Modificări suferite de mere la depozitare cu ajutorul frigului

Extras din proiect

Compozitia chimica complexa a cestor fructe asigura o deosebita valoare alimentara si terapeutica pentru consumatori. Valoarea alimentara la mere se poate evidentia prin: 
83% apa
15% glucide totale
0,3% proteine
0,32% substante minerale
10 mg la 100g produs proaspat acid ascorbic 
0,8% substante pectice
De asemenea, contin vitamine din grupa E, B, B2, PP, etc.
Soiurile care sunt corespunzatoare pentru pastrarea de lunga durata apartin urmatoarelor grupe: grupa Delicious, Goldspur, grupa Delicious rosu (Starkimson, frumos de Voinesti, Idared), grupa Jonathan.
Nu au capacitate buna pentru pastrare indelungata:
soiurile de toamna
merele din plantatii aflate in primii ani de rodire
merele de dimensiuni mari(peste 75 mm diametru)
merele recoltate inainte sau dupa momentul optim al maturarii
merele din plantatii fertilizate unilateral cu azot sau irigare intensa cu 2-3 saptamani inainte de recoltare
Odata cu recoltarea se face presortarea merelor, care consta in eliminarea celor ce nu corespund calitatii extra si I. 
Introducerea in celule de pastrare se recomanda a se face dupa 2-3 zile de la recoltare.
Refrigerarea cu aer. Preluarea caldurii de la produs poate fi asigurata in urmatoarele sisteme:
Prin contactul aerului cu exteriorul masei de racit. Se disting doua variante: contactul aerului numai cu suprafata ambalajului si contactul aerului atat cu suprafata ambalajului cat si cu stratul superior al produsului. In varianta a doua este necesar a se asigura pe orizontala interspatii intre ambalaje suprapuse fara capac. Viteza de racire este mai mare fata de varianta precedenta.
Prin contactul aerului cu intreaga masa a produsului. In acest caz ambalajele sunt prevazute cu orificii care asigura circulatia aerului in interiorul masei de produse. Viteza de racire este mai mare decat la sistemul precedent.
Pastrarea merelor in depozite frigorifice cu atmosfera normala 
Umplerea unei celule de depozitare trebuie sa se realizeze intr-un timp scurt, nedepasindu-se intervalul de 4-5 zile de al recoltare.
Temperatura optima de pastrare a merelor variaza cu soiul sau grupa de soiuri si in functie de sensibilitatea acestora la temperaturile scazute care provoaca dereglari fiziologice (brumificare intensa, respiratie anaeroba). 
Astfel soiurile rezistente al frig, cu fructe dulci si lipsite de aciditate cum sunt: Golden Delicious, Red Delicious, Starkrimson, Winter banana, etc. se pastreaza la temperatura de 0 1°C. 
Soiurile acide, mai sensibile la frig se pastreaza la temperatura de 3 4°C, din aceasta categorie facand parte: Jonathan, Wagner premiat, Idared, Renet de Canada, etc. 
Aceste temperaturi trebuie atinse in maximum o sptamana, iar limitele de oscilatie admise nu vor depasi ±1°C.
Pentru prevenirea dereglarilor fiziologice, soiurile sensibile la frig, prima parte a depozitarii se realizeaza la o temperatura optima de 3-4 °C, dupa care in partea aII-a, temperatura scade la +1.5 +2°C, pentru prelungirea duratei de pastrare, fara ca efectul temperaturilor scazute sa mai influenteze negativ calitatea produsului final.


Fisiere în arhivă (1):

  • Modificari Suferite de Mere la Depozitare cu Ajutorul Frigului.ppt

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!