ARGUMENT CAPITOLUL I- ORIGINE, VALOARE NUTRITIVA, PRODUCTIE CAPITOLUL II- MATERII PRIME SI AUXILIARE CAPITOLUL III- CARACTERISTICILE MATERIILOR PRIME, A MATERIILOR AUXILIARE SI ALE PRODUSULUI FINIT 3.1. Caracteristicile organoleptice ale materiilor prime 3.2. Caracteristicile fizico-chimice ale materiilor prime 3.3. Caracteristici generale ale materiilor auxiliare 3.4. Caracteristicile organoleptice si fizico-chimice ale produsului finit CAPITOLUL IV- TEHNOLOGIA DE FABRICARE A PRODUSULUI LUAT IN STUDIU 4.1. Schema tehnologica de obtinere a vinului rose demisec si dulce 4.2. Descrierea operatiilor tehnologice pentru obtinerea vinului rose demisec si dulce 4.3. Linia tehnologica de obtinere a vinului rose demisec si dulce 4.3.1. Schema liniei tehnologice si descrierea fluxului tehnologic 4.3.2. Descrierea utilajelor folosite in cadrul liniei tehnologice 4.3.3. Descrierea utilajului principal CONCLUZII BIBLIOGRAFIE
ARGUMENT Tema proiectului se refera la proiectarea unei linii tehnologice in vederea obtinerii vinului rose demisec si dulce. Un prim aspect al proiectului are in vedere identificarea si caracterizarea materiilor prime si auxiliare ce intervin si obtinerea vinului rose demisec si dulce, dar si aspecte generale privind produsul finit. Acesta urmareste atat procesul tehnologic de fabricare a vinului rose cat si schema bloc. Al doilea aspect al proiectului face referire la linia tehnologica de fabricare a vinului rose demisec si dulce , ce cuprinde descrierea fluxului tehnologic, operatiilor cat si a utilajelor folosite in cadrul liniei. CAPITOLUL I 1.1 GENERALITATI Vinul a fost si este una din bauturile preferate ale oamenilor , datorita complexului de senzatii olfactive si gustative dintre cele mai variate si mai fine pe care le ofera organismului. Vinurile rose au o pondere redusa in structura productiei viti-vinicole mondiale. Aceste vinuri sunt mai putin mediatizate si prezinta interes, de cele mai multe ori, pe plan regional. Acest tip de vin este unul intermediar , intre vinul rosu si cel alb, intre vinul obtinut fara maceratie peliculara si vinul de maceratie. Ele se aseamana vinurilor rosii prin soiurile din care se prepara si, in acelasi timp, vinului alb prin constitutia sa genarala. Continutul lor in alcool este, de regula ceva mai ridicat fata de vinurile rosii care s-ar obtine din acelasi soi. Exista tari viticole ca Spania, Italia, Franta, Portugalia, Grecia, Argentina in care vinurile roze sunt foarte bine apreciate producandu-se vinuri de inalta calitate, devenite celebre: Rose d' Anjou, Rose de Tavel, Roso del Masi, Roso del Chianti, Moscatel Rosado. Dupa Institutul Tehnic al Vinului din Franta, vinul roze este produs de fermentatii ale mustului de struguri cu pielita colorata si pulpa necolorata sau foarte slab colorata sau al unui amestec de musturi din struguri albi si a unei cantitati de struguri negri, cu sau fara maceratie, cu constituent structurali ai mustului , fermentatia fiind realizata in asa fel incat culoarea vinului ramane roz si cu un anumit continut in pigmenti antocianici. (sursa: www.wineful.ro) 1.2. ORIGINE Aceste vinuri, dupa cum o sugereaza si numele, au culori ce merg mai mult spre roz. Culoarea lor vine dintr-un soi de struguri rosii. Exista o tehnica speciala cu ajutorul careia se transfera din pigmentul strugurilor in vin, pentru a rezulta aceasta culoare frumoasa. Aceste vinuri au devenit mai cunoscute in anii '80, cand vinurile albe erau la putere, iar producatorii incercau sa scape de surplusul de struguri rosii. Rezultatul au fost vinurile rose, care sunt in general usoare ii dulcegi. Denumirea de vin rose este rezervata produsului care provine din vinificatia in alb al strugurilor negri, care prin natura lor biologica sunt slab pigmentati sau care, datorita conditiilor nefavorabile de maturare, nu realizeaza o pigmentatie satisfacatoare pentru obtinerea vinurilor rosii. (sursa: www.rewine.com) 1.3. VALORI NUTRITIVE SI TERAPEUTICE: Vinul contine o serie de substante usor asimilabile (glucide, alcool, acizi organici), in cantitate mica compusi biologici activi (vitamine, enzime) indispensabile alimentatiei organismului uman. Consumul moderat al vinului este recomandat in mod terapeutic pentru bolile respiratorii, unele boli ale aparatului circulator,dar si a celui digestiv.
1. TENU I., 1997- Tehnologii, procedee, masini si instalatii pentru industrializarea produselor vegetale 2. COTEA V.V. si colab.,2010- Oenologie, COnstrutii, vase, si utilaje vinicole 3. BANU C. (COORD), 2009- Tratat de industrie alimentara, Tehnologii alimentare 4. https://domeniulbogdan.ro/blog/cum-clasificam-vinurile-si-ce-soiuri-de-struguri-sunt-cele-mai-cautate/ 5. https://wineful.ro/caloriile-din-vin/ 6. https://wineful.ro/tot-ce-trebuie-sa-stim-despre-vinul-rose/ 7. https://en.wikipedia.org/wiki/Ros%C3%A9 8. https://ro.scribd.com/document/368019420/Vinul-Rose 9. https://ro.scribd.com/document/71117171/Tehnologia-de-Obtinere-a-Vinurilor-Roze 10. https://ro.scribd.com/doc/28673248/Obtinerea-Vinului-Rose-Sec
Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.
Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.