Merceologie - Oul

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Despre ou pag. 3
2. Structura, proprietatile si calitatile oului pag. 3
3. Valoarea nutritiva pag. 4
4. Structura oului pag. 5
5. Calitatea si prospetimea oualor pag. 7
6. Clasificarea oualor pag. 8
7. Ambalarea si conservarea pag. 11
8. Inscriptionarea oualor pag. 12
9. Ouale ecologice pag. 13
10. Oua de gaina false pag. 17


Extras din proiect Cum descarc?

Despre "OU"
Oul reprezinta o sursa perfect echilibrata de proteina si grasimi usor digestibile. In plus, oul este o sursa importanta de energie si de nutrienti. 
Proteinele din ou sunt bogate in aminoacizi esentiali si, din aceasta cauza, oul a fost ales ca aliment standard al eficacitatii proteinei de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Oul este unul dintre cele mai hranitoare alimente. Un ou cu masa de 50g are o valoare energetica de 90-100 calorii, echivalenta, ca valoarea nutritiva, cu aproximativ 150g lapte, 40g carne sau 20g branza uscata. Digestibilitatea oului este foarte ridicata: 97% pentru albus si 100% pentru galbenus.
Alaturi de lapte, oul reprezinta alimentul cel mai bogat in fosfor asimilabil - nutrient fundamental pentru copii. Galbenusul este bogat in fier, un ou asigurand aproximativ 30% din necesarul zilnic de fier.
Oul are un potential nutritiv foarte mare, el continand trofinele esentiale pentru o alimentatie echilibrata. Protidele oului au o mare valoare biologica, avand cel mai echilibrat continut de aminoacizi esentiali. De asemenea, oul este o sursa importanta de fosfor lecitinic, fier bine asimilabil, calciu, precum si de numeroase vitamine. Grasimile din oua, valoroase din punct de vedere biologic, asociate cu lecitina si cefalina, constituie tonifianti apreciati pentru activitatea nervoasa superioara. 
Structura, proprietatile si calitatile calorice sortimentului produsului ou 
Oul este unul dintre cele mai hranitoare alimente. Un ou cu masa de 50g are o valoare energetica de 90-100 calorii si echivalenta cu valoarea nutritiva cu aproximativ 150g lapte, sau 40g carne sau 20g branza uscata. Digestibilitatea oului este foarte ridicata: 97% pentru albus si 100% pentru galbenus.
Potentialul nutritiv al oului este de asemenea foarte inalt, continand practic trofinele esentiale pentru alimentatia omului. Protidele oului au o mare valoare biologica cu cel mai echilibrat continut de aminoacizi esentiali. Oul este o sursa importanta de fosfor lecitinic, fier bine asimilabil, calciu precum si de numeroase vitamine. Grasimile din oua, valoroase din punct de vedere biologic, asociate cu lecitina si cefalina, constituie tonifianti apreciati pentru activitatea nervoasa superioara.
Continutul bogat in colesterol (pana la 0,8% in oul de gaina si 1,6% in oul de rata) limiteaza consumul oular in ratia diurna la un ou pentru copii si adolescenti; 0,5-1 ou pentru adulti si doua oua pe saptamana pentru varstnici.
Ouale sunt utilizate atat in culinarie cat si in diferite sectoare de productie in industria alimentara. In alimentatie se folosesc in mod obisnuit, ouale de gaina, rata si gasca. Ouale de palmipede (de gasca si rata) fiind frecvent purtatoare de germeni, de Salmonella au o utilizare restransa, fiind consumate numai dupa fierbere cu durata mai mare.
Valoarea nutritiva
Oul reprezinta o excelenta sursa de proteina de calitate superioara, proteinele albusului si cele ale galbenusului alcatuiesc, impreuna, cea mai valoroasa mixtura proteica ce poate fi intalnita in mod natural. De altfel, ea este considerata ca etalon, atunci cand se apreciaza valoarea altor proteine. Proteinele oului au o eficienta proteica de 3,8g, superioara celei a proteinelor carnii sau lactatelor. Proteinele oului sunt in mod special bogate in aminoacizi sulfurati, ceea ce confera mirosul specific de sulf atat oualor proaspete, cat mai ales celor alterate. 
Coeficientul de utilizare digestiva a proteinelor din ou este maxim pentru galbenus, atat in stare cruda cat si fiert. Albusul are un coeficient de utilizare de 100% numai cand este fiert, pe cand crud il are foarte scazut (50%), restul eliminandu-se prin fecale1.
In afara de compusii proteici utili consumatorilor umani, in ou exista componente inutile sau chiar nocive, care au ca rol initial protejarea oului de eventuala colonizare cu bacterii si virusuri. Aceste componente se gasesc in albus si sunt reprezentate de: lizozim, avidina, antitripsina. Avidina este o antivitamina si anume este antivitamina biotinei, motiv pentru care se mai numeste si antibiotina. 
Vitaminele din ou sunt liposolubile si hidrosolubile. Cele liposolubile sunt concentrate in galbenus si sunt reprezentate de vitamina A (caroteni si retinol) si de vitamina D. Vitaminele hidrosolubile se gasesc atat in albus, cat si in galbenus, fiind reprezentate de vitaminele complexului B. Din pacate, nici oul nu este o sursa buna de vitamina B1 (tiamina). Nici vitamina PP nu este semnalata in cantitati deosebite; totusi prezenta oualor in alimentatie previne in mod eficient pelagra, acestea aducand, pe langa vitamina ca atare, si triptofan (aminoacidul precursor). 
Dintre elementele minerale, in ou se intalnesc: 
- in galbenus: cantitati importante de fosfor (cu o excelenta biodisponibilitate, deoarece este legat in complexe organice cu lipidele si proteinele), fier si cantitati rezonabile de calciu. De subliniat ca galbenusul de ou este o excelenta sursa de fier;
- in albus: sulf si clor. 
Oul este un aliment acidifiant, ca si alte alimente de origine animala.
Lipidele oului sunt, dupa cum s-a aratat anterior, concentrate in galbenus. Ele se gasesc intr-o forma fin emulsionata, ceea ce le confera o digestibilitate facila. Exista mici variatii in functie de specie in ceea ce priveste cantitatea de lipide (de exemplu, oul de rata este cu 3 procente mai bogat in grasimi decat oul de gaina), dar oricum tipurile de lipide sunt aceleasi si se gasesc in raporturi constante unele fata de altele. Cele mai multe sunt trigliceridele, unde in functie de furajarea pasarii, pot predomina acizii grasi saturati sau cei nesaturati. La un regim normal de furajare, raportul celor doua tipuri de acizi este de 1:1.
In incercarea de a se obtine alimente cat mai eficiente in lupta impotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului si a altor afectiuni cronice si degenerative, se pun la punct diete speciale pentru pasari (bazate indeosebi pe faina de soia, alge marine sau peste oceanic3, 5, 6, produse cu un inalt continut de acizi ?-3) in asa fel incat oul sa contina cantitati sporite de acizi grasi nesaturati, in special de acizi grasi nesaturati ?-3. Acesti acizi au multiple virtuti sanogenetice. Intr-adevar, oul se preteaza la acest gen de imbogatire naturala, aspect dovedit de multiple studii efectuate pana in prezent4, 7 ,8 ,9, 10.
Urmeaza fosfolipidele, oul fiind bogat indeosebi in lecitine. In fine, indiferent de tipul de ou, acesta contine un procent de 0.4% colesterol (sau 4% din totalul grasimilor oului), procent care este considerat mare si care impune restrangerea consumului de oua, asa dupa cum va fi aratat in continuare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Merceologie - Oul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!