Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2704
Mărime: 179.12KB (arhivat)
Publicat de: Andreea Inoveanu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Ing. Daniela Stoin

Cuprins

  1. I. Prezentarea proiectului
  2. 1. Generalități.
  3. 2. Descrierea operațiilor de recepție și precurățire.
  4. 3. Metode de efectuare a operațiilor de recepție și precurățire.
  5. 4. Prezentarea și descrierea tararului aspirator ( tarar de precurățire) .
  6. II. Bilanțul de materiale calculat conform datelor repartizate
  7. III. Concluzii
  8. IV. Referințe bibliografice

Extras din proiect

I. RECEPȚIA ȘI PRECURĂȚIREA CEREALELOR

1. GENERALITĂȚI

Prin recepție se înțelege luarea în primire a materiilor prime pa baza verificării lor cantitative și calitative [1] .

Recepția cerealelor sosite cu vagon CFR sau cu mijloace auto constă în măsurarea cantității prin cântărire și în rare cazuri prin aprecierea volumetrica. Măsurarea prin cântărire se execută pe cântare bascule corespunzătoare din punct de vedere al capacității și al exactității. În cazul când cerealele se livrează prin legătură tehnologică directă existent între silozul furnizorului și silozul beneficiarului, recepția cantitativă se face după o convenție scrisă între cele două părți, cântărirea efectuându-se fie la furnizor fie la beneficiar, îndeplinind condiția ca ambele părți să recunoască înregistrările efectuate de cântarul respectiv [2] .

Recepția cantitativă are drept scop verificarea prin cântărire, a cantității de cereale în loturi, care sosesc pentru prelucrare la unitățile de morărit [2] .

Fiecare mijloc de transport este însoțit de acte, în care sunt înscrise masa totală de cereale și mijlocul de transport, masa mijlocului de transport, și prin diferența masa cerealelor transportate [2] .

Pentru recepția cantitativă se folosesc cantare tip pod bascula, care se găsesc în incinta unității de morărit [3] .

Recepția calitativă are drept scop stabilirea principalilor indicatori calitativi ce caracterizează lotul de cereale ce urmează a fi descărcat la unitatea de morărit [3] .

La efectuarea recepției calitative un rol important îl au operatorii din laborator, pregătirea lor profesională, instrumentele și aparatura pe care o folosesc [3] .

Pentru stabilirea calității cerealelor, se recoltează probe din lotul de cereale, in conformitate cu instrucțiunile STAS- ului în vigoare [3] .

Recepția calitativă se împarte în două categorii:

- Analize senzoriale : aspect, gust, culoare, miros, starea boabelor etc.

- Analize fizico - chimice : greutatea hectolitrică, umiditatea, masa a 1000 de boabe, sticlozitatea și duritatea boabelor [4] .

Cerealele sosite la mori, deși sunt în mare măsură supuse unui proces de curățire la bazele de recepție de la care provin, conțin totuși multe impurități. Gradul de impurificare admis la primire este stabilit prin standarde, norme interne sau convenții contractuale directe [5] .

Pentru reducerea acestor efecte negative, cerealele se supun unei operații de curățire parțial. Aceasta, poarta numele de precurățire deoarece cantitatea de impurități eliminată în această etapă nu depășește 20 - 25 %. Impuritățile eliminate au in general dimensiunile cele mai mari și cele mai mici față de masa totală de impurități conținute. Ele sunt formate din bulgari de pământ, pietre, paie, spice, pleava și praf [5] .

2. DESCRIEREA OPERAȚIILOR DE RECEPȚIE ȘI PRECURĂȚIRE

Cerealele sunt supuse normelor de calitate în vigoare care sunt precizate prin standarde de stat. Aceste condiții constau în caracteristici organoleptice (aspect, miros, culoare, gust) și fizico-chimice (masă hectolitrică, conținut în corpuri străine, umiditate, conținut de gluten umed, indice de deformare, sticlozitate, indice de cădere, infestare cu dăunători). În funcție de utilizarea ulterioară a materiei prime, beneficiarii pot cere furnizorului și respectarea altor indicatori de calitate (conținut de pesticide, aflatoxine etc.) [6] .

Aprecierea calității cerealelor se stabilește în funcție de indicii generali și însușirile tehnologice ale cerealelor, caracterizate prin indicii de măciniș și de panificație [6].

Indicii generali se referă la însușirile senzoriale ale cerealelor: aspect, culoare, miros, gust, infestare [7] .

Aspectul trebuie să fie normal, caracteristic cerealelor sănătoase. Se observă dacă masa de cereale conține corpuri străine, dacă boabele sunt sănătoase, bolnave, alterate, dacă boabele sunt uniforme ca mărime și formă, dacă sunt bine dezvoltate, coapte, sau dacă nu sunt încolțite, șiștave etc [7] .

Culoarea cerealelor este în funcție de soiul cultivat. Grâul are culoarea de la galben deschis la galben roșcat. Secara are culoarea galben - verzui. Porumbul are nuanțe de la alb-gălbui până la portocaliu. Începutul de alterare imprimă boabelor de cereale culoarea maro spre cenușiu, ceea ce indică și deprecierea acestora [7] .

Mirosul trebuie să fie caracteristic cerealelor din care provin. Masa de cereale nu trebuie să aibă miros de mucegai, de încins, de substanțe folosite la dezinsecție [7] .

Gustul trebuie să fie puțin dulceag, caracteristic cerealelor din care provin [7] .

Infestarea - cerealele recepționate nu trebuie să conțină nici un fel de insecte specifice soiului respectiv [7] .

Indicii tehnologici de prelucrare se referă la următoarele însușiri de măciniș ale cerealelor: dimensiunea boabelor; uniformitatea și mărimea boabelor; însușirile aerodinamice; conținutul în corpuri străine; umiditatea; masa hectolitrică; masa absolută a 1000 boabe; sticlozitatea; conținutul în substanțe minerale [7] .

Dimensiunea boabelor (lungime, lățime, grosime sau diametru) este un indice important pentru procesul de separare a corpurilor străine din masa de cereale și pentru fixarea parametrilor de lucru ale utilajelor la transformarea cerealelor în produse finite [7] .

Uniformitatea și mărimea boabelor este importantă pentru stabilirea parametrilor de lucru a utilajelor la primele pasaje de măciniș, în sensul că dacă reglarea utilajelor se face după boabele mari, atunci boabele mici trec fără efect tehnologic și invers, dacă reglarea se face după boabele mici, atunci boabele mari vor fi sfărâmate, astfel încât vor influența negativ procesul tehnologic [7].

Însușirile aerodinamice se referă la viteza de plutire în aer a boabelor de cereale și a corpurilor străine. Acest indice folosește la separarea corpurilor străine din masa de cereale și la funcționarea utilajelor. Toate utilajele din curățătorie și moară sunt aspirate [2] .

Conținutul în corpuri străine. Corpurile străine care nu au fost separate, prin prelucrare, pot imprima produsului finit gust și miros neplăcut, înrăutățind culoarea sau aspectul general. Cantitatea de corpuri străine din grâu influențează negativ calitatea măcinișului deoarece de ea depinde nu numai extracția de făină, ci și calitatea acesteia [2] .

Umiditatea are un rol important în procesul de depozitare și de măciniș al cerealelor [2] .

Masa hectolitrică a cerealelor se exprimă în g/l (kg/hl) și reprezintă greutatea cerealelor care ocupa un volum de 1 litru. Depinde de umiditatea,forma, starea suprafeței și mărimea boabelor, de tasarea boabelor și spațial intergranular, de cantitatea de semințe seci, sparte etc. Se realizează cu balanța hectolitrică [2] .

Bibliografie

1. https://www.scrigroup.com/sanatate/alimentatie-nutritie/Receptia-si-depozitarea-cereal44131.php

2. https://www.academia.edu/9668957/Linia_Tehnologica_de_Curatare_a_Graului

3. https://www.creeaza.com/familie/alimentatie-nutritie/Pregatirea-cerealelor-in-veder292.php

4. https://ro.scribd.com/document/452360056/Fisa-de-documentare-receptia-cant-si-calitativa-la-cereale

5. https://www.academia.edu/9668957/Linia_Tehnologica_de_Curatare_a_Graului

6. https://ro.scribd.com/doc/268630093/Tehnologia-Moraritului-Si-Panificatiei-sem-I-Man-Simona

7. https://ro.scribd.com/doc/72994847/it

8. https://www.rasfoiesc.com/business/agricultura/Macinis-Conditii-de-pregatire-53.php

9. https://ro.scribd.com/document/73484205/Tehnologia-Moraritului-C-1

10. https://www.creeaza.com/afaceri/agricultura/Conditii-de-pastrare-si-conser624.php

11. https://www.rasfoiesc.com/sanatate/alimentatie/PROIECT-DE-LICENTA-Ingineria-P82.php

Preview document

Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 1
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 2
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 3
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 4
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 5
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 6
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 7
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 8
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 9
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 10
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 11
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 12
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 13
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 14
Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Receptia cerealelor - Precuratirea cerealelor.doc

Te-ar putea interesa și

Instalație de obținere a alcoolului etilic din cereale

1 TEMA PROIECTULUI Sa se dimensioneze o instalatie de obtinere a alcoolului etilic din cereale stiind ca parametrii implicati sunt: • Cantitatea...

Managementul procesării și conservării producției agricole

Capitolul I Concepte de baza ale managementului productiei agroalimentare Orice unitate de producţie are ca obiectiv principal producerea de...

Construirea unei instalații pentru uscarea și înmagazinarea cerealelor

1. INFORMATII GENERALE 1.1.Titularul proiectului: S.C. AGROFAM PROD S.R.L. Fetești avand ca activitate principala Cultivarea cerealelor (porumb si...

Linia tehnologică de curățare a grâului

Introducere Cerealele reprezinta grupa fitotehnica de plante cu cel mai mare areal de raspandire in toate zonele de cultura pe glob. implicit si...

Instalație de obținere a alcoolului etilic din cereale

Sa se dimensioneze o instalatie de obtinere a alcoolului etilic din cereale stiind ca parametrii implicati sunt: Cantitatea de porumb prelucrata...

Implementarea sistemului HACCP în sectorul de morărit și panificație

Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control reprezintă o abordare sistematică a dezideratului privind siguranţa produselor...

Aplicarea planului HACCP la obținerea făinurilor

1.Descriere produs Specificatie Descriere Denumire produs Stas 90/88 Proprietati organoleptice -culoare-aspect -miros -gust Proprietati...

Linia Tehnologică de Pregătire a Grâului pentru Măciniș

I INTRODUCERE 1.1Cultura cerealelor în lume Cerealele reprezintă grupa fitotehnică de plante cu cel mai mare areal de răspândire în toate zonele...

Ai nevoie de altceva?