Procesarea Uleiului din Samburi de Struguri

Extras din proiect Cum descarc?

Dacii erau invidiati pentru sanatatea si longevitatea lor, dar si pentru priceperea in arta vindecarii sufletului. Ei erau renumiti pentru painea pe care o coceau, pentru mierea si produsele albinelor sau pentru mustul de struguri care le ofereau antioxidantii cei mai performanti (unul din secretele sanatatii si longevitatii lor). 
Mustul sau sucul de struguri era una din delicatesele de pe mesele lor, dar si din meniul aristocratiei romane. Grecii veneau in Dacia dupa vinul preparat de acestia (Homer in ,,Iliada" afirma: ,,Razboinicii greci s-au dus in Thracia sa gaseasca vinul"), iar Ovidiu ne povesteste despre modul in care dacii inghetau si concentrau mustul de struguri pentru a obtine coniacul pe care il ravneau atat chinezii, cat si egip-tenii (Vitis Silvestris era soiul de vita care i-a facut celebri - ea fiind cultivata in special de agatharsi). Dionis era zeul vitei-de-vie la daci, iar sarbatoarea a fost preluata/imprumutata atat de greci cat si de romani - sarbatori pe care acestia le-au transformat in adevarate orgii erotice interzise mai tarziu de crestini. Dionis se mai numea Liber (la traci) si simboliza eliberarea vietii odata cu venirea primaverii. Mircea Eliade il identifica pe acest zeu cu ,,Strainul din noi insine, temutele forte antisociale pe care le dezlantuie patima divina". 
Dimitrie Cantemir ne relateaza cum erau exportate vinurile noastre la Tarigrad, Varsovia, Viena, iar despre vinul de Cotnari se mai spune ca era preferatul lui Napoleon Bonaparte.
-Hidrogenarea partiala a grasimilor vegetale
Stim de la doctorul nostru de familie sau de la nutritionist ca trebuie sa evitam grasimile hidrogenate trans (margarina sau ulei rafinat de floarea soarelui) si sa consumam doar din cele vegetale nehidrogenate, cum ar fi uleiul de masline (hidrogenarea permite uleiurilor ca prin rafinare acestea sa fie impiedicate sa se rancezeasca si astfel sa aiba o durata mai mare pe raft pana sunt cumparate de publicul consumator). Hidrogenarea partiala a grasimilor vegetale prin rafinare sau incalzire (sau reincalzire la temperaturi inalte), le transforma in grasimi trans (o forma particulara mai ,,dreapta" a moleculelor de grasime vegetala comparativ cu moleculele naturale si mult mai sanatoase numite cis si care sunt ceva mai ,,ascutite" ca forma). Mici cantitati de grasimi trans sunt gasite in mod natural in mancaruri precum unt, carne de porc, de miel etc, dar cantitati mai mari de grasimi trans sunt gasite intr-o gama larga de alimente procesate la te-mperaturi inalte incluzand aici fast- food, cartofii prajiti, burgerii si puiul prajit, margarina, biscuitii, painea, prajiturile, produsele de patiserie, pizza etc.
-Ce contine uleiul de samburi de struguri
Iata insa o informatie cu adevarat interesanta si care este si motivul readucerii aminte a datelor istorice referitoare la daci expuse la inceputul articolului. Mai presus decat uleiul de masline cel atat de sanatos si recomandat, exista uleiul din samburi de struguri obtinut prin presare la rece. Acesta are o culoare galben-aurie cu nuanta usor verzuie, gust usor dulce si fara miros. Contine cantitati mari de vita-mina E, F, dar si minerale precum zinc, cupru si seleniu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesarea Uleiului din Samburi de Struguri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!