Nutritia adecvata si salubra

Cuprins proiect Cum descarc?

Partea I Aspecte actuale si de perspectiva 3
Introducere 3
Cap. I. Nutrientii si aspectele de sanatate publica 5
1.1. Proteinele si rolul lor in nutritie 5
1.2. Glucidele si rolul lor in nutitie 7
1.3. Lipidele si rolul lor in nutitie 10
1.4. Mineralele si rolul lor in nutritie 13
1.5. Vitaminele si rolul lor in nutritie 22
Cap. II. Nutritia diferitelor grupuri de populatie 32
2.1. Sanatatea preconceptionala 32
2.2. Nutritia femeilor in perioada reproductiva (sarcina si alaptare) 33
2.3. Alimentatia si nutritia copiilor 36
2.4. Alimentatia si nutritia adolescentilor 37
2.5. Alimentatia persoanelor varsnice 38
2.6. Alimentatia dietetica 40
2.6.1. Alimentatia dietetica speciala 41
2.6.2. Alimentele fortificate 58
2.6.3. Suplimente alimentate biologic active 58
Cap. III. Impactul deficientelor nutritionale asupra sanatatii publice 61
Cap. IV. Inocuitatea produselor alimentate -  prioritate pentru sanatatea publica 66
Cap. V. Planul de actiune al OMS in politica comprehensiva privind strategia nutritiei si sanatatea publica. 68
5.1. Aspecte generale 68
5.2. Strategia securitatii alimentare, nutritiei si sanatatea publica 69
5.3. Ghidul alimentar elaborat in cadrul programului CINDI de catre OMS 70
Partea II Cercetari proprii 74
Studii privind influenta metodelor de procesare a laptelui asupra calitatii sanogene a grasimilor din produsele lactate 74
Importanta acizilor grasi polinesaturati Omega 3 si CLA in mentinerea sanatatii omului 74
Obiectivele lucrarii 83
Material si metoda 83
Rezultate si discutii 85
Concluzii 90
Bibiografie 91


Extras din proiect Cum descarc?

Partea I Aspecte actuale si de perspectiva
Introducere
Din vremuri antice oamenii deja cunosteau importanta enorma a alimentatiei pentru sanatate. Sanatatea omului depinde in primul rand de modul de viata, de felul cum isi asigura hrana atat din punct de vedere a necesarului zilnic cat si a caltatii acestuia.
Teoria clasica a alimentatiei echilibrate poate fi redusa la cateva postulate fundamentale:
-  hrana este alcatuita din cateva componente, diferite din punct de vedere a importantei fiziologice (nutrimente) si fibre alimentare (care pot fi eliminate);
-  valoarea produsului alimentar este determinata de continutul si co-raportul in el al aminoacizilor, acizilor grasi, vitaminelor, al unor saruri minerale;
-  utilizarea hranii se efectueaza de sine statator de catre organism;
-  alimentatia mentine componenta moleculara a organismului in anumiti parametri fiziologic determinati, restituind cheltuielile lui energetice si plastice;
-  hrana devine ideala cand este administrata corect in timp si componenta si in corespundere cu cheltuielile suportate de organism.
Aceasta teorie clasica, care nu si-a pierdut semnificatia nici astazi, a jucat un rol important in reducerea incidentei multor maladii generate de alimentatia incorecta, contribuind la progresul unui sir de stiinte si tehnologii. La baza acestei teorii a fost pusa viziunea despre hrana ideala, alimentatia optimala echilibrata si regimul alimentar.
Teoria alimentarii adecvate, fondatorul caruia a fost cunoscutul savant rus A. M. Ugolev, aceasta teorie a luat in conisiderare erorile si postulatele teoriei clasice si se bazeaza pe ultimile succese ale fiziologiei si biochimiei. Conform acestui concept, teoria clasica devine element important al teoriei alimentatiei adecvate.
Teoria alimentatiei adecvate se bazeaza pe urmatoarele postulate:
- nutritia mentine componenta moleculara si compenseaza cheltuielile energetice si plastice pentru metabolismul bazal, dezvoltarea organismului si activitatea de fiecare zi a omului (postulat comun ambelor teorii);
-  nutritia normala este determinata nu numai de un singur flux de nutrimente din tractul gastrointestinal in mediul intern al organismului, dar de cateva fluxuri de nutrimente si factori de reglare, care au impotanta vitala;
-  componente necesare ale nutritiei servesc nu numai nutrimentele, dar si fibrele alimentare;
-  din punct de vedere al metabolismului si in special al alimentatiei, organismul care asimileaza se prezinta ca sistem integrat;
-  exista endoecologia organismului-gazda, creata de microflora intestinala (cu care oganismul-gazda este in relatii simbionte complicate) si mediul intestinal;
-  echilibrul nutrimentelor in organism este mentinut in urma eliberarii nutrimentelor din alimentele dezintegrate prin digestia din cavitatea intestinala, digestia la suprafata membranei, in unele cazuri digestia intercelulara (nutrimente primari), cat si prin sinteza noilor substante, inclusiv esentiale, de catre microflora intestinala (nutrimente secundare).
Astfel, de mai multe secole, activitatea savantilor s-a soldat cu aceasta teorie bine definitivata, stiintific argumentata, inteleasa si sustinuta de majoritatea nutritionistilor. Teoria alimentatiei adecvate serveste ca punct de reper atat pentru urmatoarele investigatii stiintifice, cat si pentru elaborarea masurilor practice in organizarea alimentatiei individuale a omului.
Prin lucrarea de fata voi sintetiza unele aspecte ale unei nutritii adecvate care va determina o sanatate durabila, o viata fara boli, unde hrana este cel mai important "medicament" pentru fiinta umana, urmand ca in timp sa aiba capacitatea de a vindeca chiar si boli foarte grave sau incurabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nutritia adecvata si salubra.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Addis M., Cabiddu A., Pinna G., Decandia M., Piredda G., Pirisi A., Molle G. (2005): Milk and cheese fatty acid composition in sheep fed Mediterranean forages with reference to conjugated linoleic acid cis-9, trans-11. J. Dairy Sci. 88: 3443-3454.
2. Andrade P.V.D., Schmidely Ph. (2006): Influence of procentage of concentrate in combination with rolled canola seed on performance, rumen fermentation and milk fatty acid composition in dairy goats. Livestock Science, 104(1): 77-90.
3. Banu C., Produsele alimentare si inocuitatea lor, Ed. Tehnica, Bucuresti. 1982
4. Bara Lucian, Nutritia Umana, Editura Universitatii Oradea, (2006). 99-124.
5. Bauman D.E., Mather I.H., Wall R.J., Lock A.L. (2006): Major advances associated with the biosynthesis of milk. J. Dairy Sci. 89:1235-1243.
6. Carta A., Piredda G., Addis M., Cabiddu A., Fiori M., Leroux C., Barillet F. (2002): Fatty acid composition of sheep milk from a backcross Sarda x 
7. Lacaune resource population: Preliminary QTL detection for CLA content. Ciheam-Options Mediteraneennes: 107-113; http://ressources.ciheam.org.
8. Chilliard Y., Ferlay A., Rouel J., Lambere G. (2003): A review of nutritional and physiological factors affecting goat milk synthesis and lipolysis. J. Dairy Sci. 86: 1751-1770.
9. Collomb M., Butikofer U., Maurer J., Sieber R. (2006): Composition en acides gras du lait de brebis produit a diverses altitudes. Revue suisse Agric. 38(6) : 335-339.
10. Cranix M., Steen A., Van Laar H., Van Nespen T., Martin-Teroso J., De Baets B., Fievez V. (2008): Effect of lactation stage on the odd- and branched-chain milk fatty acids of dairy cattle under grazing and indoor conditions. J. Dairy Sci. 91:2662-2677.
11. De La Fuente L.F., Barbosa E., Carriedo J.A., Gonzalo C., Arenas R., Fresno J.M., San Primitivo F. (2009): Factors influencing variation of fatty acid content in ovine milk. J. Dairy Sci., 92 : 3791 -  3799.
12. Ellis K.A., Innocent G., Grove-White D., Cripps P., McLean G.W., Hovard C.V., Mihm M. (2006): Comparing the fatty acid composition of organic and conventional milk. J. Dairy Sci. 89: 1938-1950.
13. Ferlay A., Martin B., Pradel Ph., Coulon J.B., Chilliard Y. (2006): Fatty acid composition and milk lipolytic system in Tarentaise and Montbeliarde cow breeds. J. Dairy Sci. 89: 4026-4041.
14. Gomez-Cortes P., Frutos P., Mantecon A.R., Juarez M., De La Fuente M.A., Hervas G. (2008): Addition of olive oil to dairy ewe diets: Effect on milk fatty acid profile and animal performance. J. Dairy Sci. 91: 3119-3127.
15. Gomez-Cortes P., Frutos P., Mantecon A.R., Juarez M., De La Fuente M.A., Hervas G. (2009): Effect of supplementation of grazing dairy ewes with a cereal concentrate on animal performance and milk fatty acid profile. J. Dairy Sci. 92: 3964-3972.
16. Hervas G., Gomez-Cortes P., De La Fuente M.A. Mantencon A.R., Juarez M., Giraldez F.J., Frutos P. (2009): Effect of supplementation of grazing dairy ewes with a cereal concentrate on milk fatty acid profile. Options Mediterraneennes, A/no. 85: 439-444.
17. Kay J.K., Weber W.J., Moore C.E., Bauman D.E., Hansen L.E., Hansen L.B., Chester-Jones H., Crooker B.A., Baumgard L.H. (2005) : Effects of week of lactation and genetic selection for milk yield on milk fatty acid composition in Holstein cows. J. Dairy Sci. 88:3886-3893.
18. Kelsey J.A., Corl B.A., Collier R.A., Bauman D.M. (2003): The effect of breed, parity, and stage of lactation on conjugated linoleic acid (CLA) in milk fat from dairy cows. J. Dairy Sci. 86:2588-2597.
19. Lehmann U., Robin F., Slowly digestible starch -  its structure and health implications: a review; Trends in Food Science & Technology, Volume 18 (2007), 346 -  355pp.
20. Luna P., Juarez M., De La Fuente M.A. (2005a): Validation of a rapid milk fat separation method to determine the fatty acid profile by gas chromatography. J. Dairy Sci. 88: 3377-3381.
21. Mele M., Serra A., Conte G., Pollicardo A., Del Viva M., Secchiari P. (2007): Whole extruded linseed in the diet of dairy ewes during early lactation: effect on the fatty acid composition of milk and cheese. Ital. J. Anim. Sci. 6(suppl. 1): 560-562.
22. Nicolae Opopol, Galina Obreja, Angela Ciobanu, (2006): Nutritia in sanatate publica. Casa editorial-poligrafica Bons Offices Chisinau. 48-71, 94-129, 37-43, 169-173pp
23. Nigdi M.E., S.C. Lorech, F.L. Fluharly, D.L. Palmquist, 2000, Effects of calcium soaps of long-chain fatty acids on feedlot performance, carcass characteristics and ruminal metabolism steers. J. Anim. Sci., 68: 2555-2565.
24. Palladino R.A., Buckley F., Prendiville R., Murphy J.J., Callan J., Kenny D.A. (2010) : A comparasion between Holstein-Friesian and Jersey dairy cows and their F1 hybrid on milk fatty acid composition under grazing conditions. J. Dairy Sci. 93(5): 2176-2184.
25. Peterson D.G., Kelsey J.A., Bauman D.E. (2002): Analysis of variation in cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid (CLA) in milk fat dairy cows. J. Dairy Sci. 85:2164-2172.
26. Velasco S., V. Caneque, C. Perez, S. Lauzurica, M.T. Diaz, F. Huidobro, C. Manzanares, 2001, Fatty acid composition of adipose depots of suckling lambs raised under different production systems. Meat Sci., 59: 325-333.
27. Centrul international de cercetare a micronutrimentelor: 
http://www.micronutrient.org
28. Inofensivitatea alimentelor:
http://www.who.int/foodsafety/micro/jemra/en/
http://www.fao.org/es/ESN/food/risk_mra_en.stm
http://www.codexalimentarius.net
29. Publicatiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO):
http: //www.who.int/publications/en/
30. http://www.sanatateata.com/de-retinut/totul-despre-proteine.htm
31. http://www.medlist.ro/resurse/referate-medicina/lipidele.html
32. http://www.sfatulmedicului.ro/Vitamine-si-minerale/importanta-fierului-in-dieta_1518
33. http://www.selene.ro/articole/vitamine


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!