Nutriția adecvată și salubră

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 93 în total
Cuvinte : 30245
Mărime: 823.28KB (arhivat)
Publicat de: Delia A.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Partea I Aspecte actuale și de perspectivă 3
  2. Introducere 3
  3. Cap. I. Nutrienții și aspectele de sănătate publică 5
  4. 1.1. Proteinele și rolul lor în nutriție 5
  5. 1.2. Glucidele și rolul lor în nutiție 7
  6. 1.3. Lipidele și rolul lor în nutiție 10
  7. 1.4. Mineralele și rolul lor în nutriție 13
  8. 1.5. Vitaminele și rolul lor în nutriție 22
  9. Cap. II. Nutriția diferitelor grupuri de populație 32
  10. 2.1. Sănătatea preconcepțională 32
  11. 2.2. Nutriția femeilor în perioada reproductivă (sarcină și alăptare) 33
  12. 2.3. Alimentația și nutriția copiilor 36
  13. 2.4. Alimentația și nutriția adolescenților 37
  14. 2.5. Alimentația persoanelor vârsnice 38
  15. 2.6. Alimentația dietetică 40
  16. 2.6.1. Alimentația dietetică specială 41
  17. 2.6.2. Alimentele fortificate 58
  18. 2.6.3. Suplimente alimentate biologic active 58
  19. Cap. III. Impactul deficiențelor nutriționale asupra sănătății publice 61
  20. Cap. IV. Inocuitatea produselor alimentate - prioritate pentru sănătatea publică 66
  21. Cap. V. Planul de acțiune al OMS în politica comprehensivă privind strategia nutriției și sănătatea publică. 68
  22. 5.1. Aspecte generale 68
  23. 5.2. Strategia securitații alimentare, nutriției și sănătatea publică 69
  24. 5.3. Ghidul alimentar elaborat în cadrul programului CINDI de către OMS 70
  25. Partea II Cercetări proprii 74
  26. Studii privind influența metodelor de procesare a laptelui asupra calității sanogene a grăsimilor din produsele lactate 74
  27. Importanța acizilor grași polinesaturați Omega 3 și CLA în menținerea sănătății omului 74
  28. Obiectivele lucrării 83
  29. Material și metodă 83
  30. Rezultate și discuții 85
  31. Concluzii 90
  32. Bibiografie 91

Extras din proiect

Partea I Aspecte actuale și de perspectivă

Introducere

Din vremuri antice oamenii deja cunoșteau importanța enormă a alimentației pentru sănătate. Sănătatea omului depinde în primul rând de modul de viață, de felul cum își asigură hrana atât din punct de vedere a necesarului zilnic cât și a caltații acestuia.

Teoria clasică a alimentației echilibrate poate fi redusă la câteva postulate fundamentale:

- hrana este alcătuită din câteva componente, diferite din punct de vedere a importanței fiziologice (nutrimente) și fibre alimentare (care pot fi eliminate);

- valoarea produsului alimentar este determinată de conținutul și co-raportul în el al aminoacizilor, acizilor grași, vitaminelor, al unor săruri minerale;

- utilizarea hrănii se efectuează de sine stătător de către organism;

- alimentația menține componența moleculară a organismului în anumiți parametri fiziologic determinați, restituind cheltuielile lui energetice și plastice;

- hrana devine ideală când este administrată corect în timp și componență și în corespundere cu cheltuielile suportate de organism.

Această teorie clasică, care nu și-a pierdut semnificația nici astăzi, a jucat un rol important în reducerea încidenței multor maladii generate de alimentația incorectă, contribuind la progresul unui șir de științe și tehnologii. La baza acestei teorii a fost pusă viziunea despre hrană ideală, alimentația optimală echilibrată și regimul alimentar.

Teoria alimentării adecvate, fondatorul căruia a fost cunoscutul savant rus A. M. Ugolev, această teorie a luat în conisiderare erorile și postulatele teoriei clasice și se bazează pe ultimile succese ale fiziologiei și biochimiei. Conform acestui concept, teoria clasică devine element important al teoriei alimentației adecvate.

Teoria alimentației adecvate se bazează pe următoarele postulate:

- nutriția menține componența moleculară și compensează cheltuielile energetice și plastice pentru metabolismul bazal, dezvoltarea organismului și activitatea de fiecare zi a omului (postulat comun ambelor teorii);

- nutriția normală este determinată nu numai de un singur flux de nutrimente din tractul gastrointestinal în mediul intern al organismului, dar de cateva fluxuri de nutrimente și factori de reglare, care au impotanță vitală;

- componente necesare ale nutriției servesc nu numai nutrimentele, dar și fibrele alimentare;

- din punct de vedere al metabolismului și în special al alimentației, organismul care asimilează se prezintă ca sistem integrat;

- există endoecologia organismului-gazdă, creată de microflora întestinală (cu care oganismul-gazdă este în relații simbionte complicate) și mediul intestinal;

- echilibrul nutrimentelor în organism este menținut în urma eliberării nutrimentelor din alimentele dezintegrate prin digestia din cavitatea intestinală, digestia la suprafața membranei, în unele cazuri digestia întercelulară (nutrimente primari), cât și prin sinteza noilor substanțe, inclusiv esențiale, de către microflora intestinală (nutrimente secundare).

Astfel, de mai multe secole, activitatea savanților s-a soldat cu această teorie bine definitivată, științific argumentată, înțeleasă și susținută de majoritatea nutriționiștilor. Teoria alimentației adecvate servește ca punct de reper atât pentru următoarele investigații științifice, cât și pentru elaborarea măsurilor practice în organizarea alimentației individuale a omului.

Prin lucrarea de față voi sintetiza unele aspecte ale unei nutriții adecvate care va determina o sănătate durabilă, o viața fara boli, unde hrana este cel mai important “medicament” pentru ființa umana, urmând ca în timp sa aibă capacitatea de a vindeca chiar și boli foarte grave sau incurabile.

Bibliografie

1. Addis M., Cabiddu A., Pinna G., Decandia M., Piredda G., Pirisi A., Molle G. (2005): Milk and cheese fatty acid composition in sheep fed Mediterranean forages with reference to conjugated linoleic acid cis-9, trans-11. J. Dairy Sci. 88: 3443-3454.

2. Andrade P.V.D., Schmidely Ph. (2006): Influence of procentage of concentrate in combination with rolled canola seed on performance, rumen fermentation and milk fatty acid composition in dairy goats. Livestock Science, 104(1): 77-90.

3. Banu C., Produsele alimentare și inocuitatea lor, Ed. Tehnica, București. 1982

4. Bara Lucian, Nutriția Umană, Editura Universității Oradea, (2006). 99-124.

5. Bauman D.E., Mather I.H., Wall R.J., Lock A.L. (2006): Major advances associated with the biosynthesis of milk. J. Dairy Sci. 89:1235-1243.

6. Carta A., Piredda G., Addis M., Cabiddu A., Fiori M., Leroux C., Barillet F. (2002): Fatty acid composition of sheep milk from a backcross Sarda x

7. Lacaune resource population: Preliminary QTL detection for CLA content. Ciheam-Options Mediteraneennes: 107-113; http://ressources.ciheam.org.

8. Chilliard Y., Ferlay A., Rouel J., Lambere G. (2003): A review of nutritional and physiological factors affecting goat milk synthesis and lipolysis. J. Dairy Sci. 86: 1751-1770.

9. Collomb M., Butikofer U., Maurer J., Sieber R. (2006): Composition en acides gras du lait de brebis produit a diverses altitudes. Revue suisse Agric. 38(6) : 335-339.

10. Cranix M., Steen A., Van Laar H., Van Nespen T., Martin-Teroso J., De Baets B., Fievez V. (2008): Effect of lactation stage on the odd- and branched-chain milk fatty acids of dairy cattle under grazing and indoor conditions. J. Dairy Sci. 91:2662-2677.

11. De La Fuente L.F., Barbosa E., Carriedo J.A., Gonzalo C., Arenas R., Fresno J.M., San Primitivo F. (2009): Factors influencing variation of fatty acid content in ovine milk. J. Dairy Sci., 92 : 3791 - 3799.

12. Ellis K.A., Innocent G., Grove-White D., Cripps P., McLean G.W., Hovard C.V., Mihm M. (2006): Comparing the fatty acid composition of organic and conventional milk. J. Dairy Sci. 89: 1938-1950.

13. Ferlay A., Martin B., Pradel Ph., Coulon J.B., Chilliard Y. (2006): Fatty acid composition and milk lipolytic system in Tarentaise and Montbeliarde cow breeds. J. Dairy Sci. 89: 4026-4041.

14. Gomez-Cortes P., Frutos P., Mantecon A.R., Juarez M., De La Fuente M.A., Hervas G. (2008): Addition of olive oil to dairy ewe diets: Effect on milk fatty acid profile and animal performance. J. Dairy Sci. 91: 3119-3127.

15. Gomez-Cortes P., Frutos P., Mantecon A.R., Juarez M., De La Fuente M.A., Hervas G. (2009): Effect of supplementation of grazing dairy ewes with a cereal concentrate on animal performance and milk fatty acid profile. J. Dairy Sci. 92: 3964-3972.

16. Hervas G., Gomez-Cortes P., De La Fuente M.A. Mantencon A.R., Juarez M., Giraldez F.J., Frutos P. (2009): Effect of supplementation of grazing dairy ewes with a cereal concentrate on milk fatty acid profile. Options Mediterraneennes, A/no. 85: 439-444.

17. Kay J.K., Weber W.J., Moore C.E., Bauman D.E., Hansen L.E., Hansen L.B., Chester-Jones H., Crooker B.A., Baumgard L.H. (2005) : Effects of week of lactation and genetic selection for milk yield on milk fatty acid composition in Holstein cows. J. Dairy Sci. 88:3886-3893.

18. Kelsey J.A., Corl B.A., Collier R.A., Bauman D.M. (2003): The effect of breed, parity, and stage of lactation on conjugated linoleic acid (CLA) in milk fat from dairy cows. J. Dairy Sci. 86:2588-2597.

19. Lehmann U., Robin F., Slowly digestible starch - its structure and health implications: a review; Trends in Food Science & Technology, Volume 18 (2007), 346 - 355pp.

20. Luna P., Juarez M., De La Fuente M.A. (2005a): Validation of a rapid milk fat separation method to determine the fatty acid profile by gas chromatography. J. Dairy Sci. 88: 3377-3381.

21. Mele M., Serra A., Conte G., Pollicardo A., Del Viva M., Secchiari P. (2007): Whole extruded linseed in the diet of dairy ewes during early lactation: effect on the fatty acid composition of milk and cheese. Ital. J. Anim. Sci. 6(suppl. 1): 560-562.

22. Nicolae Opopol, Galina Obreja, Angela Ciobanu, (2006): Nutriția în sănatate publică. Casa editorial-poligrafică Bons Offices Chișinău. 48-71, 94-129, 37-43, 169-173pp

23. Nigdi M.E., S.C. Lorech, F.L. Fluharly, D.L. Palmquist, 2000, Effects of calcium soaps of long-chain fatty acids on feedlot performance, carcass characteristics and ruminal metabolism steers. J. Anim. Sci., 68: 2555-2565.

24. Palladino R.A., Buckley F., Prendiville R., Murphy J.J., Callan J., Kenny D.A. (2010) : A comparasion between Holstein-Friesian and Jersey dairy cows and their F1 hybrid on milk fatty acid composition under grazing conditions. J. Dairy Sci. 93(5): 2176-2184.

25. Peterson D.G., Kelsey J.A., Bauman D.E. (2002): Analysis of variation in cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid (CLA) in milk fat dairy cows. J. Dairy Sci. 85:2164-2172.

26. Velasco S., V. Caneque, C. Perez, S. Lauzurica, M.T. Diaz, F. Huidobro, C. Manzanares, 2001, Fatty acid composition of adipose depots of suckling lambs raised under different production systems. Meat Sci., 59: 325-333.

27. Centrul internațional de cercetare a micronutrimentelor:

http://www.micronutrient.org

28. Inofensivitatea alimentelor:

http://www.who.int/foodsafety/micro/jemra/en/

http://www.fao.org/es/ESN/food/risk_mra_en.stm

http://www.codexalimentarius.net

29. Publicațiile Organizației Mondiale a Sănătății (WHO):

http: //www.who.int/publications/en/

30. http://www.sanatateata.com/de-retinut/totul-despre-proteine.htm

31. http://www.medlist.ro/resurse/referate-medicina/lipidele.html

32. http://www.sfatulmedicului.ro/Vitamine-si-minerale/importanta-fierului-in-dieta_1518

33. http://www.selene.ro/articole/vitamine

Preview document

Nutriția adecvată și salubră - Pagina 1
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 2
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 3
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 4
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 5
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 6
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 7
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 8
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 9
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 10
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 11
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 12
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 13
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 14
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 15
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 16
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 17
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 18
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 19
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 20
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 21
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 22
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 23
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 24
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 25
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 26
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 27
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 28
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 29
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 30
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 31
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 32
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 33
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 34
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 35
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 36
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 37
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 38
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 39
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 40
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 41
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 42
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 43
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 44
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 45
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 46
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 47
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 48
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 49
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 50
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 51
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 52
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 53
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 54
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 55
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 56
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 57
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 58
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 59
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 60
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 61
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 62
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 63
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 64
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 65
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 66
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 67
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 68
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 69
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 70
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 71
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 72
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 73
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 74
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 75
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 76
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 77
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 78
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 79
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 80
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 81
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 82
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 83
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 84
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 85
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 86
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 87
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 88
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 89
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 90
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 91
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 92
Nutriția adecvată și salubră - Pagina 93

Conținut arhivă zip

  • Nutritia adecvata si salubra.docx

Alții au mai descărcat și

Vitamina A

I. PARTEA GENERALĂ 1. Generalitati despre vitamine Vitaminele, in general, sunt definite ca substantele organice strict necesare pentru...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Meniu bolnavi de diabet tip II

1. CONSIDERAȚII GENERALE 1.1. Diabetul zaharat Diabetul zaharat este o problemă de sănătate majoră din ce în ce mai răspândită în Europa, o...

Nutriție

1. Introducere. Vitaminele sunt componente ale alimentelor necesare organismului in cantitati catalitice, lipsa lor din hrana putand provoca...

Mașini de recoltat și de spălat pentru sfecla de zahăr

1.Introducere Recoltarea sfeclei de zahăr trebuie să asigure strângerea integrală a rădăcinilor și frunzelor fără vătămări și corpuri străine....

Utilaje în Industria Alimentara

Transportul produselor solide Pentru desfăşurarea procesului de producţie intr-o întreprindere sunt necesare materiale solide de o mare...

Proiectarea produselor noi în industria alimtara

1. Scurt istoric al firmei. Caracterizarea produsului nou Încă de la înființarea sa din 1990, OKF și-a asumat angajamente pentru a produce cel mai...

Ambalarea în Atmosferă Modificată a Cărnii

INTRODUCERE Astăzi ambalajul alimentului îndeplineşte un rol multifuncţional în industria alimentară. Funcţiile primordiale ale ambalajelor includ...

Te-ar putea interesa și

Cateringul pentru turism

Procurarea adăpostului mâncării şi băuturii pentru călători a fost trăsătura societăţilor civilizate cel puţin din timpul vechilor greci şi romani....

Tipologia actuală a întreprinderii de produse catering - studiu de caz la SC Harold's

1. INTRODUCERE Dezvoltarea şi diversificarea serviciilor este expresia necesităţii satisfacerii unor nevoi sociale. Integrate în structurile şi...

Impactul tehnicilor moderne de conservare asupra calității produselor la SC Floncom SRL

1. INTRODUCERE Intreprinderile de alimentaţie publică şi de turism, similar altor intreprinderi economice, sunt un produs, un rezultat al mediului...

Managementul procesării și eficiența economică la SC Cristim Prodcom SA

INTRODUCERE Managementul procesării şi conservării producţiei agricole s-a dezvoltat ca disciplină ştiinţifică relativ recentă, având în vedere că...

Echilibrarea Valorii Energetice a Produselor Catering. Studiu de Caz la SC Cosei SRL

1. INTRODUCERE În condiţiile economiei de piaţă, consumatorul devine axul central al tuturor activităţilor economice ce converg spre satisfacerea...

Calcularea valorii energetice a alimentelor - întocmirea unui meniu

Introducere O dieta alimentara optima si corecta trebuie sa fie de asemenea,echilibrata si completa.Aceasta trebuie sa contina toate categoriile...

Performanțele cateringului social în echilibrarea valorii nutritive cu implicații la Cantina Studențească nr 1 Timișoara

1. INTRODUCERE În condiţiile economiei de piaţă, consumatorul devine axul central al tuturor activităţilor economice ce converg spre satisfacerea...

Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara

1. INTRODUCERE Gastronomia rămâne în mod cert una din plăcerile principale ale oamenilor de azi, dar timpul şi mijloacele care se consacră mesei...

Ai nevoie de altceva?