Managementul Intreprinderilor Agroalimentare - Filiera Pestelui

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap.1 Prezentarea filierei 3
Cap.2 Furnizori de materie prima 6
Cap.3 Productia nationala de peste 8
Cap.4 Procesarea 10
4.1 Principalii procesatori 11
Cap.5 Reteaua comerciala 16
5.1 Importuri , exporturi 16
5.2 Analiza SWOT 18
Cap.6 Contributia filierei la realizarea sistemului agroalimentar 19
6.1 Ponderea filierei piscicole in PIB 20
6.2 Ocuparea fortei de munca 20
Cap.7 Bibliografie 22


Extras din proiect Cum descarc?

FILIERA PESTELUI
~Nici o masa fara peste~
Cap.1 Prezentarea filierei
In Romania nu este structurata o piata organizata a pestelui astfel incat producatorulul sa stie exact filiera pe care o parcurge. In actuala etapa fiecare producator isi cauta beneficiarii, multi dintre acestia necunoscand mecanismele pietei: cerere-oferta. Pentru acest motiv, problema pietei productiei piscicole este permanent in atentia organizarii unei filiere specifice exploatarilor piscicole din Romania. Prin politici adecvate sunt urmarite toate activitatile ce au loc dupa recoltarea pestelui. Prin acte normative adecvate s-au delimitat activitatile din cadrul filerei si s-au dat denumiri comerciale pentru pesti si alte vietuitoare acvatice ce pot fi valorificate pe teritoriul Romaniei. Pescuitul si acvacultura, alaturi de prelucrarea pestelui si comertul cu peste si produse din peste, sunt activitati prezente in toate regiunile tarii. In unele zone izolate, cum sunt Delta si Lunca Dunarii, zona Clisura Dunarii, pescuitul reprezinta una din principalele activitati, care ofera locuri de munca si surse de venituri pentru populatia locala.
In prezent Romania nu desfasoara activitati de pescuit oceanic si nu dispune de o capacitate de pescuit oceanic in functiune inregistrata la Fisierul navalor de pescuit. Din punctul de vedere al potentialului piscicol, Romania se situeaza pe primul loc in Europa de sud-est, cu o retea hidrografica de 843.710 ha.
De mentionat ca pentru prima perioada postrevolutionara politicile pescuitului in Romania au fost transpuse prin masurile tehnice de protectie a resurselor, cu referire speciala asupra ordinelor de prohibitie anuale emise de MAPDR privind: dimensiunea minima a speciilor pescuite, sectoarele si uneltele interzise, dimensiunea minima a ochiului de plasa, premise speciale etc. La acestea un rol important revine completarilor cu ordinele de pescuit emise anual de MAPDR si Ministerul Mediului in care sunt precizate aspectele de prohibitie a pescuitului. 
Se fac permanent simtite politicile structurale privind gestionarea si controlul resurselor piscicole tocmai cu scopul consolidarii sectorului piscicol si acvaculturii. Acte normative recente delimiteaza urmatoarele :
- Urmarirea unei exploatari durabile a resurselor acvatice vii din bazinele piscicole naturale, favorizand dezvoltarea durabila si adoptarea masurilor necesare pentru a conserva si regenera aceste resurse si ecosistemele acvatice;
- Protejarea resurselor acvatice vii, care se gasesc in zone protejate, in conformitate cu reglementarile specifice in acest domeniu;
- Dezvoltarea activitatii de acvacultura;
- Promovarea formarii profesionale a personalului din domeniul pescaresc;
- Stimularea asocierii;
- Stimularea consumului produselor pescaresti, in special al celor excedentare si/sau subexploatate;
- Stimularea comertului responsabil, care sa contribuie la conservarea resurselor acvatice vii;
- Imbunatatirea calitatii produselor pescaresti, transparenta pietei si informarea consumatorului;
- Stimularea cercetarii stiintifice in domeniul pescaresc;
- Activitatile de protectie a resurselor acvatice vii, desfasurate in perimetrul RBDD, care se supun si reglementarilor specifice ale acesteia.
Pesti marini care migreaza in Dunare:
- Morunul 
- Nisetrul;
- Pastruga 
- Scrumbia de Dunare 
- Rizeafca


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Intreprinderilor Agroalimentare - Filiera Pestelui.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://agroromania.manager.ro/docs/agricultura-romaniei-iulie-2011.pdf .
http://doingbusiness.ro.
http://www.listafirme.ro.
http://www.revistadestatistica.ro/Articole/2013/RRS_01_2013_a6_ro.pdf.
Ordinul comun nr. 140/242/2002 care este in vigoare si aplicabil.
Ordonanta de Urgenta nr. 69 publicata in Monitorul Oficial nr. 883 din 28 septembrie 2004, pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul si acvacultura.
Reglementarea nr. 104/2000 privind organizarea comuna a pietei si Ordinul nr. 171/2002 acte normative emise de MAAP.
Studiu realizat de Comisia Nationala de Statistica pentru anul 2001 si preluat de la Organizatia Patronala ROMPESCARIA ( Patronatul Roman al Pisciculturii Industrializarii si Comercializarii Pestelui din Romania ), 2005.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!