Mierea de Albine

Extras din proiect Cum descarc?

Partea I
MIEREA DE ALBINE
1.1. Definitie
Mierea este produsul realizat de albine in exclusivitate din nectarul florilor sau din sucurile dulci de pe alte parti ale plantelor verzi, pe care acestea le culeg , le imbogatesc cu substante proprii si le prelucreaza intr-un mod specific obtinand in final produsul astfel definit, pe care-l depziteaza in celulele fagurilor din stup pentru a constitui hrana lor energetica.
Orice produs asemanator cu mierea care nu este "fabricat " in exclusivitate de catre albine, nu intra in notiunea de miere. In aceasta categorie se incadreaza substituirile de orice fel.
De asemenea, orice produs asemanator cu mierea care este obtinut din alte substante edulcorante decat nectarul sau mana nu intra in notiunea de miere, chiar daca aceste substante sunt culese de catre albine, sunt prelucrate de acestea si sunt depozitate in celulele fagurilor. Este vorba in principal de practica hranirii intensive a albinelor cu sirop de zaharuri in scopul obtinerii de miere marfa.
Extractia mierii din faguri pentru trebuintele omului trebuie facuta numai dupa ce procesul de prelucrare a materiilor prime de catre albine a fost incheiat, deci cand cea mai mare parte din celule umplute cu miere au fost capacite. Operatia se va efectua in conditii bune de igiena in asa fel incat produsul sa nu se impurifice cu substante straine, iar contaminarea microbiana sa fie cat mai redusa posibil. In continuare, prelucrarea tehnologica (filtrare, decantare), ambalarea si pastrarea trebuie efectuate in asemenea conditii incat mierea sa isi pastreze insusirile naturale initiale.
Din punct de vedere comercial, prin miere se intelege produsul asa cum a fost extras din faguri. Orice alta forma de prezentare trebuie sa poarte denumirea corespunzatore, cum ar fi : miere de faguri, faguri in miere, miere cu adaosuri (polen, propolis, laptisor de matca etc.). In cazul in care mierea este folosita ca materie prima pentru fabricarea unor produse, acestora trebuie sa li se precizeze originea: vin din miere (hidromel), otet din miere. De asemenea, daca mierea costituie ingredient, pe langa denumirea comerciala a produsului se va nominaliza si aceasta: bomboane cu mire, turta dulce cu miere, nuga cu miere etc.
1.2. Originea si clasificarea mierii
Dupa provenienta materiei prime mierea se clasifica in miere de flori (de nectar ) si in mierede mana. La randul ei mierea de flori poate fi monoflora si poliflora.
Mierea monoflora provine in cea mai mare parte din nectarul unei singure specii de plante, cum ar fi: mierea de salcam, de tei, de floarea soarelui, de menta, de zmeura etc. Mierea poliflora provine din nectarul mai multor specii fara ca vreuna sa detina ponderea.
Mierea de mana, numita impropiu si miere de padure sau miere de roua, provine din sucurile dulci de pe alte parti ale plantelor verzi decat florile, in special de pe frunze, care sunt elaborate de unele insecte ce paraziteaza vegetatia lemnoasa si mai rar cea ierboasa.
Dupa provenienta materiei prime deci, mierea poate fi de origine vegetala (mierea de flori) sau de origine animala (mierea de mana ).
In functie de originea si de caracteristicile organoleptice si fizico-chimice mierea de albine din tara noastra se valorifica pe trei clase de calitate: superioara, a I-a si a II-a.
1.3. Caracteristicile materiei prime
1.3.1. Nectarul florilor
Nectarul este lichidul dulce secretat de glandele specializate ale florilor, numite glande nectarifere sau nectarine. Principalele lui componente sunt sbstantele glucidice care isi au originea in seva plantelor. Glucidele primare sunt sintetizate in exclusivitate de catre plantele verzi cu ajutorul clorofilei si luminii (energiei) solare. Din seva, nectarinele elaboreza nectarul prin procese complexe de sinteza si apoi de secretie.
Adesea in natura se constata fenomene interesante de convietuire, de simbioza, intre diferite categorii de vietuitoare. Relatiile reciproce pot deveni asa de avansate si de stabile ancat vietuitoarele angajate an acest tip de convietuire asi conditioneaza existenta unele de celelalte. Asemenea relatii se intalnesc intre plantele entomofile si unele insecte, printre care si albina. Specificul plantelor entomofile consta in aceea ca fecundarea lor in vederea inmultirii se face in principal cu ajutorul insectelor. Pentru realizarea acestei necesitati, pentru atragerea insectelor care sa efectueze polenizarea, plantele s-au adaptat in sensul de a putea oferi ceva acestor insecte si anume elementul indispensabil existentei lor, hrana. Cum necesitatiile de hrana ale insectelor polenizatoare sunt specifice, a trebuit ca in decursul evolutiei lor plantele entomofile sa-si creeze organe specializate capabile sa fabrice hrana corespunzatoare cerintelor insectelor respective. Se pare ca asa au aparut la plantele entomofile glandele secretoare de nectar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mierea de Albine.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!