Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 4598
Mărime: 57.51KB (arhivat)
Publicat de: Antoaneta Nica
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Cap.1 Prezentarea filierei 3
  2. Cap.2 Furnizori de materie primă 6
  3. Cap.3 Producţia naţională de peşte 8
  4. Cap.4 Procesarea 10
  5. 4.1 Principalii procesatori 11
  6. Cap.5 Reţeaua comercială 16
  7. 5.1 Importuri , exporturi 16
  8. 5.2 Analiza SWOT 18
  9. Cap.6 Contribuţia filierei la realizarea sistemului agroalimentar 19
  10. 6.1 Ponderea filierei piscicole în PIB 20
  11. 6.2 Ocuparea forţei de muncă 20
  12. Cap.7 Bibliografie 22

Extras din proiect

FILIERA PEŞTELUI

~Nici o masă fară peşte~

Cap.1 Prezentarea filierei

În România nu este structurată o piaţă organizată a peştelui astfel încât producătorulul să ştie exact filiera pe care o parcurge. În actuala etapă fiecare producător îşi caută beneficiarii, mulţi dintre aceştia necunoscând mecanismele pieţei: cerere-ofertă. Pentru acest motiv, problema pieţei producţiei piscicole este permanent în atenţia organizării unei filiere specifice exploatărilor piscicole din România. Prin politici adecvate sunt urmărite toate activităţile ce au loc după recoltarea peştelui. Prin acte normative adecvate s-au delimitat activităţile din cadrul filerei şi s-au dat denumiri comerciale pentru peşti şi alte vieţuitoare acvatice ce pot fi valorificate pe teritoriul României. Pescuitul şi acvacultura, alături de prelucrarea peştelui şi comerţul cu peşte şi produse din peşte, sunt activităţi prezente în toate regiunile ţării. În unele zone izolate, cum sunt Delta şi Lunca Dunării, zona Clisura Dunării, pescuitul reprezintă una din principalele activităţi, care oferă locuri de muncă şi surse de venituri pentru populaţia locală.

În prezent România nu desfăşoară activităţi de pescuit oceanic şi nu dispune de o capacitate de pescuit oceanic în funcţiune înregistrată la Fişierul navalor de pescuit. Din punctul de vedere al potențialului piscicol, România se situează pe primul loc în Europa de sud-est, cu o rețea hidrografică de 843.710 ha.

De menţionat că pentru prima perioadă postrevoluţionară politicile pescuitului în România au fost transpuse prin măsurile tehnice de protecţie a resurselor, cu referire specială asupra ordinelor de prohibiţie anuale emise de MAPDR privind: dimensiunea minimă a speciilor pescuite, sectoarele şi uneltele interzise, dimensiunea minimă a ochiului de plasă, premise speciale etc. La acestea un rol important revine completărilor cu ordinele de pescuit emise anual de MAPDR şi Ministerul Mediului în care sunt precizate aspectele de prohibiţie a pescuitului.

Se fac permanent simţite politicile structurale privind gestionarea şi controlul resurselor piscicole tocmai cu scopul consolidării sectorului piscicol şi acvaculturii. Acte normative recente delimitează următoarele :

- Urmărirea unei exploatari durabile a resurselor acvatice vii din bazinele piscicole naturale, favorizând dezvoltarea durabilă şi adoptarea măsurilor necesare pentru a conserva şi regenera aceste resurse şi ecosistemele acvatice;

- Protejarea resurselor acvatice vii, care se găsesc în zone protejate, în conformitate cu reglementările specifice în acest domeniu;

- Dezvoltarea activităţii de acvacultură;

- Promovarea formării profesionale a personalului din domeniul pescăresc;

- Stimularea asocierii;

- Stimularea consumului produselor pescăresti, în special al celor excedentare şi/sau subexploatate;

- Stimularea comerţului responsabil, care să contribuie la conservarea resurselor acvatice vii;

- Îmbunătăţirea calităţii produselor pescăreşti, transparenţa pieţei şi informarea consumatorului;

- Stimularea cercetării ştiinţifice în domeniul pescăresc;

- Activităţile de protecţie a resurselor acvatice vii, desfăşurate în perimetrul RBDD, care se supun şi reglementărilor specifice ale acesteia.

Pesti marini care migreaza in Dunare:

- Morunul

- Nisetrul;

- Pastruga

- Scrumbia de Dunare

- Rizeafca

Bibliografie

http://agroromania.manager.ro/docs/agricultura-romaniei-iulie-2011.pdf .

http://doingbusiness.ro.

http://www.listafirme.ro.

http://www.revistadestatistica.ro/Articole/2013/RRS_01_2013_a6_ro.pdf.

Ordinul comun nr. 140/242/2002 care este în vigoare şi aplicabil.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 69 publicată în Monitorul Oficial nr. 883 din 28 septembrie 2004, pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultură.

Reglementarea nr. 104/2000 privind organizarea comună a pieţei şi Ordinul nr. 171/2002 acte normative emise de MAAP.

Studiu realizat de Comisia Naţională de Statistică pentru anul 2001 şi preluat de la Organizaţia Patronală ROMPESCARIA ( Patronatul Român al Pisciculturii Industrializării şi Comercializării Peştelui din România ), 2005.

Preview document

Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 1
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 2
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 3
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 4
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 5
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 6
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 7
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 8
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 9
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 10
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 11
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 12
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 13
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 14
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 15
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 16
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 17
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 18
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 19
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 20
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 21
Managementul întreprinderilor agroalimentare - filiera peștelui - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Managementul Intreprinderilor Agroalimentare - Filiera Pestelui.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu privind obținerea unor semiconserve din pește la SC Tazz Trade SRL

În alimentatia umana pestele detine o pondere însemnata, el asigurând 12  15 % din totalul proteinelor consumate. Carnea de peste prezinta...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Filiera Cărnii de Pui

Caracteristicile filierei cărnii de pui Creşterea animalelor este strâns legată de producţia vegetală, de industriile din amonte (care asigură o...

Ai nevoie de altceva?