Cuprins
- Introducere 3
- 1. Sarcina tehnică 5
- 1.1. Noţiuni teoretice a procesului de mărunţire a produselor alimentare 5
- 1.2. Procesul tehnologic de mărunţire a produselor alimentare 5
- 1.3. Analiza bibliografică a nivelului de dezvoltare tehnică a maşinilor pasatrice
- 6
- 1.4. Studiul brevetelor 8
- 2. Proiectul tehnic 10
- 2.1. Construcţia maşinii pasatrice 10
- 2.2. Principiul de funcţionare a maşinii 11
- 2.3. Instrucţiuni de exploatare 12
- 2.5. Influenţa maşinii asupra mediului ambiant 14
- 2.6. Calculul maşinii pasatrice 15
- Concluzii 18
- Bibliografie 19
Extras din proiect
INTRODUCERE
Utilizarea utilajului mecanic şi termic la întreprinderile de alimentaţie publică permite facilitarea condiţiilor de lucru şi mărirea productivităţii. Utilajul mecanic este destinat pentru acţionarea mecanică asupra produselor (spălare, curăţire, tăiere), însă utilajul termic este destinat pentru prelucrarea termică a produselor alimentare (fierbere, prăjire, coacere, etc.).
Etapa contemporană de dezvoltare a Alimentaţiei Publice se caracterizează printr-un progres tehnico-ştiinţific a întreprinderilor din punct de vedere a preparării materiei prime. Industrializarea alimentaţiei publice constă în introducerea unui nou utilaj tehnic în procesul de prelucrare a produsului pe baza cooperării cu ramurile alimentaţiei publice, crearea întreprinderilor în care procesul de producere se organizează pe baza materiei prime şi producerea semipreparatelor şi a produselor c un nivel înalt de finisare şi unirea centralizată a lor în întreprinderile de centralizare.
Toate acestea la rîndul lor trebuie să fie dotate cu utilaj tehnic performant. Utilajul tehnic performant are următoarele caracteristici:
- calitatea înaltă;
- inofensivitatea şi longevivitatea maşinii şi a mecanismelor;
- crearea unei productivităţi înalte a utilajului;
- facilitarea de utilizarea în flux mecanic şi automatizat;
- utilizarea pieselor standarde;
- micşorarea masei utilajului;
- micşorarea mărimilor de gabarit a utilajului.
Mecanizarea operaţiilor manuale şi a celor care necesită volum mare de muncă micşorează vizibil activitatea lucrătorilor, scade gradul de oboseală, asigură condiţiile securităţii muncii.
Mecanizarea operaţiilor de pregătire şi transformare a materiei prime în preparate culinare are rol deosebit de important pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, uşurarea efortului lucrătorului, îmbunătăţirea preparatelor culinare, diminuarea pierderilor de materie primă, asigurarea unor anumite condiţii igienico-sanitare optime în procesul de producţie, creşterea productivităţii muncii, reducerea costurilor de producţie.
În funcţie de destinaţia funcţională a utilajului tehnologic, acesta poate fi clasificat în:
- utilaj mecanic;
- utilaj termic;
- utilaj frigorific.
Utilajul mecanic la rîndul său poate fi divizat în:
-Utilaj de spălat – maşini de spălat vesela, maşini de spălat produsele alimentare horticole;
-Utilaj de curăţare – maşini de curăţat rădăcinoase, peşte, etc.;
-Utilaj de sortare-calibrare – maşini de sortare, de calibrare, de cernere;
-Utilaj de mărunţire-tăiere – maşini şi mecanisme pasatrice, rîşnişe, mori, maşini de tăiat;
-Utilaj de mestecare – maşini destinate frămîntării, malaxării, mixere, maşini pentru mestecarea salatelor;
-Utilaj de dozare-modelare – maşini pentru separarea materiei prime în porţii egale şi pentru modelare anumitor forme bine determinate;
-Utilaj de presare – maşini pentru obţinerea sucului din fructe;
-Utilaj auxiliar – diferite utilaje de transportare şi păstrare a produselor alimentare.
1. SARCINA TEHNICĂ
Noţiuni teoretice a procesului de mărunţire a produselor alimentare
Utilajul pentru mărunţirea produselor alimentare este destinat pentru micşorarea dimensiunilor alimentelor pînă la dimensiunile care corespund fişelor tehnologice. Dacă este necesară mărunţirea produselor fără acordarea unei anumite forme, atunci procesul de mărunţire poartă denumirea de zdrobire. Procesul de zdrobire este caracteristic pentru produsele alimentare moi, cum sunt: brînza, produsele fierte, etc.
În cazul cînd este nevoie şi de a da o oarecare formă produsului şi de a-i micşora în acelaşi timp dimensiunile, procesul de mărunţire poartă denumirea de tăiere.
Printre cerinţele tehnologice de bază la mărunţirea produselor, locul primordial îl ocupă păstrarea dimensiunii constante a tuturor particulelor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Proiectarea Masinii Pasatrice.doc