Produsul Ecologic

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5233
Mărime: 154.99KB (arhivat)
Publicat de: Eftimie Preda
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

În anul 1961, un european consuma pe zi 2300 de kilocalorii. În anul 1998 s-a ajuns la 2800 de kilocalorii pe zi, iar în anul 2006 specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii reuniţi la Istanbul au estimat că în anul 2015 numărul caloriilor consumate de o persoană în ţările europene va ajunge la 3000. Din acest motiv nutriţioniştii se află mereu în alertă, dar „rezistenţa” consumatorilor pofticioşi le discreditează recomandările şi semnalele de alarmă. Datorită faptului că alimentele ecologice nu conţin substanţe chimice, ne pot ajuta să împiedicăm sau să întârziem apariţia multor afecţiuni, dar pentru aceasta trebuie să ne cenzurăm poftele şi să aplecăm urechea la sfaturile pertinente ale nutriţioniştilor.

Produsele ecologice: produsele obţinute în cadrul sistemului de agricultură ecologică, conform reglementărilor Directivei CE 2092/1991, sunt produse obţinute fără utilizarea produselor chimice de sinteză (ca fertilizanţi, amelioratori ai solului, ingrediente pentru prepararea furajelor sau ingrediente pentru prepararea alimentelor). Organismele modificate genetic şi derivatele lor sunt cu desăvarşire interzise. În zootehnie, principiul suveran e respectarea bunăstării animalelor: animalele nu trebuie să fie legate, trebuie să păşuneze în spaţii deschise şi să nu fie înghesuite.

Deşi sănătatea noastră este parţial determinată de factorii ereditari, fiecare dintre noi este responsabil de sănătatea sa.

Şi cauza îmbolnăvirilor (sau, într-adevăr, condiţia noastră potrivită şi sănătoasă) se datorează în mare parte modului nostru de viaţă. Cu alte cuvinte, sănătatea noastră depinde, în mare parte, de obiceiurile noastre şi de alegerile pe care le facem când vine vorba despre alimentaţie şi mod de viaţă (sport, exerciţiu fizic, somn, etc.). Organismul nostru are nevoie de diferite categorii de elemente nutritive în proporţii bine definite.

Un stil de viaţă sănătos, echilibrat, care să satisfacă aceste nevoi, necesită consumarea de produse care protejează mediul în care trăim şi calitatea vieţii noastre.

Ecologia se referă la modul în care produsele agricole – produsele alimentare şi fibrele – sunt cultivate şi procesate. Este vorba despre un sistem ecologic care se bazează pe un sol sănătos, bogat, pentru a produce plante care rezistă la dăunători şi boli. Spre deosebire de agricultura convenţională, în agricultura ecologică se interzice folosirea chimicalelor toxice şi persistente, în favoarea practicilor inovatoare care lucrează cu natura, şi nu împotriva ei, cum ar fi rotaţia culturilor, acoperirea culturilor prin plantare, eliberarea de insecte benefice pentru grădină şi compost. De asemenea, acestea sunt lipsite de contaminarea prin deşeuri industriale şi sunt prelucrate fără radiaţii ionizate sau aditivi artificiali. În cazul şeptelurilor, nu sunt permise antibioticele sau hormonii sintetici, folosiţi în mod obişnuit în practica convenţională. Producţia ecologică interzice, de asemenea, folosirea organismelor modificate genetic (OMG-urilor). Practicile ecologice înseamnă:

• Fără pesticide care să contamineze solul sau apa sau să dăuneze muncitorilor agricoli.

• Fără îngrăşăminte chimice care prin scurgere contaminează râurile, lacurile şi oceanele.

• Un mediu mai sănătos şi mai durabil pentru fiecare.

• Fără aditivi alimentari de sinteză (aşa numitele E-uri, pentru îmbunătăţirea gustului, mirosului, culorii).

• Fără conservanţi decât cei permişi de legislaţia ecologică în vigoare.

• Produsele nu sunt supuse procesului de iradiere ionizantă.

Toate aceste caracteristici dezvăluie beneficiile pe care consumatorii acestui tip de produse le resimt: alimentele ecologice au un gust mult mai bun decât cele convenţionale, consumul de produse ecologice reduce riscul de îmbolnăviri, cum ar fi cancer, obezitate, Alzheimer şi chiar ajută la tratarea multor afecţiuni, în timp ce producţia de produse ecologice protejează apa, aerul, solul, animalele, mediul înconjurător.

Alimentaţia sănătoasă, echilibrată atât cantitativ, căt şi calitativ şi păstrarea unui mediu general de viaţă nepoluat sunt două căi foarte importante de a ne asigura sănătatea. În teorie, pare ceva foarte simplu şi frumos. În realitate, avantajele sunt nebănuit de mari.

Un produs ecologic alimentar poate fi compus din ingrediente a căror provenienţă este 100% ecologică. Aceste produse sunt premium şi se plasează în topul produselor bio având un nivel al calităţii foarte înalt. Fructele ecologice sunt mult mai sanatoase decat fructele pentru cultivarea carora s-au folosit pesticide. In plus, cantitatea de substante minerale si vitamine este mult mai mare in cadrul fructelor si legumelor organice. Fructele si legumele ecologice contin cu 40% mai multi antioxidanti decat cele conventionale.

Folosirea de ingrasaminte naturale si nu chimice, pe baza de azot, face ca fructele si legumele ecologice sa contina cantitati mult mai mici de nitrati, substante cunoscute cu potential cancerigen. Lactatele si ouale ecologice provin de la animale care au fost hranite natural, cu plante obtinute fara utiliazarea de produse chimice. In plus, in lactatele normale se regasesc urme de antibiotice care se administreaza animalelor. Acestea ajunse in corpul uman pot produce o serie de perturbari ale metabolismului, pot declansa alergii sau alte sensibilizari. Acestea nu se gasesc in produsele lactate ecologice. Chiar daca au un continut mai scazut de proteine, acestea produse sunt de calitate superioara si sunt mai sanatoase.Produsele organice contin cu minim 50% mai multe vitamine, minerale, enzime si fitoelemente comparativ cu acelea conventionale.

Cromul este un micronutrient deficitar in dieta moderna si se gaseste cu 78% mai mult in alimentele ecologice. Seleniul este un antioxidant puternic care ne protejeaza de radicalii liberi si are un nivel de concentrare in alimentele organice mai mare de patru ori fata de cele conventionale.Calciul are biodisponibilitate cu 70% mai mare in alimentele ecologice, iar litiu si magneziu se gasesc de asemenea in cantitati mult mai mari in aceste produse.Dezavantajele produselor biologice sunt reprezentate in primul rand de pretul ridicat si gama destul de restransa de alimente ecologice. Preturile crescute sunt consecinte unei productivitati mai mici decat in cazul produselor ne-ecologice, tocmai din cauza ca nu se folosesc stimulatori ai cresterii, inginerie genetica, protejarea de daunatori cu pesticide si ierbicide, care au rolul de a creste productia.Alimentele ecologice capata acest statut numai dupa ce unitatea in care sunt produse este verificata si autorizata. Aceste produse au un certificat de calitate si poarta pe ambalaj sigla organismului de certificare si nu orice produs despre care se spune ca este natural este si ecologic. Pe eticheta unui produs ecologic sunt obligatorii urmatoarele mentiuni: numele si adresa producatorului sau prelucratorului, denumirea produsului, inclusiv metoda de productie ecologica utilizata, numele si marca organismului de inspectie si certificare.

Chiar daca deocamdata produsele ecologice isi gasesc cu greu loc pe masa romanului, in viitor ponderea lor va creste printre alimentele consumate, odata cu educarea populatiei, cu cresterea nivelului de trai si cu sustinerea producatorilor care produc ecologic. Pana cand vom putea avea o dieta cu totul ecologica, este bine sa ne asumam lucrurile simple si care ne stau in putinta in ceea ce priveste alimentatia, si sa incercam sa ne hranim cat mai sanatos cu produsele la care avem acces.

Exemple de produse ecologice :

Carnea

Producatorii animalelor care vor sa primeasca un certificat organic sunt obligati sa nu le hraneasca cu hormoni de crestere si nici sa le ofere antibiotice. Animalele si pasarile trebuie sa primeasca cereale care au fost crescute fara ingrasaminte chimice. Prin eticheta ecologica se arata si faptul ca animalul a avut acces la aer liber o anumita perioada pe zi.

Preview document

Produsul Ecologic - Pagina 1
Produsul Ecologic - Pagina 2
Produsul Ecologic - Pagina 3
Produsul Ecologic - Pagina 4
Produsul Ecologic - Pagina 5
Produsul Ecologic - Pagina 6
Produsul Ecologic - Pagina 7
Produsul Ecologic - Pagina 8
Produsul Ecologic - Pagina 9
Produsul Ecologic - Pagina 10
Produsul Ecologic - Pagina 11
Produsul Ecologic - Pagina 12
Produsul Ecologic - Pagina 13
Produsul Ecologic - Pagina 14
Produsul Ecologic - Pagina 15
Produsul Ecologic - Pagina 16
Produsul Ecologic - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Produsul Ecologic.doc

Te-ar putea interesa și

Cercetarea Preferințelor Consumatorilor pentru Produse Ecologice

INTRODUCERE Trăim în “secolul vitezei”, iar acest lucru pare să-şi fi pus amprenta asupra modului nostru de viaţă în ultima perioadă. La fel ca şi...

Marcarea Ecologică a Produselor în Uniunea Europeană

Introducere Am ales ca temă de licenţă „Marcarea ecologică a produselor ” iar studiul de caz l-am făcut analizând baza unui produs ecologic şi...

Plan de marketing pentru lansarea pe piață a unui nou produs ecologic

1. REZUMAT S.C. NAPOFAN S.A. este o societate pe actiuni, fondata in 2001, avand ca obiect de activitate fabricarea si comercializarea produselor...

Evoluția și perspectiva pieței produselor agroalimentare ecologice în România

INTRODUCERE Dacă ar fi sa definim agricultura ecologică în cel mai simplu mod, aceasta ar fi agricultura care furnizează consumatorilor alimente...

Analiza unei întreprinderi

Capitolul I Prezentarea generala a pietei de produse ecologice 1.1 Ce este un produs ecologic ? Produsele ecologice: produsele obtinute in...

Tehnologia de obținere a porumbului în condiții ecologice de cultură și obținerea unui produs alimentar în condiții ecologice

CAPITOLUL I INTRODUCERE Agricutura ecologică promovează sisteme de producţie durabile, diversificate şi echilibrate, în vederea prevenirii...

Marketing-ul Verde în Retail-ul Românesc

Introducere Cunoaşterea naturii fără înţelepciune a adus ignoranţa faţă de riscurile alterării ei şi asupra căreia se atrage astăzi atenţia....

Metode Scalare

I. EXEMPLE PRIVITOARE LA APLICAŢII ALE URMĂTOARELOR METODE SCALARE a) Diferenţiala semantică ( Scala lui Osgood) Pe un eşantion de 2000 de...

Ai nevoie de altceva?