Preparate din Carne - Salam Victoria

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I 
1.1. GENERALITATI
Carnea indiferent de la animalul care provine (vita, porc, oaie, pasare) are o compozitie corespunzatoare varstei si starii de nutritie a animalului. Carnea contine circa 20% proteine. 
Continutul grasimilor in carne depinde de felul animalului si de starea de nutritie. Cea mai saraca in grasime este carnea de vita si vitel (6-8%) si cea mai bogata carnea de porc (30%). Carnea contine o cantitate mica de glucide, insa cea a animalelor tinere este bogata in substante extractive, in purine, creatina, crea-tinina. Ea este de asemenea bogata in substante minerale, in special in fosfor si fier. 
Viscerele (ficatul, inima, rinichii) contin cantitati sporite de fier, in ele se gasesc cobalt si cupru. Celelalte substante minerale (calciu, sodiu, clor, sulf, magneziu) constituie cantitati mici. Ionii de clor, fosfor, sulf provoaca actiune acida in organism. Carnea este bogata in vitamine hidrosolubile, complexul B. Viscerele pe langa aceste vitamine, mai contin si vitamine liposolubile(A, D). Carnea de gaina si de pui este usor digerabila. Carnea de rata si de gasca contine o cantitate mai mare de grasime.
Valoarea nutritiva a carnii este mare dat fiind continutul ei inalt de proteine, vitamine, substante minerale. Ea poate fi consumata fiarta, fripta sau tocata. Carnea pusa la fiert in apa rece, pierde o parte din substantele hidrosolubile (substante extractive, vitamine hidrosolubile, saruri minerale si o parte din proteine), insa ea se digera usor. Carnea pusa la fiert in apa fierbinte formeaza la exterior o crusta de proteine coagulate, care retine pierderea unor factori nutritivi. Aceste modificari sunt caracteristice si pentru carnea fripta.
Carnea fiarta sau tocata se digera usor, decat cea prajita in bucati. Carnea de vanat (iepure de camp, caprioara, mistret, prepelita, rata si gasca salbatica) este bogata in proteine si substante extractive, dar este saraca in grasimi si este greu digerabila.
In alimentatia dietetica se folosesc salamuri fierte, crenvusti de calitate superioara si se exclud salamurile afumate si semi-afumate, intru-cat exercita un efect negativ asupra organelor digestive, excretorii si metabolice. 
1.2. CLASIFICAREA PREPARATELOR DIN CARNE
Preparatele din carne pot fii clasificate in doua mari grupe:
-preparate a caror compozitie este tocatura;
- preparate din carne netocata.
In prima grupa intra:
- preparate crude: (carnati de porc, carnati de casa ,,Polar", carnati ,, Patricieni");
- preparate pasteurizate: tobe (toba alba calitatea I-i, toba calitatea a II-a , toba din carne cap vita, toba de casa, toba ,,favorit" alba, toba presata); caltabosi (caltabos alb, caltabos de ,,Banat", caltabos ,,Dambovita'' , caltabos ,,Muscel'', caltabos de ,,Salaj''), lebarvursti:
- preparate afumate: carnati ,,Gherla", de porc, patricieni din carne oaie;
- preparate afumate la cald si pasteurizate: mezeluri proaspete (parizer, polonez, safalade, frankfurter, carnaciori extra, carnaciori ,,Mures'');
- preparate afumate la cald, pasteurizate, afumate la rece: italian, rusesc, Bucuresti, vanatoresc, cracauer, torpedo, Poiana, Dumbrava, carnati ,,Gustin'', carnati ,,Harghita'', carnati trandafir, carnati Bicaz si carnati Ciaba;
- preparate afumate la cald, pasteurizare, afumate la rece si uscate: salam de vara, Caraiman, turist.
In cea de a doua grupa intra:
- preparate sarate si afumate: pastrama de oaie, pastrama de porc, pastrama de vita, picioare de porc afumate, costita afumata, slanina afumata, capatina de porc afumata, ceafa afumata, ciolane afumate, coaste afumate, jambon afumat cu os, jambon afumat fara os, muschi file;
- preparate pasteurizate: slanina cu boia, sunca presata;
- preparate pasteurizate si afumate: muschi tiganesc.
Produsele din prima grupa sunt denumite mezeluri care, cu unele exceptii, se consuma fara pregatire culinara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Preparate din Carne - Salam Victoria.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!