Piața produselor agroalimentare

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1. ANALIZA PIETELOR PRODUSELOR AGROALIMENTARE 3
1.1. Notiuni generale specifice marketingului agricol si ecologic 3
1.2. Aspecte teoretice ale pietelor produselor agroalimentare 4
1.3. Particularitati ale politicii europene specifica pietelor produselor agroalimentare 7
1.4. Trasaturile specifice strategiilor de perfectionare a sectorului specific produselor agro-alimentare 8
CAPITOLUL 2. DIAGNOZA PIETEI PRODUSELOR AGROALIMENTARE IN ROMANIA 10
2.1. Caracteristici principale ale pietelor produselor agroalimentare din Romania 10
2.2. Aspecte esentiale in evolutia pietelor produselor agroalimentare din Romania 12
2.3. Trasaturi specifice consumatorului de produse agroalimentare din Romania 14


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1. ANALIZA PIETELOR PRODUSELOR AGROALIMENTARE
1.1. Notiuni generale specifice marketingului agricol si ecologic 
De-a lungul timpului agricultura a avut ca obiectiv satisfacerea nevoilor de consum alimentar ale populatiei . Analizand productia agricola si diversitatii formelor de organizare a acesteia, precum si diversificarea problematicii marketingului agricol, se constata faptul ca marketingul agricol se aliniaza cerintelor impuse de mecanismele pietei concurentiale. Sfera marketingului agricol cuprinde tot fluxul de activitati, iar rolul sau are in vedere:
-  politica produselor agroalimentare nationale; 
-  sprijinului statului pentru sustinerea si dezvoltarea productiei agroalimentare, pentru studierea preturilor de valorificare a produselor agricole care sa stimuleze o activitate rentabila a agentilor economici din agricultura;
-  tendintele de dezvoltare a sistemelor de distributie a produselor agricole;
-  analiza activitatilor de promovare a marcilor traditionale valoroase;
-  cercetari de piata: pe baza unei analize a circuitelor de valorificare, a canalele de distributie, prin studii privind calitatea produselor, teste de produs, formate, ambalaje, marci locale, activitatea de merchandising, produse de nisa, studii privind concurenta, exportul etc.
Producatorii agricoli se afla intr-o competitie permanenta pe piata de desfacere, ei sunt obligati sa obtina o productie comerciala eficienta, sa cunoasca detaliat piata pe care actioneaza, sa ofere produse de calitate la pret care sa le confere profit .
Marketingul ecologic este generat de dezvoltarea economica rapida in care nu s-a tinut seama de faptul ca anumite activitati distrug mediul inconjurator1. Este un concept nou care poarta mai multe denumiri: marketing "verde", ecomarketing, marketing ecologic, marketing durabil. 
In literatura de specialitate din Romania preponderent este utilizat termenul de marketing ecologic.
Marketingul ecologic poate fi considerat o ramura a marketingului social, el fiind un marketing "antrenat in efortul general de creare a unor produse mai sigure, a unor ambalaje reciclabile si biodegradabile, de oprire a degradarii mediului inconjurator" .
Se poate vorbi de marketing ecologic atat la nivel microeconomic, cat si la nivel macroeconomic, nu numai intreprinderile avand de-a face cu probleme ecologice si ducand o politica in domeniul mediului .
In Dictionarul explicativ de marketing sunt subliniate criteriile dupa care se conduce marketingul ecologic , si care subliniaza integrarea marketingului verde in cel societal:
-  asigurarea satisfactiilor consumatorilor, pentru imbunatatirea calitatii vietii, permanent, nelimitat;
-  oferirea constanta si permanenta de produse si servicii ecologice performante din punctul de vedere al protectiei mediului si sanatatii;
-  orientarea consumului spre acele produse si servicii care protejeaza atat generatia actuala, cat si pe cele viitoare.
Dorintele, preferintele si asteptarile consumatorilor sunt complexe si diverse, astfel se constata necesitatea analizei consumului in contextul sistemului agroalimentar.
In concluzie, se constata dezvoltarea si intensificarea preocuparilor in aceasta directie atat la nivel national, cat si international. Se produce in contextul cresterii importantei conservarii si protejarii mediului pentru o dezvoltare durabila a intregii societati.
1.2. Aspecte teoretice ale pietelor produselor agroalimentare 
In prezent, pietele agricole si alimentare au devenit spatiul economic, potrivit caruia, toti producatorii si consumatorii, care cunosc foarte bine cererea si oferta, sunt interesati de obtinerea celui mai bun pret, mai exact a celui mai bun si ieftin produs .
Dupa perioada anilor '60, principala menire a agromarketingului era de a convinge consumatorii ca produsele industriei alimentare erau "mai ieftine si mai bune", insa in anii '70 se arata ca aceste produse erau calitative si comod de utilizat.
In anii '80, se constata ca produsele agroalimentare sunt echilibrate nutritiv, justificandu-le astfel frecventa zilnica in consum, iar in anii '90 se descopera legaturile dintre distribuitori si furnizori, aparand asa zisul "trade marketing".


Fisiere în arhivă (1):

  • Piata produselor agroalimentare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!