Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 7905
Mărime: 262.25KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA TEHNICA A REPUBLICII MOLDOVA

Extras din proiect

1.INTRODUCERE

1.1 DATE ISTORICE

In Moldova vinul se produce din cele mai stravechi timpuri. Forma spontana a vitei de vie a fost cunoscuta pe acest spatiu inca din epoca eneolitului, adica cu sapte mii de ani in urma.

Viticultura constituia o preocupare a populatiei deja in perioada tripoliana – pe cioburi de ceramica si pe vase de lut, produse intre anii 2700-3000 inainte de era noastra, au fost identificate imprimeuri ale semintelor de struguri, una dintre ele, conform opiniei specialistilor in materie, apartinand incontestabil unui soi cult.

Prelucrarea (fermentarea) poamei si producerea de vin a fost una din activitatile stravechi pe acest teritoriu.

Dupa cum arata sapaturile arheologice efectuate pe teritoriul Republicii Moldova, cu aproximativ 2500 de ani in urma colonistii greci au familiarizat populatia bastinasa cu procedeele folosite de ei in vinificatie, aceasta fiind una dintre ramurile-cheie ale economiei statului elen antic. Atunci pe meleagurile noastre a inceput „la scara industriala" (in raport cu realitatile acelui timp) producerea de vinuri pentru consum casnic si pentru schimburi pe alte marfuri.

Un nou impuls pentru dezvoltarea de mai departe a vinificatiei a venit odata cu perioada de inflorire a Imperiului Roman, care pusese stapanire pe teritoriile dacilor, inclusiv cele dintre Nistru si Prut. Despre puterea acelui impact vorbeste terminologia, care in popor se foloseste pana astazi pentru tot ce este legat de producerea vinului.

In aceasta perioada istorica in mediul boierimii moldovenesti s-a incetatenit un specific „cult al vinului", fapt ce a impulsionat si mai mult dezvoltarea vinificatiei. Pentru plantatiile de vita-de-vie sunt repartizate terenuri considerabile, cunoaste perfectionare tehnologia vinicola, se construiesc numeroase hrube pentru pastrarea productiei. La curtea domneasca existau dregatori, in a caror grija se aflau viile si cramele. Este semnificativ ca pentru calitatea vinurilor, in special a celor care erau servite la masa voievodului, principalul dintre acestea, vel-paharnicul, raspundea literalmente cu propriul cap.

Din secolul XIV a inceput exportul de vinuri in Polonia si Cnezatul Moscoviei. Pe durata perioadei jugului otoman (secolele XV - XVIII) livrarile nu au incetat, ci s-au extins si mai mult, cuprinzand Ucraina si Orientul. Anume din acea epoca incepe istoria Moldovei in calitate de exportator permanent de loturi semnificative de vinuri.

Ortodoxia ca religie dominanta a contribuit si ea la dezvoltarea vinificatiei, aceasta deoarece vinul era folosit in ritualurile bisericesti si in uzul cotidian al templelor si manastirilor. De remarcat ca fata de calitatea vinului bisericesc era inaintat un set de cerinte destul de riguroase, formulate in „Slujebnicul" din anul 1699. Un alt fapt demn de atentie este ca manastirea „Novodevicii" din Moscova (Noua manastire de maici) ramane pana in prezent un mare comanditar al vinurilor de Purcari.

Din pacate, nu se stie cu exactitate volumul vinurilor produse pe acele timpuri, dar cert ramane ca aceasta marfa era inclusa plenar in schimburile naturale si comerciale, aducand un venit solid pentru Tara Moldovei.

O etapa distincta a inceput odata cu incorporarea Basarabiei in Imperiul Rus la 1812. Aristocratia metropolitana a facut o moda din „intemeierea de mosii vitivinicole", pentru care din Franta se importau soiuri selecte. In rezultat, ramura a inregistrat o spectaculoasa dinamica de dezvoltare – tinutul Basarabiei plasandu-se pe primul loc in Rusia cu 50% din toate vinurile produse in Imperiu. Daca la 1837 existau 13 000 de desetine de vii si o productie de 1 milion de vedre de vin, apoi la inceputul secolului urmator plantatiile ocupau deja 74 000 de desetine, iar productia vinicola a ajuns la 15 milioane de vedre, din care doua treimi erau destinate exportului, inclusiv in Franta, care la acea perioada resimtea un deficit acut din cauza pierderii plantatiilor sale.

Tot in epoca respectiva unele microzone vitivinicole istoriceste statornicite au pornit pe calea obtinerii unui prestigiu dincolo de hotarele meleagului nostru. De exemplu, vinurile rosii de inalta calitate, care provin din Purcari, judetul Tighina, sunt larg cunoscute de trei secole. Ele au fost distinse in 1878 cu medalia de aur la Expozitia mondiala de la Paris. Familia imperiala ruseasca achizitiona vinurile de Purcari pentru vinoteca curtii. Din secolul XIX au inceput livrarile de Negru de Purcari catre casa regala britanica. Familia Romanov pana la urma a intemeiat in Basarabia si o intreprindere vitivinicola proprie, numita Romanesti. Productia acesteia i-a cucerit pe admiratorii rafinati din intreaga Europa – atat suverani, aristocrati, politicieni, cat si oameni netitrati.

Unul dintre cei mai buni vinificatori, P.C. Cazimir, la acea epoca a adus din Franta si a plantat pe mosia sa din apropierea Milestilor Mici butasi de soiuri noi progresive. Iar carierele de piatra parasite el s-a gandit sa le foloseasca in calitate de depozit pentru productia gata.

Preview document

Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 1
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 2
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 3
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 4
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 5
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 6
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 7
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 8
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 9
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 10
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 11
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 12
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 13
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 14
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 15
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 16
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 17
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 18
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 19
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 20
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 21
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 22
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 23
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 24
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 25
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 26
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 27
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 28
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 29
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 30
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 31
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 32
Producerea vinurilor spumante naturale albe brut Alianța și roz demidulce Alianța - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Producerea Vinurilor Spumante Naturale Albe Brut Alianta si Roz Demidulce Alianta.doc

Ai nevoie de altceva?