Notiuni Intoductive in Procesul de Maruntire

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1
1.1 Notiuni intoductive in procesul de maruntire
1.2 Descrierea operatiei de maruntire
1.3 Destinatia si clasificarea masinilor de maruntit
1.4 Tipuri de utilaje folosite pentru operatia de maruntire
1.4.1 Masini pentru maruntire prin compresiune:
1.4.1.1 Concasoarele si granulatoarele cu falci
1.4.1.2 Concasoarele si granulatoarele giratorii
1.4.1.3 Concasoarele cilindrice
1.4.1.4 Colergangul
1.4.2 Masinile de maruntire prin dezintegrare:
1.4.2.1 Moara cu ciocane
1.4.2.2 Moara cu discuri verticale
1.4.2.3 Dispensorul cu discuri orizontale si cuie
1.4.2.4 Moara cu bile
1.4.2.5 Dezintegratorul cu discuri orizontale
1.4.2.6 Moara coloidala
1.4.3 Masini de macinat:
1.4.3.1 Valtul semiautomat
1.4.3.2 Valtul automat
1.4.4 Masini de taiat:
1.4.4.1 Masina cu disc orizontal
1.4.4.2 Masina centrifuga de taiat sfecla
1.4.4.3 Masina de taiat slanina
1.4.4.4 Masina de tocat carne
1.4.4.5 Masina de tocat carnea la dimensiuni foarte mici
1.4.5 Masini de zdrobit:
1.4.5.1 Zdrobitorul cu dinti conici
1.4.5.2 Zdrobitorul cu valturi
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1
1.1 Notiuni intoductive in procesul de maruntire
MARUNTIREA materialelor urmareste obtinerea produselor fin maruntite, favorizeaza extragerea substantelor din materiile prime , obtine compozitii pentru diferite preparate precum si favorizeaza alte operatii precum difuzia sau transmiterea caldurii. 
Procesul de divizare a corpurilor sub actiunea fortelor mecanice de la bucati cu volum mai mare la bucati cu volum mai mic se numeste MARUNTIRE
Metode de maruntire:
- Daca avem bucati mari, dure atunci avem de-a face cu concasare
- Daca avem bucati mijlocii, operatia poarta denumirea de granulare
- Pentru bucati mici poarta denumirea de macinare
- Maruntirea bucatilor mici din materiale dure poarta denumirea de dezintegrare
- Cand consistenta este mare sau redusa iar duritatea mica maruntirea se numeste divizare sau taiere
- Cand produsul are o anumita consistenta (precum carnea) , pentru obtinerea particulelor mici maruntirea poarta denumirea de tocare
Maruntirea materialelor solide se face sub actiunea fortelor exterioare, care pot fi:
- Presare
- Lovire
- Rupere
- Taiere
- Frecare
Utilaje de maruntire: 
Se clasifica dupa principala forta care actioneaza asupra materialelor in :
- Utilaje de maruntire prin compresiune
- Utilaje de maruntire prin dezintegrare
- Utilaje de maruntire prin macinare
- Utilaje de maruntire prin tocare
- Utilaje de maruntire pin zdrobire
1.2 Descrierea operatiei de maruntire
Maruntirea materialelor este o operatie des intalnita in industria alimentara si in toate subramurile sale deoarece:
- Realizeaza operatiile tehnologice in industria moraritului, unde se obtin produse fin maruntite (faina, malaiul, grisul, etc.)
- Favorizeaza extragerea substantelor din materiile prime (grasime din samanta de floarea soarelui, grasimea din slanina, etc.)
- Este o operatie de baza in industria preparatelor din carne, unde prin maruntire se obtine compozitia pentru diferite preparate 
- Favorizeaza alte operatii cum sunt difuzia, transmiterea caldurii,etc.
Maruntirea materialelor poarta diferite denumiri, dupa duritatea si consistenta materialelor , marimea bucatilor supuse operatiei si a celor rezultate , precum si dupa forma determinata pe care o obtin produsele in final.
Astfel , maruntirea bucatilor mari din materiale dure este denumita concasare sau sfaramare , a celor de marime mijlocie , granulare , iar a bucatiilor mici , macinare.
Maruntirea bucatilor mici din materiale cu duritate mare este denumita dezintegrare. 
Maruntirea in bucati mici a materialelor cu duritate mare este denumita macinare , obtinandu-se in final particule de dimensiuni mici sau foarte mici !!(ex: pulbere-cacao)
Maruntirea materialelor care nu sunt dure dar au mare sau redusa este denumita divizare sau taiere, , obtinandu-se bucati de dimensiuni mici (fructe si legume felii).
Maruntirea unor produse ce prezinta o anumita consistenta (carne) pana la obtinerea unor particule uniforme mici se numeste tocare 
Factorii care influenteaza operatia de maruntire sunt numerosi , in continuare enumerandu-se cei mai raspanditi , astfel:
- Caracteristicile fizico-chimice ale materialelor , precum continutul de apa si forma in care aceasta este continuta in produs, marimea bucatilor.
- Modul de actionare a utilajelor, temperatura de lucru , productivitatea , gradul de uzura a pieselor ce realizeaza maruntirea 
- Modul de realizare a operatiei , continuu sau discontinuu , consumul specific de energie , fortele ce actioneaza asupra materialului.
Maruntirea materialelor solide se produce sub actiunea unor forte exterioare In momentul cand se depaseste limita de plasticitate a materialului, acesta incepe sa se fisureze , crapa , apoi se desface in bucati. Maruntirea se poate realiza din acest punct de vedere prin presare (compresiune), lovire (impact), frecare , rupere, taiere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Intoductive in Procesul de Maruntire.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!