Cuprins
- Cuprins
- 1. Memoriul tehnic
- 1.1. Generalitati: Origine si raspandire
- 1.2. Importanta culturii
- 1.3. Particularitatii botanice si biologice
- 1.4. Exigente ecologice
- 1.5. Recoltarea si conditionarea
- 1.6.Ambalarea
- 2. Refrigerarea
- 2.1. Alegerea variantei de refrigerare
- 2.2. Descrierea variantei de refrigerare alese
- 3. Depozitarea frigorifică
- 3.1. Descrierea depozitului
- 3.2. Studiu meteo
- 3.3.Predimensionarea depozitului
- 4. Memoriu justificativ de calcul
- 4.1. Necesarul de frig
- 4.1.1. Qp - Sarcina termică tehnologică de la produs
- 4.1.2. Qrb- Sarcina termică dată de reacţiile biochimice
- 4.1.3. Qam- Sarcina termică dată de ambalaj
- 4.1.4. Qu—Sarcina termică produsă la deschiderea ușilor
- 4.1.5. Qil- Sarcina termică produă de corpurile de iluminat
- 4.1.6. Qaer- Sarcina termica data de reimprospatarea aerului
- 4.1.7. Qiz- Sarcina termica datorata izolatiei
- 4.2. Alegerea instalatiei frigorifice
- 5. Bibliografie
Extras din proiect
1. Memoriul tehnic
Tema de proiect :
Sa se proiecteze un sistem de pastrare a 2 t rucola
1.1. Generalitati:Origine si raspandire
Rucola (Eruca Sativa) este o plantă comestibilă, din familia Brassicaceae (familia verzei). Crește în bazinul Mediteranei și lungimea sa variază între 20 și 100 cm. Denumirea de rucola a intrat în limba română din italiană, deși în limba română există termenul de voinicică pentru această plantă.
Denumirile acestei plante în alte limbi: garden rocket sau rocket salad (în engleză – UK), arugula (în engleză – SUA), rauke (în germană), roquette (în franceză), oruga sau arúgula (în spaniolă).
Rucola se găsește și în natură – preferă solul uscat și afânat.
Cu un gust puternic, amărui, cu nuanțe de nucă, rucola se potrivește foarte bine crudă în salate, dar și în mâncăruri gătite. În Italia, rucola este folosită inclusiv pentru pizza, iar în Napoli există rucolino, un digestiv preparat pe bază de rucola. Rucola era folosită încă de pe vremea romanilor și considerată afrodisiacă, deși după Evul Mediu a fost neglijată și se găsea doar ca plantă sălbatică. În ultima vreme, însă, rucola este cultivată și folosită din ce în ce mai des ca ingredient culinar.
Ca plantă medicinală, rucola are și alte proprietăți: antioxidantă, antiscorbutică, antibacteriană, diuretică (radacina). A nu se confunda cu fruza-voinicului (Sisymbrium officinale).
1.2 Importanta culturii
Din rucola se folosesc frunzele (bogate în vitamina C și în potasiu), florile și semințele (la muștarul aromat).La noi se comercializează doar frunzele de rucola, proaspete, în majoritatea supermarketurilor. Frunzele provin din culturi – rucola se cultivă în Italia, cu precădere, dar a fost naturalizată și în alte zone de temperatură (America de Nord etc).
Rucola este un tip de salată foarte apreciată pentru proprietăţile ei antioxidante, antiscorbutice şi anticancerigene. Planta este folosită în dietoterapia mondială ca ingredient principal în curele de slăbire şi de dezintoxicare. În compoziţia rucolei se remarcă doze însemnate de vitamine (C şi A) şi de fier.
Rucola este folosita si ca planta medicinala. Are un continut bogat in vitamina C si multe alte substante minerale.
Radacinile uscate ale rucolei sunt folosite pentru prepararea unei infuzii cu proprietati diuretice. E fortifianta si reda vitalitatea psihica. Consumul regulat de rucola previne astenia de primavara sau oboseala, anemia si hipercolesterolemia.
1.3. Particularitati botanice si biologice
Este o planta ierboasa, cu frunzele crestate, asemanatoare cu cele de papadie, dar rotunjite la margini. A fost preluata din bucataria italiana, care in momentul de fata este cea mai raspandita si cea mai apreciata bucatarie din lume. Rucola este considerata ultima descoperire in materie de dietoterapie pe plan mondial, fiind si cea mai la moda salata din Europa occidentala si din Statele Unite (unde este cunoscuta si sub numele de argula). Este apreciata mai ales ca element de forta in curele de slabire si de dezintoxicare, unanim considerata ca fiind extrem de eficienta i n aceste domenii.
Adaug-o în combinaţie cu alte alimente cunoscute pentru proprietăţile lor afrodiziace, cum ar fi: seminţele de pin, păstârnacul şi fisticul pentru a crea dressinguri pentru salate delicioase.
1.4 . Exigente ecologice
Temperatura: Perioadele ideale de cultivare a rucolei sunt in lunile de primavara si toamna, cand temperaturile nu sunt nici foarte scazute, dar nici prea ridicate. Rucola rezista pana la temperaturi de -4 grade Celsius si +25 de grade Celsius. Peste aceasta temperatura maxima , frunzele capata un gust prea intepator si picant.
Cultura de rucola se face intr-o zona insorita din gradina, preferabil mai departe de celelalte plante din familia ei - varza, broccoli, ridichi etc.
Lumina: Fiind planta de zi lunga ea are cerinte moderate fata de intensitatea luminoasa (3000 lucsi) dar este pretentioasa fata de durata de iluminare.. Insuficienta luminii in faza de rasad conduce la alungirea acestora si cultivata in conditii de umbrire formeaza capatani afanate, reduse ca marime.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Proiectarea unui Sistem pentru Pastrarea a 2 Tone Rucola.doc