Cuprins
- Introducere musli 3
- Istorie musli 3
- Variante intalnite pe piata 3
- GRAUL COMPONENT DIN MUSLI 4
- Istorie 4
- Specii cultivate 4
- Mari producatori mondiali 5
- Compozitie chimica 5
- GRAUL INCOLTIT-AVANTAJ PENTRU MUSLI 5
- Indicatii 6
- MUSLI CU MIERE 7
- Proprietati fizice ale mierii 7
- Compozitia chimica a mierii 8
- VALORI NUTRITIONALE PENTRU MUSLI CU MIERE 10
- SCHEMA TEHNOLOGICA 11
- AORECIERI GENERALE 12
- APRECIERI PERSONALE 12
- BIBLIOGRAFIE 13
Extras din proiect
INTRODUCERE
Musli
Musli este binecunoscutul mic dejun de cereale(fulgi de grau,grau incoltit,orez) bazat pe grau incoltit,stafide,migdale,fructe deshidratate si chiar ciocolata.
In elvetia este consumat in timpul cinei in asociatie cu prajiturele fara crema si cafea cu lapte.
Cunoscut originar in Elvetia ca Birchermüesli sau Musli,cuvantul este diminutivul de la vechiul cuvant englezesc “moose” insemnand spuma de cereale.
ISTORIE
Musli
Musli a fost inventat in jurul anilor 1900 de catre fizicianul Maximilian Bircherbenner pentru pacientii din spitalul sau unde o dieta proaspata cu fructe si legume sau cereale era partea esentiala in terapia bolnavilor.
A fost inspirat de la un similar amestec „ciudat”de legume cu fructe pe care el cu sotia sa l-au incercat pentru prima data intr-o excursie in Muntii Alpi.Amestecul de muesli cu fructe si cereale este varianta moderna care se extinde si in tarile western incepand cu ani 1960 si denumita ca si hrana sanatoasa sau dieta vegetariana.
VARIANTE INTALNITE PE PIATA
Musli crocant cu stafide si grau incoltit – amestec de fulgi de cereale cu stafide si garu incoltit
Musli cu miere de albine – amestec de fulgi de cereale cu miere de albine si grau expandat
Musli cu banane si ciocolata – amestec de fulgi de cereale cu banane si ciocolata
Musli cu fructe si vitamina C – amestec de fulgi de cereale cu un anumit procent de fructe confiate si vitamine C cu sau fara adaos de zahar
Musli cu ciocolata – amestec de fulgi de cereale cu fulgi de ciocolata
Musli cu fructe – amestec de fulgi de cereale cu fructe deshidratate
Batoane de musli pline de vitalitate si foarte usor de consumat si utilizat.
Asadar ingrediantele acestui amestec sunt naturale si cu un istoric foarte mare in agricultura si industria alimentara.Graul,graul incoltit,stafidele,mierea de albine,fructele deshidratate,ciocolata,prezinta fiecare in parte o valoare nutritiva extrem de bogata si variata.Impreuna,alcatuiesc un produs sanatos si vitalizant care poate fi consumat de aproape orice categorie de consumatori.
Grâul component din musli
Grau este un termen generic care desemneaza mai multe cereale apartinand genului Triticum.Acestea sunt plante anuale din familia gramineelor (Poaceae),cultivate in aproape intreaga lume.Graul este a doua cultura mondiala ca marime dupa porumb,a treia fiind orezul.In europa Occidentala si Orientul Mijlociu,graul si derivatele sale fac parte din alimantatia curenta.
ISTORIE
Graul este originar din Asia se SE.Cele mai vechi dovezi arheologice referitoare lla cultivarea graului au fost descoperite in Siria,Iordania,Turcia,Armenia si Irak.Acum aproximativ 9000 de ani,o specia de grau salbatica (einkorn,Triticum Boeticum) a fost recoltata si apoi cultivata de catre locuitorii acelor meleaguri ,fapt confirmat de dovezile arheologice ale agriculturii sedentare din zona.Aproximativ 1000 de ani mai tarziu o mutatie a survenit in cadrul altei specii de grau numita emmer (Triticum dicoccoides),rezultand o planta cu boabele mari,care nu se mai putaeu imprastia in bataia vantului.Desi aceasta planta nu s-ar fi putut reproduce in salbaticie,oferea mai multa hrana pentru oameni si astfel a intrecut celelalte specii,devenind primul stramos al varietatilor moderna de grau.
La inceputuri,boabele de grau se pare ca erau consumate crude,mai apoi fiind prajite sau fierte in apa,sau sub forma de turte,facute din faina grosiera rezultata prin macinarea lor intre doua pietre.Graul se impune ca alimente de baza in cultura occidentala,fiind prezent in mesele zilnice sub forma de paine,gris,paste fainoase,produse de patiserie si MUSLI.
Cultura graului nu este la fel de dificila ca cea a orezului,campurile cultivate nu necesita o amenajare speciala sau lucrari laborioase de intretinere.Intre semanat si recolta,muncile campului sunt relativ reduse.Odata cules,spre deosebire de orez,graul nu trebuie supus unor operatii speciale(decorticare)
SPECII CULTIVATE
Exista multe sisteme de clasificare texonomica a speciilor de grau.Acestea se impart supa sezonul de crestere (grau de iarna sau de vara) si dupa continutul de gluten.Graul de iarna este insamantat toamna,fiind indeosebi cultivat in regiunile mediteraneene si cele temperate.Graul de vara suporta cu greu temperaturile scazute,ca urmare se insamanteaza primavara in tarile cu ierni aspre.Aceste specii de grau au permis Siberiei si Canadei sa devina mari producatori mondiali de grau.Graul dur(T.Durrum) are continut mare de gluten si este folosit la fabricarea pastelor alimentare.Este cultivat cultivat mai ales in zonele calde si uscate (Sudul Europei-Italiei,Sudul Frantei).Graul comun (T.Aestivum),de departe cel mai important ,este cultivat la latitudini mai ridicate (Canada,Ucraina) si este principala sursa de faina de panificatie,folosita la coacerea painii.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Musli cu Miere
- musli.doc
- MUSLI.ppt