Pregatirea Salonului in Vederea Deschiderii si Primirii Consumatorilor

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Pregatirea salonului in vederea deschiderii unitatii 1
1.1. Aranjarea meselor cu inventar de servire in vederea primirii consumatorilor 1
1.1.1. Fixarea mesei 1
1.1.2. Fixarea moltonului 1
1.1.3. Asezarea fetelor de masa 2
1.1.4. Aranjarea veselei (mise-en-place) 2
1.1.5. Asezarea tacamurilor 3
1.1.6. Paharele 3
1.1.7. Servetele din panza si vaza cu flori 4
2. Consideratii generale 5
3. Dotarea incaperilor in flux 6
3.1. Salonul de servire 6
3.1.1. Holul restaurantului 6
3.1.2. Mobilierul salilor de servire 7
3.1.3. Inventarul textil in dotarea salonului 10
3.1.4. Utilajul ajutator in salonul de servire 11
3.2. Asteptarea consumatorilor 13
3.3. Forme (tipuri) de mise-en-place 13
4. Indrumarea si controlul activitatii operative din unitatile de alimentatie publica 15
5. Organe ale administratiei publice 17
6. Structuri de primire turistice cu functiune de cazare 19
Bibliografie 26


Extras din proiect Cum descarc?

1. Pregatirea salonului in vederea deschiderii unitatii
1.1. Aranjarea meselor cu inventar de servire in vederea primirii consumatorilor
Inainte de inceperea programului de functionare al unitatii, personalul de sreviciu pentru prima etapa a zilei (dimineata) va aranja mesele cu intregul inventar necesar in procesul servirii, verificand starea de igiena a fiecarui efect.
Aceasta operatie consta in:
- curatenia de dimineata in intregul salon;
- alinierea meselor conform schemei de functionare si amplasare a meselor in salon, fixarea acestora;
- aranjarea scaunelor la fiecare masa corespunzator spatiului de servire, a frapierelor, a meselor consola la locurile indicate;
- a gheridoanelor, dulciurilor, precum si a inventarului de servire pe mese.
1.1.1. Fixarea mesei
In cazul in care masa nu are stabilitate, se insurubeaza sau desurubeaza suporturile montate in partea de jos a picioarelor; la mesele speciale sau se adauga dupa caz o bucata de pluta, cauciuc, la unul dintre picioarele mesei. Nu se vor folosi dopuri metalice sau alte umpluturi care deterioreaza pardoseala sau mocheta salonului.
1.1.2. Fixarea moltonului
Se aranjeaza moltonul sub forma de husa pe tablia mesei, cu ajutorul elasticului montat de jurimprejurul husei sau al bretelutelor cusute la colturile acesteia, legandu-se cat mai discret de picioarele mesei.
1.1.3. Asezarea fetelor de masa
Fetele de masa trebuie sa fie curate si neuzate; ele se ridica de la magazia unitatii de catre unul sau mai multi lucratori, in functie de numarul lor, dupa care se impart la fiecare masa, urmarind ca lucratorul din sectorul de servire sa efectueze aranjarea lor in felul urmator: fiecare fata de masa, cu cusatura in interior, se apuca cu ambele maini, de colturile 1 si 4 sau 2 si 3, in functie de impaturirea fetei de masa, apoi, printr-o usoara scuturare, se desface, acoperindu-se masa dinspre partea opusa lucratorului, lasand-o sa cada pe intreaga tablie cat mai intinsa, fara cute. Asezarea perfecta se face cu degetele mainilor pe marginea tabliei de masa. La fiecare colt se formeaza un unghi ascutit, cu varful in coltul blatului de masa. In cazul gradinilor de vara sau al teraselor descoperite, pentru ca vantul sa nu le deranjeze, fetele de masa se pot prinde de blatul mesei cu clame sociale, cat mai discret posibil. La sosirea consumatorilor si asezarea lor la masa, clamele se desprind si se aseaza la locul de pastrare.
Pe fata de masa se aranjeaza napronul, care este confectionat din acelasi material ca si fata de masa, de culori diferite, cat mai placute, aranjarea care se face fie in forma tabliei, fie in forma rombica.
In conditiile in care avem mese comune, pentru mai multe persoane si nu dispumen de fete de masa speciale (fueuri), se vor aseza fete de masa obisnuite incepand de la un capat de masa, continuand suprapunerea urmatoarei laturi cu 10 - 12 cm, astfel incat cusaturile sa fie in acelasi sens si egal pe ambele laturi. Naproanele in acest caz se vor aseza in forma tabliei de masa.
1.1.4. Aranjarea veselei (mise-en-place)
Farfuriile curate se aduc pe antebratul stang in numar de 12 - 15 bucati. Ajuns la masa, lucratorul va prinde fiecare farfurie cu mana dreapta, intre articulatia degetului mare, asezat deasupra farfuriei intins pe marginea ei si podul palmei cu toate degetele dedesubtul farfuriei. Se aseaza fiecare farfurie la mijlocul fiecarei laturi de masa, cu emblema spre mijlocul mesei, la o distanta de 1 - 2 cm de marginea tabliei.
In functie de pozitia meselor in salon, se pot aranja si cate 2 - 3 farfurii la mese, astfel incat sa fie intr-o linie perfecta. La mesele comune pentru mai multi consumatori, asezarea farfuriilor se va face la distante egale pentru fiecare consumator, de aproximativ 30 - 35 cm, astfel incat se poate lua drept etalon a farfuriei intinsa.


Fisiere in arhiva (2):

  • cuprins.doc
  • Pregatirea Salonului in Vederea Deschiderii si Primirii Consumatorilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!