Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5052
Mărime: 4.59MB (arhivat)
Publicat de: Sidonia Ivan
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1
  2. 1.1 Noţiuni intoductive în procesul de mărunţire
  3. 1.2 Descrierea operaţiei de mărunţire
  4. 1.3 Destinaţia și clasificarea mașinilor de mărunţit
  5. 1.4 Tipuri de utilaje folosite pentru operaţia de mărunţire
  6. 1.4.1 Mașini pentru mărunţire prin compresiune:
  7. 1.4.1.1 Concasoarele şi granulatoarele cu fălci
  8. 1.4.1.2 Concasoarele și granulatoarele giratorii
  9. 1.4.1.3 Concasoarele cilindrice
  10. 1.4.1.4 Colergangul
  11. 1.4.2 Maşinile de mărunţire prin dezintegrare:
  12. 1.4.2.1 Moara cu ciocane
  13. 1.4.2.2 Moara cu discuri verticale
  14. 1.4.2.3 Dispensorul cu discuri orizontale și cuie
  15. 1.4.2.4 Moara cu bile
  16. 1.4.2.5 Dezintegratorul cu discuri orizontale
  17. 1.4.2.6 Moara coloidală
  18. 1.4.3 Maşini de măcinat:
  19. 1.4.3.1 Valţul semiautomat
  20. 1.4.3.2 Valţul automat
  21. 1.4.4 Maşini de tăiat:
  22. 1.4.4.1 Maşina cu disc orizontal
  23. 1.4.4.2 Maşina centrifugă de tăiat sfeclă
  24. 1.4.4.3 Maşina de tăiat slănină
  25. 1.4.4.4 Maşina de tocat carne
  26. 1.4.4.5 Maşina de tocat carnea la dimensiuni foarte mici
  27. 1.4.5 Mașini de zdrobit:
  28. 1.4.5.1 Zdrobitorul cu dinţi conici
  29. 1.4.5.2 Zdrobitorul cu valţuri
  30. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

Capitolul 1

1.1 Noţiuni intoductive în procesul de mărunţire

MǍRUNŢIREA materialelor urmarește obţinerea produselor fin marunţite, favorizează extragerea substanţelor din materiile prime , obţine compoziţii pentru diferite preparate precum şi favorizează alte operaţii precum difuzia sau transmiterea căldurii.

Procesul de divizare a corpurilor sub acţiunea forţelor mecanice de la bucaţi cu volum mai mare la bucăţi cu volum mai mic se numeste MǍRUNȚIRE

Metode de mărunţire:

- Dacă avem bucăţi mari, dure atunci avem de-a face cu concasare

- Dacă avem bucaţi mijlocii, operaţia poartă denumirea de granulare

- Pentru bucaţi mici poartă denumirea de măcinare

- Mărunţirea bucăţilor mici din materiale dure poartă denumirea de dezintegrare

- Când consistenţa este mare sau redusă iar duritatea mică mărunţirea se numeşte divizare sau tăiere

- Când produsul are o anumită consistenţă (precum carnea) , pentru obţinerea particulelor mici mărunţirea poartă denumirea de tocare

Mărunţirea materialelor solide se face sub acţiunea forţelor exterioare, care pot fi:

- Presare

- Lovire

- Rupere

- Tăiere

- Frecare

Utilaje de mărunţire:

Se clasifică după principala forţă care acţionează asupra materialelor în :

- Utilaje de mărunţire prin compresiune

- Utilaje de mărunţire prin dezintegrare

- Utilaje de mărunţire prin măcinare

- Utilaje de mărunţire prin tocare

- Utilaje de mărunţire pin zdrobire

1.2 Descrierea operaţiei de mărunţire

Mărunţirea materialelor este o operaţie des întâlnită în industria alimentară și în toate subramurile sale deoarece:

- Realizează operaţiile tehnologice în industria morăritului, unde se obtin produse fin mărunţite (făina, mălaiul, grisul, etc.)

- Favorizează extragerea substanţelor din materiile prime (grăsime din sămânţa de floarea soarelui, grăsimea din slanină, etc.)

- Este o operaţie de bază în industria preparatelor din carne, unde prin mărunţire se obţine compoziţia pentru diferite preparate

- Favorizează alte operaţii cum sunt difuzia, transmiterea căldurii,etc.

Mărunţirea materialelor poartă diferite denumiri, după duritatea si consistenţa materialelor , mărimea bucăţilor supuse operaţiei şi a celor rezultate , precum şi după forma determinată pe care o obţin produsele in final.

Astfel , mărunţirea bucaţilor mari din materiale dure este denumită concasare sau sfărâmare , a celor de mărime mijlocie , granulare , iar a bucăţiilor mici , măcinare.

Mărunţirea bucăţilor mici din materiale cu duritate mare este denumită dezintegrare.

Mărunţirea în bucaţi mici a materialelor cu duritate mare este denumită măcinare , obţinându-se în final particule de dimensiuni mici sau foarte mici ¬¬(ex: pulbere-cacao)

Mărunţirea materialelor care nu sunt dure dar au mare sau redusă este denumita divizare sau tăiere, , obţinându-se bucăţi de dimensiuni mici (fructe şi legume felii).

Mărunţirea unor produse ce prezintă o anumită consistentă (carne) pâna la obţinerea unor particule uniforme mici se numeste tocare

Factorii care influenţează operaţia de mărunţire sunt numeroşi , in continuare enumerandu-se cei mai răspândiţi , astfel:

- Caracteristicile fizico-chimice ale materialelor , precum conţinutul de apă si forma in care aceasta este conţinută în produs, mărimea bucaţilor.

- Modul de acţionare a utilajelor, temperatura de lucru , productivitatea , gradul de uzură a pieselor ce realizează mărunţirea

- Modul de realizare a operaţiei , continuu sau discontinuu , consumul specific de energie , forţele ce acţionează asupra materialului.

Mărunţirea materialelor solide se produce sub acţiunea unor forţe exterioare În momentul când se depăşeşte limita de plasticitate a materialului, acesta incepe să se fisureze , crapă , apoi se desface în bucăti. Mărunţirea se poate realiza din acest punct de vedere prin presare (compresiune), lovire (impact), frecare , rupere, tăiere.

Preview document

Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 1
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 2
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 3
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 4
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 5
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 6
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 7
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 8
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 9
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 10
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 11
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 12
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 13
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 14
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 15
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 16
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 17
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 18
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 19
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 20
Noțiuni Intoductive în Procesul de Mărunțire - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Notiuni Intoductive in Procesul de Maruntire.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Berea

BEREA Cap. 1 Definirea produsului Berea este o bautura naturala care se obtine prin zaharificarea enzimatica plamezii de orz germinat, fierbere...

Clasificarea utilajelor pentru mărunțire

Utilajele sunt maşini de lucru utilizate pentru efectuarea unor operaţiuni diversificate în cadrul procesului de producţie. Aceste maşini trebuie...

Tehnologia Zahărului

7.1. TRANSPORTUL SI SORTAREA ZAHARULUI Zaharul, obtinut de la centrifuge, trebuie uscat si pentru aceasta trebuie transportat la uscator,...

Utilaje și mașini în industria alimentară

CAP.I Maşini de mărunţire a produselor solide Maşinile de mărunţire sunt utilizate în morărit pentru măcinarea boabelor de cereale, în industria...

Te-ar putea interesa și

Utilaje de mărunțire

INTRODUCERE Mărunțirea este operația de fragmentare a materialelor prin acțiunea unor forțe mecanice exterioare de la unități de volum mare la...

Ai nevoie de altceva?