Proiectarea unei Linii Tehnologice in Vederea Obtinerii Conservelor de Fasole Verde in Saramura

Cuprins proiect Cum descarc?

I. MEMORIU JUSTIFICATIV 3
1. OBIECTIVUL PROIECTULUI 3
2. ANALIZA COMPARATIVA A TEHNOLOGIILOR DIN TARA SI DIN STRAINATATE PENTRU REALIZAREA PRODUCTIEI PROIECTATE 3
3. ALEGEREA SI DESCRIEREA SCHEMEI TEHNOLOGICE 7
4. PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE MATERIEI PRIME 20
II. MEMORIU TEHNIC 34
1. BILANTUL DE MATERIALE 34
2. IMPLEMENTAREA SISTEMULUI HACCP 41
3. MASURI DE PROTECTIA MUNCII, P.S. I. SI IGIENA MUNCII 54
III. TEMA SPECIALA 59


Extras din proiect Cum descarc?

I. MEMORIU JUSTIFICATIV
1. OBIECTIVUL PROIECTULUI
Denumirea obiectivului proiectat
Obiectivul proiectat il constituie o linie tehnologica de obtinere a conservelor de fasole verde. Locul de amplasare va fi in apropierea orasului Santana, jud. Arad.
Capacitatea de productie
Linia tehnologica are o capacitate de prelucrare de 800 kg de fasole pastai pe un schimb de 8 ore.
Profilul de productie
Linia tehnologica este profilata pentru obtinerea conservelor de fasole verde si ambalarea in borcane de 420 ml.
2. ANALIZA COMPARATIVA A TEHNOLOGIILOR DIN TARA SI DIN STRAINATATE PENTRU REALIZAREA PRODUCTIEI PROIECTATE
Culesul pastailor verzi destinate consumului proaspat sau pentru conserve se face cand boabele din pastaie abia au inceput sa se formeze si nu au depasit marimea bobului de grau, in acelasi timp pastaia atinge marimea specifica soiului. 
La recoltare trebuie studiata si calitatea pastailor stabilita pe baza texturii, dimensiunilor si culorii. Textura pastaii care prezinta fragezime, prezenta atelor si a tesutului pergamentos are o importanta deosebita. O textura mai dura reprezinta o intarziere a momentului de recoltat.
In general, la recoltare pastaile trebuie sa aiba 5-7 cm lungime cand sunt destinate conservarii de calitate extrafina, 7-9 cm pentru conserve calitate fina si peste 9 cm pentru conservele obisnuite. 
Culoarea pastailor este diferita ca intensitate in functie de soi si marimea lor.
Momentul recoltarii trebuie ales cu multa chibzuinta si la stabilirea lui sa se tina seama de faptul ca cu cat se fac mai multe recoltari, cu atat mai ridicat va fi costul productiei. Din punct de vedere economic, esential este ca majoritatea productiei sa se stranga in una-doua recoltari, dupa care sa se lichideze cultura.
La recoltarea manuala, culesul se face esalonat pe masura ce pastaile ajung la dimensiunile normale. Intre prima recoltare si urmatoarea este un interval mediu de 4-5 zile, iar urmatoarele in functie de soi si conditiile de crestere.
Stabilirea momentului de recoltare se poate face anticipat prin recoltari de proba si, pe baza de calcul, cunoscand ca in medie pastaile au un spor zilnic in greutate de cca. 18%.
Pastaile recoltate se ambaleaza si se expediaza la locul de consum cat mai repede, adica in aceeasi zi, fiindca se depreciaza usor. 
In cazul ca este necesara pastrarea lor o perioada de cateva zile, trebuie asigurata o temperatura de 4-5?C si o umiditate atmosferica de 90% si cu o buna aerisire care de fapt se realizeaza in incaperi frigorifice. 
Pentru rezolvarea problemei lipsei bratelor de munca si a cresterii productivitatii muncii s-au construit masini de recoltat fasole verde, care au fost introduse si in agricultura tarii noastre. 
Pe plan mondial sunt cunoscute ca masini de recoltat fasole verde urmatoarele tipuri: Chisbolm Ryder - SUA; Mather Platt - Anglia; Simplex - Rustica si Herbart - Germania; Ploeger si Borga in Olanda. 
Initial aceste masini au fost construite pentru a lucra pe un singur rand, si apoi s-au realizat si masini care lucreaza pe doua randuri. Masinile de recoltat fasolea verde au o productivitate de 1 - 1,5 ha/zi in cazul culturilor semanate la 40 cm intre randuri. 
Spre deosebire de recoltarea manuala care se poate face in aceeasi parcela de doua sau de trei ori pe masura dezvoltarii pastailor, la recoltarea mecanizata este posibila doar o singura trecere cu masina deoarece cultura ramane fara frunze si fara pastai. 
Recoltarea mecanizata, cu randamente bune este conditionata si de unele insusiri ale soiurilor dintre care amintim urmatoarele: 
Plantele trebuie sa aiba tulpini drepte si sanatoase, cu inaltimea 50 cm. Pastaile sa fie grupate, iar insertia lor sa fie la minim 17 cm de la nivelul solului, sa se rupa cu usurinta si fara vatamari.
Radacina plantelor sa fie rezistenta la smulgere, iar sistemul foliar sa nu fie foarte bogat.
Soiurile de fasole, ca sa poata fi recoltate mecanizat, trebuie sa ajunga la maturitatea comestibila, deodata, cel putin 85% din pastai, ca randamentul sa fie economic. 
Dintre soiurile cultivate, omologate si admise in cultura pentru recoltarea mecanizata sunt: Harvester, Prelude, Sprite si Saxa indeosebi in cultura a doua de toamna. 
La noi in tara, pentru recoltarea mecanizata a pastailor verzi de fasole a fost experimentata masina Borga de fabricatie olandeza. 
Masina este formata din urmatoarele parti principale: ridicatoarele de plante monate la capul tobei de pieptanare; transportorul traversal cu banda de panza cauciucata; primul transportor, curatitor cu degete; al doilea transportor, curatitor cu degete; ventilatorul dublu coaxial; gura de evacuare pentru resturile de plante; transportorul longitudinal; toba de curatire; exhaustorul, elevatorul rotativ cu palete de evacuare a pastailor; guri de saci; platforma pentru saci; rotite cu pneuri si cadrul.
Procesul tehnologic este urmatorul:
Masina in agregat cu tractorul inainteaza pe randul de plante. Plantele sunt introduse in toba de pieptanare care cu ajutorul degetelor piaptana masa de plante si desprinde pastaile; odata cu pastaile se desprind de pe planta, frunze, pastai nedezvoltate, inflorescente si resturi de plante mai fragile.
Prin reglajul optim al masinii in ceea ce priveste turatia tobei de pieptanare, viteza de deplasare si inaltimea fata de sol se realizeaza desprinderea corecta a pastailor cu pierderi minime de pastai libere ramase pe sol si pastai nedesprinse de pe plante, cu vatamari minime ale pastailor si fara multe impuritati usoare (frunze etc.), sau grele (bulgari de pamant, pietricele etc.).


Fisiere in arhiva (3):

  • proiect final fasole.doc
  • sch haccp.doc
  • titlu proiect.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!