Cuprins
- INTRODUCERE
- CAPITOLUL I – FRUCTELE, LEGUMELE SI SUCURILE NATURALE ECOLOGICE
- 1.1 Generalitati
- 1.2 Importanta nutritionala
- 1.3 Rolul componentilor principali din fructe
- CAPITOLUL II – TEHNOLOGIA DE OBTINERE A SUCURILOR NATURALE ECOLOGICE
- 2.1 Tehnologia sucurilor limpezi
- 2.2 Tehnologia sucurilor cu pulpa
- 2.3 Masini de spalat fructe si legume
- 2.4 Ambalarea si tehnologia de ambalare pentru sucurile naturale ecologice obtinute din fructe si legume
- CAPITOLUL III – CALCULUL TEHNICO-ECONOMIC PENTRU PROCESUL DE OBTINERE A SUCULUI NATURAL ECOLOGIC DE PORTOCALE
- 3.1 Costul materiilor prime
- 3.2 Costul materiilor auxiliare
- 3.3 Amortizarea utilajelor
- 3.4 Amortizarea cladurilor
- 3.5 Cheltuieli cu minca vie
- 3.6 Cheltuieli indirecte cu salariile
- 3.7 Cheltuieli suportate din venituri
- 3.8 Totalul cheltuielilor
- 3.9 Profitul
- CAPITOLUL IV– CERTIFICAREA, ETICHETAREA COMERCIALIZAREA SUCURILOR NATURALE ECOLOGICE DIN FRUCTE SI LEGUME
- 4.1 Cerinte generale
- 4.2 Cerinte de calitate pentru sucurile naturale ecologice si nectare
- 4.3 Evaluarea conformitatii produselor
- 4.4 Mentiuni suplimentare obligatorii de etichetare
- 4.5 Cerinte refritoare la alimentele preambalate
- 4.6 Reguli de etichetare a produselo
Extras din proiect
INTRODUCERE
Produsele ecologice sunt produse în conformitate cu anumite standard de producţie. Utilizarea pesticidelor, insecticidelor şi erbicidelor este interzisă cu desăvârşire. Pentru ca un aliment sau o băutură să poartă denumirea de “ecologic”,”bio” sau „organic”, trebuie urmat un set de reglementări stricte. Instituţiile specializate urmăresc îndeaproape îndeplinirea acestor standarde (de la seminţele plantei pînă la produsul finit) de către orice companie care vrea să comercializeze produsele sub sigla de “ecologic.
Alimentele ecologice sunt produse de agricultori care promovează utilizarea resurselor regenerabile şi conservarea solului şi a apei, îmbunătăţind calitatea mediului pentru generaţiile următoare. Produsele ecologice de origine animală provin de la animale cărora nu le-au fost administrate antibiotice sau hormoni de creştere. Produsele ecologice sunt produse fără a fi utilizate pesticide convenţionale, îngrăşăminte cu ingredient sintetice sau nămoluri provenite de la staţiile de epurare sau radiaţii ionizate. Pentru ca un produs alimentar să poarte sigla bio, trebuie ca acesta să conţină ingrediente organice în proporţie de cel puţin 95%, iar în cazul cosmeticelor se cere un conţinut minim de ingrediente organice de 70%. Un produs ecologic alimentar poate fi compus din ingrediente a căror provenienţă este 100% ecologică. Aceste produse sunt premium şi se plasează în topul produselor bio având un nivel al calităţii foarte înalt.
Alimentele ecologice – profitând de campaniile de presă care prezentau E-urile drept substanţe periculoase pentru sănătate, alimentele ecologice au câştigat din ce în ce mai mult teren. Alimentele ecologice sunt produse sănătoase, libere de boli şi dăunători, fără reziduuri nocive şi cu un conţinut echilibrat în substanţe bioactive şi minerale. Sunt rezultate din tehnologii ecologice, care nu folosesc îngrăşăminte chimice şi pesticide. Toate aceste tehnologii bio sau ecologice sunt menite să contribuie la salvgardarea ecosistemului agricol și au rolul de a pune la dispoziţia consumatorului şi industriei prelucrătoare produse naturale, lipsite de substanţe chimice.Desfacerea lor se face de regulă în magazine speciale sau chiar în ograda producătorului. Produsele bio certificate sunt marcate şi etichetate conform reglementărilor din domeniu. Produse ecologice sunt numai acelea care au un certificat de calitate şi poartă pe ambalaj sigla organismului de certificare şi nu orice produs care se vinde sub denumirea de natural, ţărănesc etc. În România, consumatorul abia acum descoperă aceste alimente. În anul 2002 au fost cultivate în acest sistem circa 43.000 ha, iar în 2007 s-a ajuns la o creştere a acestor suprafeţe de recolte ecologice de peste 350.000 ha.
Anul trecut, suprafetele agricole cultivate in sistem ecologic au crescut cu 45% fata de 2011, reprezentand 450.000 hectare (3,38%) din totalul suprafetei agricole utilizate a Romaniei, potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Daca intr-un an suprafetele cultivate eco aproape s-au dublat, in ultimii 5 ani, din 2007 si pana in 2012, acestea au crescut de aproape 4 ori. In 2007, suprafata totala cultivata dupa metoda de productie ecologica a fost de 131.448 hectare, dintre care 46.865 hectare inseamna suprafata in conversie si 84.585 hectare suprafata certificata ecologic.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Obtinerea Sucurilor Naturale Ecologice.docx