Particularitatile Tehnologice de Preparare a Pelmenilor

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
1. Caracteristica sortimentului de preparate si materia prima necesara 6
2. Sortimentul si caracteristica materiei prime
2.1 Identificarea tipurilor de materie prima folosite la prelucrarea culinara si divizarea in materie prima de baza si auxiliary 8
2.2 Caracteristica materiei prime conform documentatiei normative-tehnice (SM, STAS, GOST) 9
2.3 Caracteristica materiei prime din punct de vedere al valorii nutritive si 
energetic 14
2.4 Conditii si regimuri de pastrare a materiei prime 16
3. Procesul tehnologic de prelucrare culinara si etapele de baza 18
3.1 Procesul tehnologic de prelucrare primara a materiei prime de baza si auxiliara. Conditii si regimuri de prelucrare. Deseuri la prelucrarea primara a materiei prime 18
3.1.1 Caracteristica proceselor tehnologice de prelucrarea primara a materiei de baza (carnea) 18
3.1.2 Modificari de structura si componenta la tratarea primara a carnii 21
3.1.3 Caracteristica proceselor tehnologice de prelucrarea primara a materiei de baza (faina de griu) 21
3.1.4 Caracteristica proceselor tehnologice de prelucrarea primara a materiei auxiliare 23
3.1.5 Pierderi cantitative si calitative la prelucrarea primara a legumelor 26
3.1.6 Scopul a fiecarui pas a procesului tehnologic de prelucrare primara a materiei prime si esenta proceselor de modificare a structurii si compozitiei chimice a materiei prime 26
3.1.7 Descrierea procesului tehnologic de fabricare a pelmenilor 27
3.1.8 Caracteristica semipreparatului obtinut (indici organoleptici) 32
3.1.9 Conditii si regimuri de pastrare a semipreparatelor obtinute..34
3.2 Procesul tehnologic de tratare termica a semipreparatelor obtinute. Scopul, procedee si regimuri de tratare termica a semipreparatelor 35
3.2.1 Modificari fizico-chimice care au loc la tratarea termica a semipreparatelor 37
3.2.2 Caracteristica preparatului finit (indici organoleptici) 37
3.2.3 Conditii si regimuri de pastrare a preparatului fini 38
4. Prezentarea, decorarea si servirea preparatelor 39
5. Principii de sanitarie si igiena pentru procesele tehnologice de pregatire a preparaturilor 40
5.1 Cerintele sanitaro-igienice fata de locul de munca, echipament, inventar si 
vesela 40
5.2 Marcarea inventarului la locul de munca 43
Concluzii 44
Bibliografia 45


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Omul isi duce viata in mijlocul unor factori climatici, geografici, economici si sociali, care laolalta alcatuiesc asa-numitul mediu extern. 
Alimentatia este cel mai important factor al mediului extern, deoarece ea influenteaza lent dar continuu dezvoltarea organismului, intretine sanatatea si capacitatea de munca individuala. Chiar in conditii optime de mediu, daca alimentatia nu este echilibrata, sanatatea omului se resimte. 
Cercetari stiintifice mereu mai aprofundabile si mai noi au demonstrat ca pe linga rolul de a preveni sau chiar de a vindeca anumite boli grave, alimentatia este factorul cel mai important in prelungirea duratei medii de viata a omului.
Inca din cele mai vechi timpuri au fost facute diferite legaturi intre alimentatie si patologie, Hipocrate fiind acela care cu 500 de ani i.e.n. stabileste rolul deosebit pe care il are alimentatia in prevenirea si tratamentul bolilor. El spunea: ,,Daca reusim sa gasim pentru fiecare om echilibrul intre alimentatie si exercitiile fizice, asfel incit sa nu fie nici mai mult nici mai putin, am reusit sa descoperim mijlocul de intretinere al sanatatii". Tot Hipocrate considera ca indicatiile alimentare trebuie sa tina seama de traditiile alimentare ale unui popor si ca ,,o schimbare de alimentatie este mai daunatoare pentru individ decit mentinerea alimentatiei vechi obisnuite".
La sfisitul sec. al XVIII-lea si inceputul sec. al XIX-lea se pune in discutie faptul ca hrana constituie sursa de energie necesara pentru sustinerea nevoilor vitale ale organismului, descoperirile lui Lavoisier facind sa se inteleaga procesele de ,,ardere interna".
In sec. Al XIX-lea, prin progresele mari ale chimiei, se dezvolta chimia alimentara, apar clasificari alimentare, notiuni despre compozitia alimentelor in proteine (P), hidrati de carbon (G), lipide (L), saruri minerale si apa. In sec. XX se fac studii asupra elementelor necalorigene din organism (Na, K, S, Mg, P, Ca etc.) si asupra microelementelor (Ca, Zn, Cr, Cu, I etc.) si se descopera vitaminele. 
Astazi se cunosc bazele rationale teoretice ale alimentatiei.
Regimul alimentar care se fixeaza in functie de virsta, munca, sex, greutate ideala, trebuie sa cuprinda 25-30% grasimi alimentare din care 1/3 pina la  1/2  sub forma de grasimi polinesaturate, proteine 11-13% (din care  1/2  sub forma de proteine animale) si glucide intre 55-62 %, din care produsele zaharoase concentrate de tipul zaharului sa fie in cantitate cit mai mica. Clorura de sodiu (sarea de bucatarie) va aduce clor si sodiu a caror nevoi pentru organism sint: Cl 6 g/zi, iar Na 4 g/zi. Nevoile zilnice de K sint de 3,2 g/zi; S 1,2 g; P 1-2 g; Ca 0,84 g; Mg 0,132g. Nevoile de oligominerale sint: Zn 20 mg/zi; Cu 2,5 mg/zi; Mn 3 mg/zi; Fl 18 mg/zi; I 0,3 mg/zi; Co urme. Necesarul de vitamine liposolubile este urmatorul: vitamina A - 500 u.i./zi; D - 400 u.i.; E - 2-3 mg/zi, K - 0,5 mg/zi. Necesarul de vitamine hidrosolubile este de: vit. 1,5 mg/zi, 2-2,5 mg/zi, vit C 50-150 mg/zi, vit PP 15-26 mg/zi.
Alimentele care aduc organismului toate principiile necesare sint cuprinse in 10 grupe, proportiile considerate optime pentru fiecare grup de alimente fiind urmatoarele: carne si produse din carne intre 4-8%, lapte si derivatele 3-3,5%, oua 3-4%, grasimi 12-17%, cereale si derivate 25-45%, legume si fructe 17-18%, zahar si produsele zaharoase 7-8%, bauturi nealcoolice 2-3%. Prepararea sub forma de diverse produse culinare se face pe baza unei gastronomii moderne, care inlatura sosurile nedietetice, prajelile, rintasurile. Intr-o alimentatie rationala distributia meselor pe zi are o importanta mare, fiind bine ca dimineata sa se consume 15-20% din cantitatea calorica totala, 5-10% la gustarea de la ora 11, 35-40% la masa de prinz, iar restul la masa de seara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitatile Tehnologice de Preparare a Pelmenilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!