea in acest produs lactat valoros si fabricarea untului capata caracteristici comerciale.
Untul, ca obiect de export, se intalneste in lista marfurilor pentru negustorii rusi inca in anul 1575. Se prepara untul in aceasta perioada in conditii primitive si numai dupa inventarea separatorului (1879) fabricarea lui trece pe cale industriala. In prezent fabricarea untului este una din principalele directii de industrializare a laptelui, unde se prelucreaza circa 49% din totalul de lapte colectat.
In perspectiva se prevede, o data cu sporirea productiei de unt si a largirii sortimentului, utilizarea deplina a subproduselor rezultate la fabricarea acestuia. In acest scop pe langa toate fabricile mari specializate in producerea untului functioneaza sectii pentru valorificarea laptelui degresat si a zarei -  concentrarea sau uscarea acestora si utilizarea produselor obtinute in industria alimentara. In afara de acestea, se prevede perfectionarea tehnologiei untului in scopul fabricarii sortimentelor de unt cu valoare biologica sporita, dar cu un continut de grasime redus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Linia tehnologica de obtinere a untului cu 82% grasime.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. C. Banu, ,,Manualul inginerului de industrie alimentara", Vol II, Editura TEHNICA, Bucuresti, 1999.
2. Codoban J., Procesarea laptelui in sectii de capacitate mica, Editura"Cetatea Doamnei", Piatra Neamt, 2006
3. Csatlos C., Masini si instalatii pentru produse de origine animal, Vol 1, Editure Universitatii "Transilvania" , Brasov, 1999
4. Guzun V., ,,Industrializarea laptelui" , Editura "Tehnica-Info", Chisinau, 2001;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!