Proces tehnologic

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 6024
Mărime: 98.35KB (arhivat)
Publicat de: Nicoleta S.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Schipor Nicoleta Adriana

Cuprins

  1. 1 Proces tehnologic:
  2. a) Schema tehnologică de obținere a vinului
  3. b) Principalele operații de obținere a vinului
  4. 2 Control tehnic de calitate a vinului roșu și interpretarea rezultatelor
  5. a) Determinarea bioxidului de sulf liber
  6. b) Determinarea bioxidului de sulf total
  7. 3 Valoarea nutritivă
  8. 4 Bolile și defectele vinului
  9. a) Bolile vinului
  10. b) Defectele vinului

Extras din proiect

1. Proces tehnologic

a) Schema tehnologică de obținere a

vinurilor roșii

Principalele operații tehnologice de obținere a vinurilor roșii

Obținerea vinurilor roșii se bazează pe fenomenele caracteristice proceselor de fermentare-macerare ale mustului, în contact cu boștina, bazate pe proprietatea pigmenților antocianici de a se dizolva, în anumite condiții în mustul ce se îmbogățește treptat în alcool.

1. Recepția strugurilor

Strugurii sunt aduși la cramă în lădițe, bene sau coșuri, proaspăt culeși, nezdrobiți și neamestecați. În cazul soiurilor pure se aduc în lădițe în partizi speciale. Recepția se face cantitativ și calitativ.

La recepția calitativă se constată starea de sănătate a strugurilor, urmând ca în cazul unor partizi cu struguri ce prezintă defecte să se facă vinificarea separată.

Se urmărește ca strugurii să fie bine copți și să nu conțină hibrizi.

La recepția cantitativă se urmărește cântărirea strugurilor înainte de prelucrare cu ajutorul unor bascule automate sau manuale.

Pe baza recepției calitative și cantitative se întocmește fișa de trecere în producție a strugurilor.

2. Zdrobirea și dezciorchinarea strugurilor

Zdrobirea strugurilor are scopul de a separa mustul de struguri pentru ca acesta să vină în contact cu drojdiile care produc fermentația alcoolică.

Dezbrobonirea strugurilor reprezintă separarea ciorchinilor de boabele de struguri în scopul evitării influenței negative a acestora asupra calității mustului. În anumite cazuri se păstrează o parte din ciorchini (maxim doua treimi) în scopul măririi suprafeței de contact dintre boștină și must.

3. Separarea mustului ravac

După zdrobire și dezbrobonire, în mustuiala obținută, o parte din must se află liber și urmează să fie separat de pielițe și semințe. Acest must provine din centrul bobului și e mai sărac în resturi de pulpă și pieliță, însă mai bogat în zahăr, acizi, substanțe azotoase și tanin. Este mai armonios alcătuit și are proprietatea de a se limpezi mai repede și poartă denumirea de ravac.

4. Presarea boștinei

Boștina de struguri se obține după scurgerea mustului ravac și care este trecută la presare pentru epuizarea în must. Utilajele folosite pentru prepararea boștinei trebuie să asigure un procent de separare cat mai mare de must, iar calitatea acestuia să fie cât mai bună. Această operație trebuie să respecte următoarele condiții:

- asigurarea extracției maxime a mustului evitând frecarea boștinei și distrugerea țesutului pieliței, a sâmburilor și a ciorchinilor.

- durata presării să fie mică pentru a evita contactul îndelungat între must și tescovină, oxidarea mustului și declanșarea fermentașiei.

- dirijarea presiunii

- obținerea unui must cât mai limpede, fără fragmente de pulpă și pieliță

Mustul obținut prin separarea de boștină precum și cel obținut prin presarea acesteia e trecut la operația de limpezire.

Preview document

Proces tehnologic - Pagina 1
Proces tehnologic - Pagina 2
Proces tehnologic - Pagina 3
Proces tehnologic - Pagina 4
Proces tehnologic - Pagina 5
Proces tehnologic - Pagina 6
Proces tehnologic - Pagina 7
Proces tehnologic - Pagina 8
Proces tehnologic - Pagina 9
Proces tehnologic - Pagina 10
Proces tehnologic - Pagina 11
Proces tehnologic - Pagina 12
Proces tehnologic - Pagina 13
Proces tehnologic - Pagina 14
Proces tehnologic - Pagina 15
Proces tehnologic - Pagina 16
Proces tehnologic - Pagina 17
Proces tehnologic - Pagina 18
Proces tehnologic - Pagina 19
Proces tehnologic - Pagina 20
Proces tehnologic - Pagina 21
Proces tehnologic - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Proces tehnologic.docx

Te-ar putea interesa și

Proiectarea tehnologiei și a unor SDV-uri necesare execuției reperului suport inferior

REZUMAT Prezenta lucrare este formată din două părți, o parte tehnică și o parte economico-managerială. În partea tehnică a lucrării, intitulată...

Analiza Procesului Tehnologic de Execuție a Reperului Arbore Secundar în Condițiile Producției de Serie Mare

INTRODUCERE Stagilul de practică pentru lucrare de licenţă l-am efectuat în cadrul laboratorului de Tehnologia Fabricării Produselor de la...

Ciocolată cu fructe uscate

CAPITOLUL 1 MEMORIU JUSTIFICATIV ISTORIC Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în...

Tehnologia fabricării produselor - Bucșă coloană

Se proiecteaza procesul tehnologic de fabricare a piesei “Bucşă coloană”, desen de executie nr. 1, cunoscand urmatoarele date initiale: -tipul...

Procesul Tehnologic de Obținere a Șuncii

Pentru fabrici sau ateliere mai mari sau mai mici care produc sortimente de mezeluri, materia primă de bază este carnea, carnea ce provine de la:...

Procesul și tehnologia de preparare a bucatelor din carne

1. Caracteristica generală a întreprinderii Întreprinderea în cadrul căreia am efectuat practica de producere este SRL. „Aniversări”, un...

Tehnologia de Asamblare a Angrenajelor cu Roți Dințate Cilindrice cu Dinți Drepți

Introducere Majoritatea aparatelor maşinilor şi utilajelor se compun dintr-o serie de piese şi subansambluri. În foarte multe cazuri acestea...

Procesul Tehnologic de Fabricare al Ciocolatei

Rezumat Ciocolata este una din ispitele pământeşti care ne încântă toate simţurile, iar noi ne lăsăm bucuroşi ispitiţi de ea. Ciocolata este...

Ai nevoie de altceva?