Operatii Unitare

Extras din proiect Cum descarc?

I. LAPTELE este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor.
In toate scrierile vechi ce se refera la conditiile de viata ale popoarelor care au trait cu mii de ani inaintea erei noastre in Europa in zona Marii Mediterane cunosteau laptele pe care il consumau ca atare si sub forma de produse, in special branzeturi 
Este alimentul cel mai complex si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza si in nutritia omului. Laptele este denumit si ,,Sangele Alb" prin valoarea sa hranitoare. Are peste o suta de substante nutritive necesare vietii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele contin aminoacizi necesari cresterii si mentinerii sanatatii. Grasimea in afara de rolul ei energetic constituie si la formarea rezervelor de grasime in organism. Vitaminele continute in proportii apreciabile ridica valoarea nutritiva a laptelui. 
Important este faptul ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca laptele este asimilat de organism mai bine decat orice alt aliment, putand fi consumat atat in stare proaspata cat si sub forma de diferite produse lactate.
Atat laptele cat si produsele lactice maresc rezistenta organismelor fata de infectii si intoxicatii, ridicand nivelul de sanatate a populatiei.
Compozitia chimica a laptelui este:
Apa 87,5%
Substanta uscata totala 12,5%
Grasime 3,5%
Substanta uscata negrasa 9,0%
Proteine totale 3,4%
Cazeina 2,8%
Lactoza 4,5%
Saruri minerale 0,7%
Componentele chimice se gasesc in lapte sub diverse forme: - in solutie: lactoza, saruri minerale, pigmenti si vitamine hidrosolubile; - in dispersie coloidala: substante proteice; - in emulsie: substanta grasa, pigmenti si vitamine liposolubile. Substantele proteice din lapte sunt: cazeina, lactalbumina si lactoglobulina. Cazeina se gaseste in lapte in proportia cea mai mare, de cea 80-85%, lactalbumina 10-12% si lactoglobulina 5-8%. Cazeina este proteina specifica laptelui. Ea contine fosfor si se mentine in solutie coloidala, formand un complex cu sarurile de calciu prezente in lapte. Sub actiunea cheagului sau a acizilor, cazeina precipita, laptele se incheaga (coaguleaza), fenomen care sta la baza obtinerii branzeturilor si a altor produse lactate. Lactalbumina nu precipita sub actiunea acizilor si a cheagului, ea trece in zer. Prin incalzirea zerului la temperaturi de peste 85?C, lactalbumina precipita putand fi separata si valorificata sub forma de urda. Grasimea este componentul cel mai variabil al laptelui, limitele normale fiind de 3,5-4,0%, cu valoarea medie de 3,70%. Culoarea laptelui depinde de continutul de grasime. Laptele smantanit are culoare alba cu nuanta albastruie. Coloratia galbuie se datoreste continutului mai mare de grasime, dar si modului de hranire a animalului, in special vara cu nutreturi verzi, care sunt bogate in caroten. Din punct de vedere chimic, grasimea laptelui este formata dintr-un amestec de gliceride (98-99%) asociate cu mici cantitati de fosfolipide (0,2-0,1%), steroli (0,25-0,4%), acizi grasi liberi, pigmenti si vitamine liposolubile. Lactoza (zaharul din lapte) imprima gustul dulceag a laptelui. Bacteriile lactice transforma lactoza in acid lactic, fapt care provoaca innacrirea laptelui (cresterea aciditatii). Transformarea lactozei in acid lactic se numeste fermentatie lactica, fenomen deosebit de important in obtinerea produselor lactate fermentate si a branzeturilor. Prin incalzirea laptelui la temperaturi de peste 100?C un timp mai indelungat, lactoza se caramelizeaza, iar laptele capata o culoare galben-bruna. Sarurile minerale, desi se gasesc in lapte in cantitati mici, circa 7 g la litru, au un rol deosebit de important pentru buna functionare a organismului. Laptele contine in cantitati mai insemnate saruri de calciu, sodiu, potasiu, magneziu, precum si fosfor, clor si sulf. In cantitati foarte mici se gasesc in lapte fier, iod, cupru, zinc, aluminiu. Vitaminele, completeaza valoarea nutritiva a laptelui, contribuind la stimularea cresterii si la buna functionare a organismului. Laptele contine cantitati apreciabile atat din vitaminele liposolubile -dizolvate in faza grasa (A, D, E) cat si din vitaminele hidrosolubile - dizolvate in faza apoasa (B1, B2, B12, C).
In mod normal, procesul tehnologic de obtinere a laptelui de consum incepe cu conditionarea laptelui dupa mulgere, urmand apoi prelucrarea propriu-zisa in fabrica.
Laptele adus la fabrica este prelucrat in instalatii special, urmarindu-se distrugerea germenilor care pot pune in primejdie sanatatea consumatorilor si marirea conservabilitatii.
In functie de tratamentul termic aplicat materiei prime, laptele de consum poate fi: pasteurizat sau sterlizat. Laptele de consum pasteurizat reprezinta sortimentul cel mai raspandit si apreciat de marea masa a consumatorilor; procesul tehnologic de obsinere a laptelui de consum pasteurizat este prezentat in schema de mai jos.


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatii Unitare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!