Managementul calității

Cuprins proiect

Introducere 2
1. Caracteristica generală a întreprinderii 2
2. Igiena personalului la intreprinderea alimentaţiei publice 3
3. Organizarea lucrului la intreprindere 5
4. Graficul de completare a sălii 9
5. Secţiile bucătăriei 16
5.1. Sectia bucate fierbinte 16
5.2. Sectia de bucate reci 18
5.3 Secţiile de prelucrare 18
5.4 Secţia legume 23
5.5 Sectia de distribuire 26
5.6 Încăperi de depozit 27
6. Documentația tehnologică 29
7. Protectia muncii si tehnica securitatii 29
8. Temă individuală: Tehnologia preparării salatelor din crudități 31
Bibliografie 47


Extras din proiect

Introducere
Un restaurant este un stabiliment unde se pot consuma pe loc mâncăruri și băuturi, contra cost. De obicei mâncărurile sunt preparate în bucătăria proprie de către un bucătar-șef.Există foarte multe tipuri de restaurante, care servesc diferite meniuri, adesea specializate, după rețete din bucătăriile diferitelor culturi. Adesea restaurantele sunt integrate în servicii mai complexe, ca hoteluri, aeroporturi, universități. Restaurantul a fost şi va fi un loc public unde omul nu numai işi satisface necesităţile alimentare, ci un loc unde el poate sa mănînce bucate pregatite la nivel inalt primind o placere din atmosfera in care se află. Căci calitatea deservirii stă in prim plan în orice restaurant. 
Restaurantul este o întreprindere a alimentaţiei publice ce acordă contingentului un sortiment avansat de bucate pe comanda individuala si bineinţeles o calitate inaltă de deservire. Aici se petrec aniversări, bancheturi, întîlniri oficiale ş.a.
1. Caracteristica generală a întreprinderii
La Restaurantul “Poiana Nucului” găsiţi o atmosferă ideală pentru întâlniri de afaceri, ceremonii, aniversări, cine romantice într-un cadru intim !
Restaurantul “Poiana Nucului” are ca deziderat respectarea celor mai înalte standarde de calitate şi ospitalitate. Restaurantul “Poiana Nucului” are în dotare o linie de bucătărie modernă în cadrul căreia se realizează produse ce corespund celor mai exigente gusturi.
Calitatea şi bunul gust al produselor sunt asigurate şi garantate de către bucătarii restaurantului “Poiana Nucului”, care împreună cu barmanii şi ospătarii oferă servicii de calitate şi o ambianţă plăcută.
Tipul întrprinderii de A.P.
În funcţie de nivelul de servire a clienţilor, unităţile alimentaţiei publice se clasifică în cinci categorii: lux, superioară, I, II şi III.
Unitatea de alimentaţie publică prepară, comercializează produse şi prestează servicii aferente acestui profil atît în spaţiile sale de comercializare (servire), cît şi în afara lor.
În funcţie de sortimentul produselor şi băuturilor propuse, complexitatea preparării bucatelor, calificarea personalului, dotarea tehnică şi interiorul localului, nivelul de deservire a consumatorilor, unităţile de alimentaţie publică se clasifică după tipuri, conform anexei nr.2 la Hotărîrea Guvernului 1209 din 8 noiembrie 2007, şi sînt încadrate în categorii, conform anexei nr.3 a aceleiaşi hotărîri.
”Poiana Nucului” este un restaurant de categoria I. În cadrul unităţilor de alimentaţie publică de categoria I se includ restaurantele (cu excepţia celora din categoriile lux şi superioară) şi cafenelele, deservirea este, de asemenea, efectuată de ospătari. În aceste unităţi se serveşte un sortiment vast de gustări, bucate de bază, deserturi; evoluează ansambluri muzicale sau muzică prin mijloace tehnice. În categoria I se încadrează inclusiv restaurantele amplasate în localurile gărilor, hotelurilor, în vagoane-restaurant, nave acvate; cafenelele-baruri, unităţile specializate cu gratare, bere, cocktail-bar; bufetele din instituţiile culturale şi sportive.
Rstaurantul “ Poiana Nucului” constituit în 2010, este un restaurant de categoria I, avînd în meniul său peste 40 de reţete de bucate. Aşezarea topografică: restaurantul este amplasat într-un loc neaglomerat în apropierea campusului studențesc, cu toate că eventualul client nu este reprezentat de studenți. Regiunea neaglomerată face ca unitatea de alimentaţie publică dată să servească drept local pentru petrecerea diverselor ceremonii şi mai puţin ca loc de luare a mesei de zi cu zi. Restaurantul are în componență sala de comerț 40 locuri, terasa de iarnă 60 locuri, terasa de vară (cabane) 60 locuri. Regimul de lucru se încadrează intre orele 10-00 si 24-00 zilnic toate acestea sînt îndreptate spre atenţia si menţinerea bunei dispoziţii a consumatorului.
Încaperile sînt aranjate în formă de blocuri şi sînt legate între ele cu culuare. Aşezarea arhitecturală a tuturor încăperilor este indreptatâ spre respectarea condiţiilor tehnologice si bineinţeles spre comoditatea lucrătorilor. Unicul element nerespectat de restaurant este nedilimitarea secţiilor în bucătărie, fapt ce poate provoca diverse contaminări.
2. Igiena personalului la intreprinderea alimentaţiei publice
Igiena cere o atenţie deosebită la întreprinderile de alimentaţie publică. Ea constă dintr-un şir de reguli sanitare, care trebuie să fie respectate de lucrătorii din unităţile alimentaţiei publice. Respectarea regululior de igienă personală are o importanţă mare pentru preîntîmpinarea contaminării hranei cu microorganisme, ce pot cauza apariţia infecţiilor ce duc la intoxicaţia alimentară. Igiena personală a lucrătorilor îmbunătăţeşte cultura deservirii populaţiei şi este un indice important al culturii generale în cadrul unităţii alimentaţiei publice. Regulile de igiena personală prevăd un şir de cerinţe igienice faţă de întreţinerea corpului, mîinilor şi a cavităţii bucale într-o curăţenie sanitară şi examinarea medicală a lucrătorilor alimentaţiei publice. 
O importanţă deosebită se acordă îmbrăcămintei sanitare. Fiecare lucrător este obligat sa respecte urmatoarele cerinţe în timpul purtării hainelor sanitare: 
1) sa se pastreze curată şi bineîngrijită
2) sa nu se foloseasca bolduri sau ace pentru încheierea scurtei
3) sa nu se puna în buzunare obiecte în plus
4) cînd iese din blocul alimentar să scoata hainele sanitare, cînd intră sa le imbrace, spălîndu-se în prealabil pe mîini
5) sa nu intre cu hainele sanitare în viceu
6) înainte de eliberarea hainei gata si oadata cu murdarirea ei se schimbă hainele sanitare
7) îmbrăcămintea sanitară se pastreaza separat de celelalte haine


Fisiere în arhivă (1):

  • Managementul Calitatii.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!