Plante Condimentare

Extras din proiect Cum descarc?

I. Introducere. Generalitati. Prezentarea cazului studiat.
1. Generalitati 
Legumele condimentare apartin diferitelor familii botanice, au un continut bogat in uleiuri eterice, fapt pentru care es folosesc in alimentatie pentru imbunatatire gustului diferitelor mancaruri si in industria conservelor. Din aceasta categorie fac parte :
a) plante leguminoase aromatice si condimentare:
- marar (Anethum graveolens, L);
- patrunjel pentru frunze (Petroselinum crispum (Mill));
- asmatuiul (Anthriscus cerefolius , L.);
- cimbru (Satureja hortensis);
- cimbrisor (Thymus vulgaris, L.);
- busuioc (Ocimum basilicum, L.);
- maghiran (Majarana hortensis , L.);
- cresonul de gradina (Nasturtium officinale, L.);
b) plante legumicole perene :
- sparanghel (Asparagus officinalis, L);
- hrean (Armoracia rusticana (Lam.));
- tarhon (Arthemisia dracunculus,);
- anghinare (Cynara scolymus, L.);
- leustean (Levisticum officinalis (Koch.)).
Deshidratarea plantelor conduce la :
- modificarea aspectului produsului: volum, forma, starea suprafetei,culoarea;
- modificarea proprietatilor texturale: creste duritatea, are loc contractarea celuleor;
- modificarea unor caracteristici fizico-chimice: capacitatea de umezire, hidratarea, dispersabilitatea, solubilitatea, etc.;
- modificarea aromei prin pierderea componentelor de aroma volatile.
2.Condimentele sunt produse alimentare de origine vegetala, cu exceptia celor saline,care se adauga preparatelor culinare si in unele cazuri la cele de cofetarie, cu scopul de a le da gust special: acru, sarat, picant si aromat.Caracteristicilor gustative particulare, ale condimentelor se datoreaza compozitiei lor chimice, mai ales uleiuri eterice, esterice si hidrocarburilor terpenice.
Sortimentul condimentelor
Condimentele se grupeaza dupa natura, origine si particularitatile merceologice in : 
- condimente acide ;
- condimente vegetale (frunze, fructe, flori, coji ), care se impart la randul lor in condimente picante si condimente aromate (mirodenii);
- condimente minerale saline.
Condimentele vegetale se obtin prin prelucrarea dupa anumite tehnologii a unor parti din plante cu rol condimentar sau a unor seminte si fructe.
Condimente picante 
a.Piperul este o planta tropicala din familia piperaceelor, de la care se foloseste bobulde culoare neagra, cand ajunge la maturitate. Se comercializeaza la noi ca piper alb si neagra, dar se gaseste si sub forma de piper verde si rosu. Alegand timpul recoltarii si metoda de post procesare, toate cele patru varietati pot fi, teoretic, obtinute de la aceeasi planta de piper. 
Piperul negru sau uzual cum este cunoscut ca "piper" (Piper nigrum) este o planta din familia Piperaceae.
Morfologie. Piperul este un arbust catarator cu tulpina lemnoasa ajungand pana 10 m inaltime. Florile mici se gasesc in ciorchini la piperul salbatic in comparatie cu piperul cultivat unde se intilnesc flori izolate (separate).
Origine. Tara de origine a piperului este India, mai precis coasta Malabar in procesul de colonizare (indizare) a Asiei de sud s-a extins si cultivarea piperului, in urma cu circa 1000 de ani, fiind cultivat si in Indonezia si Malaezia. Varietati de piper mai putin cunoscute sunt piperul alb, piperul verde si piperul rosu.
Utilizari. Fructele piperului contin un alcaloid piperin cu un gust picant iute. Datorita acestor proprietati piperul a devenit un condiment frecvent utilizat in alimentatie.
Cultura piperului. In culturi, piperul se lasa sa creasca pana la 3 - 4 m inaltime. Plantele de piper se recolteaza de doua ori pe an, o planta fiind productiva pe o perioada de 30 de ani.
Producatori. Azi printre marii producatori de piper se numara: India, Indonezia, Brazilia, Malaezia, fiind global o suprafata de 365000 ha folosita culturii piperului cu o productie anuala de 200000 tone de boabe de piper, estimat la valoarea de 300 - 600 milioane de dolari.
b. Mustarul este condiment picant sub forma de pasta moale, obtinuta prin prelucrarea semintelor de mustar cu adaus de apa, otet, vin, sare, zahar, cimbru si tarhon. Dupa caracteristicile gustative el se comercializeaza ca mustar dulce obtinut din seminte de Sinapis alba si mustar iute obtinut din seminte de Sinapis nigra.
Mustarul, unul din cele mai vechi condimente, a fost initial cultivat in China, dupa care, din secolul XIII, incepe sa cucereasca Europa. In prezent, Canada este cea mai mare producatoare de seminte de mustar. Denumirea de "mustar" in romana deriva din latinescul "mustum", care inseamna must. 
Exista trei specii de mustar: mustarul alb (Brassicaceae alba sau Brassica hirta), mustarul negru (Brassicaceae nigra) si mustarul brun (Brassicaceae juncea).Varietatea alba are seminte rotunde, dure, de culoarea paiului, fiind folosite mai ales pentru prepararea pastelor de mustar. Florile galben-aprins produc pastai paroase, lungi de 2,5 a 5 cm, fiecare continand aproximativ 6 seminte.
Mustarul alb este cel mai folosit in alimentatie, deoarece isi pastreaza gustul propriu chiar si dupa amestecarea cu apa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plante Condimentare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!