Produsul Ecologic

Extras din proiect Cum descarc?

In anul 1961, un european consuma pe zi 2300 de kilocalorii. In anul 1998 s-a ajuns la 2800 de kilocalorii pe zi, iar in anul 2006 specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii reuniti la Istanbul au estimat ca in anul 2015 numarul caloriilor consumate de o persoana in tarile europene va ajunge la 3000. Din acest motiv nutritionistii se afla mereu in alerta, dar ,,rezistenta" consumatorilor pofticiosi le discrediteaza recomandarile si semnalele de alarma. Datorita faptului ca alimentele ecologice nu contin substante chimice, ne pot ajuta sa impiedicam sau sa intarziem aparitia multor afectiuni, dar pentru aceasta trebuie sa ne cenzuram poftele si sa aplecam urechea la sfaturile pertinente ale nutritionistilor.
Produsele ecologice: produsele obtinute in cadrul sistemului de agricultura ecologica, conform reglementarilor Directivei CE 2092/1991, sunt produse obtinute fara utilizarea produselor chimice de sinteza (ca fertilizanti, amelioratori ai solului, ingrediente pentru prepararea furajelor sau ingrediente pentru prepararea alimentelor). Organismele modificate genetic si derivatele lor sunt cu desavarsire interzise. In zootehnie, principiul suveran e respectarea bunastarii animalelor: animalele nu trebuie sa fie legate, trebuie sa pasuneze in spatii deschise si sa nu fie inghesuite.
Desi sanatatea noastra este partial determinata de factorii ereditari, fiecare dintre noi este responsabil de sanatatea sa.
Si cauza imbolnavirilor (sau, intr-adevar, conditia noastra potrivita si sanatoasa) se datoreaza in mare parte modului nostru de viata. Cu alte cuvinte, sanatatea noastra depinde, in mare parte, de obiceiurile noastre si de alegerile pe care le facem cand vine vorba despre alimentatie si mod de viata (sport, exercitiu fizic, somn, etc.). Organismul nostru are nevoie de diferite categorii de elemente nutritive in proportii bine definite. 
Un stil de viata sanatos, echilibrat, care sa satisfaca aceste nevoi, necesita consumarea de produse care protejeaza mediul in care traim si calitatea vietii noastre.
Ecologia se refera la modul in care produsele agricole - produsele alimentare si fibrele - sunt cultivate si procesate. Este vorba despre un sistem ecologic care se bazeaza pe un sol sanatos, bogat, pentru a produce plante care rezista la daunatori si boli. Spre deosebire de agricultura conventionala, in agricultura ecologica se interzice folosirea chimicalelor toxice si persistente, in favoarea practicilor inovatoare care lucreaza cu natura, si nu impotriva ei, cum ar fi rotatia culturilor, acoperirea culturilor prin plantare, eliberarea de insecte benefice pentru gradina si compost. De asemenea, acestea sunt lipsite de contaminarea prin deseuri industriale si sunt prelucrate fara radiatii ionizate sau aditivi artificiali. In cazul septelurilor, nu sunt permise antibioticele sau hormonii sintetici, folositi in mod obisnuit in practica conventionala. Productia ecologica interzice, de asemenea, folosirea organismelor modificate genetic (OMG-urilor). Practicile ecologice inseamna:
o Fara pesticide care sa contamineze solul sau apa sau sa dauneze muncitorilor agricoli.
o Fara ingrasaminte chimice care prin scurgere contamineaza raurile, lacurile si oceanele.
o Un mediu mai sanatos si mai durabil pentru fiecare.
o Fara aditivi alimentari de sinteza (asa numitele E-uri, pentru imbunatatirea gustului, mirosului, culorii).
o Fara conservanti decat cei permisi de legislatia ecologica in vigoare.
o Produsele nu sunt supuse procesului de iradiere ionizanta.
Toate aceste caracteristici dezvaluie beneficiile pe care consumatorii acestui tip de produse le resimt: alimentele ecologice au un gust mult mai bun decat cele conventionale, consumul de produse ecologice reduce riscul de imbolnaviri, cum ar fi cancer, obezitate, Alzheimer si chiar ajuta la tratarea multor afectiuni, in timp ce productia de produse ecologice protejeaza apa, aerul, solul, animalele, mediul inconjurator. 
Alimentatia sanatoasa, echilibrata atat cantitativ, cat si calitativ si pastrarea unui mediu general de viata nepoluat sunt doua cai foarte importante de a ne asigura sanatatea. In teorie, pare ceva foarte simplu si frumos. In realitate, avantajele sunt nebanuit de mari.
Un produs ecologic alimentar poate fi compus din ingrediente a caror provenienta este 100% ecologica. Aceste produse sunt premium si se plaseaza in topul produselor bio avand un nivel al calitatii foarte inalt. Fructele ecologice sunt mult mai sanatoase decat fructele pentru cultivarea carora s-au folosit pesticide. In plus, cantitatea de substante minerale si vitamine este mult mai mare in cadrul fructelor si legumelor organice. Fructele si legumele ecologice contin cu 40% mai multi antioxidanti decat cele conventionale. 
Folosirea de ingrasaminte naturale si nu chimice, pe baza de azot, face ca fructele si legumele ecologice sa contina cantitati mult mai mici de nitrati, substante cunoscute cu potential cancerigen. Lactatele si ouale ecologice provin de la animale care au fost hranite natural, cu plante obtinute fara utiliazarea de produse chimice. In plus, in lactatele normale se regasesc urme de antibiotice care se administreaza animalelor. Acestea ajunse in corpul uman pot produce o serie de perturbari ale metabolismului, pot declansa alergii sau alte sensibilizari. Acestea nu se gasesc in produsele lactate ecologice. Chiar daca au un continut mai scazut de proteine, acestea produse sunt de calitate superioara si sunt mai sanatoase.Produsele organice contin cu minim 50% mai multe vitamine, minerale, enzime si fitoelemente comparativ cu acelea conventionale. 
Cromul este un micronutrient deficitar in dieta moderna si se gaseste cu 78% mai mult in alimentele ecologice. Seleniul este un antioxidant puternic care ne protejeaza de radicalii liberi si are un nivel de concentrare in alimentele organice mai mare de patru ori fata de cele conventionale.Calciul are biodisponibilitate cu 70% mai mare in alimentele ecologice, iar litiu si magneziu se gasesc de asemenea in cantitati mult mai mari in aceste produse.Dezavantajele produselor biologice sunt reprezentate in primul rand de pretul ridicat si gama destul de restransa de alimente ecologice. Preturile crescute sunt consecinte unei productivitati mai mici decat in cazul produselor ne-ecologice, tocmai din cauza ca nu se folosesc stimulatori ai cresterii, inginerie genetica, protejarea de daunatori cu pesticide si ierbicide, care au rolul de a creste productia.Alimentele ecologice capata acest statut numai dupa ce unitatea in care sunt produse este verificata si autorizata. Aceste produse au un certificat de calitate si poarta pe ambalaj sigla organismului de certificare si nu orice produs despre care se spune ca este natural este si ecologic. Pe eticheta unui produs ecologic sunt obligatorii urmatoarele mentiuni: numele si adresa producatorului sau prelucratorului, denumirea produsului, inclusiv metoda de productie ecologica utilizata, numele si marca organismului de inspectie si certificare.
Chiar daca deocamdata produsele ecologice isi gasesc cu greu loc pe masa romanului, in viitor ponderea lor va creste printre alimentele consumate, odata cu educarea populatiei, cu cresterea nivelului de trai si cu sustinerea producatorilor care produc ecologic. Pana cand vom putea avea o dieta cu totul ecologica, este bine sa ne asumam lucrurile simple si care ne stau in putinta in ceea ce priveste alimentatia, si sa incercam sa ne hranim cat mai sanatos cu produsele la care avem acces.
Exemple de produse ecologice :
Carnea
Producatorii animalelor care vor sa primeasca un certificat organic sunt obligati sa nu le hraneasca cu hormoni de crestere si nici sa le ofere antibiotice. Animalele si pasarile trebuie sa primeasca cereale care au fost crescute fara ingrasaminte chimice. Prin eticheta ecologica se arata si faptul ca animalul a avut acces la aer liber o anumita perioada pe zi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Produsul Ecologic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!