O Sectie de Prelucrare a Laptelui in Vederea Obtinerii unui Produs Lactat cu Adaos de Lactobacillus Bifidus

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Memoriu justificativ Pg4
2.Prezentarea produsului Pg.5
3.Variante tehnologice de fabricare a iaurtului cu lactobacillus bifidus Pg.11
4.Descrierea procesului tehnologic si aparate Pg.15
5.Materi prime. Laptele Pg.22
6. Materi auxiliare. Bifidus Pg.28
7.Schema flux Pg.29
8.Bilantde masa Pg.31
9.Bilant termic Pg.36
10.Norme de igiena si protectia munci in industria laptelui Pg.37
11.Bibliografie Pg.43


Extras din proiect Cum descarc?

1.Memoriu justificativ
In cadrul acestui proiect am vorbit despre obtinerea unui produs lactat acid cu adaos de lactobacillus, mai exact desptre fabricarea iaurtului cu lactobacilus bifidus.
Mi-am ales aceasta tema pentru ca mi se pare o tema interesanta si am vrut sa aflu mai multe lucruri noi si interesante despre acest produs. Am inceput cu o scurta prezentare a produsului, dupa care am vorbit despre proprietatile produsului finit, aici intrand proprietatile organoleptice, proprietatile fitico-chimice si cele microbiologice. Apoi am dat cateva exemple de variante tehnologice si mi-am ales una din ele pe care am considerat-o eu mai buna pe care am descris-o. Dupa descrierea schemei tehnologice am descris putin si principalele aparate utilizate in industria iaurtului si am vorbit si despre materiile prime si auxiliare. Am realizat bilantul masic si cel termic, incheind cu norme de igiena si protectia muncii in industria laptelui si a produselor lactate.
2. Prezentarea produsului
IAURTUL CU LACTOBACILLUS BIFIDUS 
Chiar daca legenda spune ca secretul prepararii iaurtului a fost gasit intamplator inca in antichitate de catre turci , cultura de iaurt a fost descoperita in anul 1908 de savantul rus I.Mecinicov .
In anul 1918 spaniolul Isaac Carasso , studiind lucrarile lui Mecinicov , a inceput producerea industriala a iaurtului in laboratorul sau.Primele iaurturi se vindeau in oale de lut doar in farmacii si numai conform retetelor .Spaniolul intreprinzator a numit iaurturile in cinstea feciorului sau Danone ( diminutivul de la Daniel ).Deoarece iaurturile se bucurau de o cerere inalta , deja peste patru ani capacitatea de productie in Spania a atins cota de o mie de oale pe an si au inceput sa fie livrate si la curtea regala .
Cu multi ani mai tirziu tehnologia " Danone " a fost preluata de francezi . Totusi si in prezent aceasta firma este lider pe vanzarile de iaurt in intreaga lume , obtinand 15 % pe piata mondiala a iaurturilor .
Iaurtul are un gust racoritor deosebit , care apare la adaugarea in lapte a bacteriei , care transforma lactoza ce se contine in lapte , in acid lactic .In iaurtul " viu " se mai gaseste aceasta bacterie , care ajuta la lupta cu microbii patogeni din intestine .
De obicei , iaurtul se produce din lapte de vaci , cu toate ca iaurtul grecesc ( foarte dens ) este adesea produs din lapte de oaie (deoarece este mai gros ) . Pentru cei alergici la laptele de vaca , acesta se poate inlocui cu iaurtul din lapte de capra.
Sortimentul iaurturilor variaza de la degresate ( 0.5 % grasime ) pana la iaurturile grecesti cu grasime de 9 % .
3.Proprietatile produsului finit
1. Generalitati.
Standardul se refera la iaurtul preparat din lapte de vaca, de oaie sau de bivolita,
pasteurizat sau fiert si insamantat cu culturi selectionate de bacterii lactice
Laptele de oaie si laptele de bivolita se foloseste in amestec cu maximum 20%
lapte de vaca.
1.2. Dupa natura laptelui folosit la prepararea lui, iaurtul se clasifica in 3 categorii :
- iaurt din lapte de vaca
- iaurt din lapte de oaie
- iaurt din lapte de bivolita
1.3. Dupa continutul de grasime, iaurtul se clasifica in 3 categorii :
- tip extra (din lapte supus unei concentrari partiale), cu 4% grasime
- tip gras, cu 3,2% grasime
- tip slab (din lapte smantanit), cu 0,1% grasime 
2. Conditii tehnice.
2.1. Iaurtul se fabrica dupa instructiunile tehnologice aprobate de Ministerul Industriei Alimentare, cu respectarea dispozitiilor legale sanitare si sanitar+veterinare.
2.2. Laptele si materiile auxiliare folosite la fabricarea iaurtului trebuie sa corespunda dispozitiilor legale sanitare si sanitar-veterinare, standardelor sau, in lipsa acestora, normelor interne.
2.3. Proprietati organoleptice :
Caracteristici Iaurt din lapte de vaca (tip extra) Iaurt din lapte de oaie Iaurt din lapte de bivolita
Aspect si consistenta Coagul de consistenta ferma, cremos, fara bule de gaz, nu elimina zer, sau elimina max. 2%, la rupere, aspect granular, (poros) Coagul de consistenta potrivita, fara bule de gaz, nu elimina zer, sau elimina max. 5%, la rupere aspect asemanator cu al portelanului Coagul de consistenta ferma, cremos, fara bule de gaz, nu elimina zer, sau elimina max. 2%, la rupere, aspect granular, (poros)


Fisiere in arhiva (1):

  • O Sectie de Prelucrare a Laptelui in Vederea Obtinerii unui Produs Lactat cu Adaos de Lactobacillus Bifidus.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!