Obtinere Telemea

Extras din proiect Cum descarc?

Branza telemea
Branza telemea, cunoscuta si sub denumirea de branza alba sau branza de Braila, este un produs care s-a raspandit mult la noi in ?ara, in prezent fiind unul dintre sortimentele de branza deosebit de mult apreciat. Dupa unii autori , stramosul branzeturilor in saramura este socotita o branza egipteana cunoscuta din timpurile antice. In functie de conditiile climatice si de modul de prelucrare a laptelui in diferite tari se produc diferite sortimente de branza alba in saramura: romaneasca, bulgareasca, sarbeasca, greceasca.
Cuvantul telemea este de origine turca, semnificand felie, de cuvantul turc " telim " sau branza cu gauri de la cuvantul " telme ".
Procedeul clasic, original de preparare a branzei telemea difera de celelalte sortimente de branzeturi prin modul de prelucrare a coagului si maturarea, pastrarea branzei, care se fac in putini umplute cu saramura.
La inceput, branza telemea se prepara din lapte de oaie, de catre baci, chiar in incinta stanei, folosind utilaje rudimentare. Treptat, tehnologia de preparare a evoluat, s-a perfectionat tehnica de lucru din generatie in generatie, utilajele s-au modernizat si
conditiile de lucru s-au imbunatatit prin construirea de sectii si fabrici moderne. Prin trecerea fabricarii branzei telemea la nivel industrial a inceput sa se foloseasca ca materie prima si laptele de vaca, precum si cel de bivolita.
Compozitia laptelui
Caracteristici (%) Oaie 
Apa 83 
Substanta uscata totala 17 
Grasime 6,8 
Substanta uscata negrasa 10,2 
Proteine totale: 5,7 
- cazeina 4,6 
- lactalbumina lactoglobulina 1,1 
Lactoza 4,5 
Saruri minerale 0,85 
Laptele de oaie se caracterizeaza prin culoare alba usor cenusie si miros caracteristic.Din punct de vedere al compozitiei chimice, caracteristice laptelui de oaie sunt continutul mai ridicat in substante proteice, 5,7% si in cazeina, 4,6%.Datorita acestei compozitii, laptele de oaie este utilizat cu precadere la obtinerea
branzeturilor, mai ales tip telemea si tip cascaval, la care se realizeaza un randament foarte bun.
Proprietatile laptelui pentru branzeturi pot fi grupate in trei categorii : 
-Proprietati fizico-chimice: compozitia proteinelor are influenta asupra calitatii branzei rezultate. Se cunoaste rolul nefast pe care-l are la fabricarea branzeturilor continutul prea mare de albumina sau globulina al laptelui. Fermentarea rapida a branzeturilor fabricate din lapte crud ca si calitatea lor superioara , se datoresc, enzimelor naturale existente din lapte , intre care si lipaza , prin pasteurizarea laptelui folosit in productia de branzeturi ce prelungeste durata de fermentare a acestora , dar sunt distruse unele enzime si microorganisme nedorite, ceea ce este un mare avantaj.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obtinere Telemea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!