Macro și Microelemantele

Extras din proiect

Alimente dietetice si functionale
Alimentele functionale:
- promoveaza cresterea si dezvoltarea organismului
- optimizeaza procesele metabolice
- activitatea fiziologica a organelor
- sistemul imun
- performantele cognitive
- apararea impotriva stresului oxidativ.
Alimentele dietetice sunt destinate atat persoanelor cu diferite afectiuni, cat si celor sanatoase cu anumite nevoi de hrana (sugari, femei insarcinate sau care alapteaza, sportivivi, supraponderali). 
Produsele cerealiere sunt printre primele produse alimentare incluse in categoria alimentelor dietetice.
Alimente dietetice
Produsele pe baza de cereale pot deveni alimente dietetice prin:
- marirea valorii nutritive
- imbogatirea in fibre
- eliminarea unor componenti ce provoaca intolerante
- echilibrarea in aminoacizi esentiali
- imbogatirea in acizi grasi polinesaturati
- cresterea biodisponibilizarii sarurilor minerale
- imbogatirea in vitamine si saruri minerale.
Vreme indelungata, in materie de sanatate sau de boala, s-a vorbit doar de vitamine. Fiecare, ca sa se simta bine, ii cerea cu regularitate medicului, farmacistului ratia de vitamine. 
De cativa ani, metalele, mineralele, oligoelementele retin din ce in ce mai mult atentia medicilor si a opiniei publice.
Ce este un oligoelement ?
- Oligoelementele sunt constituenti ponderabili minori, descoperiti prin cercetari moderne alaturi de constituentii majori, care, pana atunci, erau considerati ca singurele elemente necesare formarii si echilibrului organismelor vegetale si animale (proteine, lipide si glucide).
- Multa vreme, s-a crezut ca materia vie este compusa exclusiv din douasprezece elemente, zise "plastice": azot, calciu, carbon, clor, hidrogen, magneziu, oxigen, fosfor, potasiu, siliciu, sodiu, sulf. Acestea alcatuiesc 99,98% din masa corpului.
- Ulterior, analize mai perfectionate au distins, alaturi de acestea, inca vreo douazeci care, in ciuda redusei lor cantitati totale (circa doua miimi) sunt indispensabile vietii. 
- Oligoelemente
- Metaloizi: -arsenic, bor, brom, fluor, iod
- Metale – magneziu, cupru, fier, zinc, molibden, nichel, plumb, titan, aluminiu, cobalt, care o vreme au fost socotite niste "impuritati".
- Numeroase lucrari au tratat, de atunci, despre oligoelemente. Aceste substante, asa cum toate cercetarile au aratat, coexista in starea de “urme” in toate vegetalele, cat si in regnul animal.
- Mineralele sunt micronutrienti, care - fara a indeplini un rol structural sau energetic - stimuleaza si regleaza procesele metabolice, contribuind, alaturi de macronutrienti (proteine, glucide, lipide), la dezvoltarea si functionarea normala a organismelor. 
- Desi sunt necesare in cantitati foarte mici (de unde si denumirea larg raspandita de micronutrienti sau oligoelemente), mineralele sunt factori esentiali in nutritie si trebuie furnizati prin dieta, deoarece nu pot fi sintetizate in organismul uman. 
- Aportul mineral zilnic este necesar atat pentru formarea tesuturilor noi, cat si pentru acoperirea pierderilor prin piele, urina si fecale.
In unele situatii, nevoile sunt mai crescute:
- prematuri (care au un coeficient de mineralizare scazut)
- in perioadele de crestere accelerata (pentru fiecare gram de proteine retinute in organism sunt necesare 0,3 g substante minerale)
- in starile febrile
- in timpul efortului
- Pentru a fi eficient utilizate, unele minerale din dieta trebuie sa existe intr-un raport optim, ca de ex. raportul calciu/fosfor = 2/1 in perioada de sugar, pentru folosirea eficienta a calciului in procesul de mineralizare osoasa. 
- Unele minerale au actiune sinergica (fier-cupru, zinc-fier), in timp ce altele actioneaza antagonic (sodiu-potasiu; calciu-potasiu; calciu-fier )
- Desi problemele majore, privind malnutritia micronutrientilor sunt semnalate mai ales in tarile in curs de dezvoltare, totusi, si populatia din tarile dezvoltate sufera, de asemenea, de diverse forme de malnutritie a unor micronutrienti.
- Un studiu recent arata ca peste 50% din copiii din SUA au un aport alimentar inadecvat de cel putin unul din mineralele calciu, fier sau zinc.


Fisiere în arhivă (1):

  • Macro si Microelemantele.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!