Recepția cerealelor - Precurățirea cerealelor

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Prezentarea proiectului
1. Generalități.
2. Descrierea operațiilor de recepție și precurățire. 
3. Metode de efectuare a operațiilor de recepție și precurățire.
4. Prezentarea și descrierea tararului aspirator ( tarar de precurățire) . 
II. Bilanțul de materiale calculat conform datelor repartizate
III. Concluzii 
IV. Referințe bibliografice


Extras din proiect Cum descarc?

I. RECEPȚIA ȘI PRECURĂȚIREA CEREALELOR
1. GENERALITĂȚI 
Prin recepție se înțelege luarea în primire a materiilor prime pa baza verificării lor cantitative și calitative [1] . 
Recepția cerealelor sosite cu vagon CFR sau cu mijloace auto constă în măsurarea cantității prin cântărire și în rare cazuri prin aprecierea volumetrica. Măsurarea prin cântărire se execută pe cântare bascule corespunzătoare din punct de vedere al capacității și al exactității. În cazul când cerealele se livrează prin legătură tehnologică directă existent între silozul furnizorului și silozul beneficiarului, recepția cantitativă se face după o convenție scrisă între cele două părți, cântărirea efectuându-se fie la furnizor fie la beneficiar, îndeplinind condiția ca ambele părți să recunoască înregistrările efectuate de cântarul respectiv [2] . 
Recepția cantitativă are drept scop verificarea prin cântărire, a cantității de cereale în loturi, care sosesc pentru prelucrare la unitățile de morărit [2] .
Fiecare mijloc de transport este însoțit de acte, în care sunt înscrise masa totală de cereale și mijlocul de transport, masa mijlocului de transport, și prin diferența masa cerealelor transportate [2] .
Pentru recepția cantitativă se folosesc cantare tip pod bascula, care se găsesc în incinta unității de morărit [3] .
Recepția calitativă are drept scop stabilirea principalilor indicatori calitativi ce caracterizează lotul de cereale ce urmează a fi descărcat la unitatea de morărit [3] .
La efectuarea recepției calitative un rol important îl au operatorii din laborator, pregătirea lor profesională, instrumentele și aparatura pe care o folosesc [3] .
Pentru stabilirea calității cerealelor, se recoltează probe din lotul de cereale, in conformitate cu instrucțiunile STAS- ului în vigoare [3] . 
Recepția calitativă se împarte în două categorii: 
- Analize senzoriale : aspect, gust, culoare, miros, starea boabelor etc.
- Analize fizico - chimice : greutatea hectolitrică, umiditatea, masa a 1000 de boabe, sticlozitatea și duritatea boabelor [4] .
Cerealele sosite la mori, deși sunt în mare măsură supuse unui proces de curățire la bazele de recepție de la care provin, conțin totuși multe impurități. Gradul de impurificare admis la primire este stabilit prin standarde, norme interne sau convenții contractuale directe [5] . 
Pentru reducerea acestor efecte negative, cerealele se supun unei operații de curățire parțial. Aceasta, poarta numele de precurățire deoarece cantitatea de impurități eliminată în această etapă nu depășește 20 - 25 %. Impuritățile eliminate au in general dimensiunile cele mai mari și cele mai mici față de masa totală de impurități conținute. Ele sunt formate din bulgari de pământ, pietre, paie, spice, pleava și praf [5] .
2. DESCRIEREA OPERAȚIILOR DE RECEPȚIE ȘI PRECURĂȚIRE
Cerealele sunt supuse normelor de calitate în vigoare care sunt precizate prin standarde de stat. Aceste condiții constau în caracteristici organoleptice (aspect, miros, culoare, gust) și fizico-chimice (masă hectolitrică, conținut în corpuri străine, umiditate, conținut de gluten umed, indice de deformare, sticlozitate, indice de cădere, infestare cu dăunători). În funcție de utilizarea ulterioară a materiei prime, beneficiarii pot cere furnizorului și respectarea altor indicatori de calitate (conținut de pesticide, aflatoxine etc.) [6] .
Aprecierea calității cerealelor se stabilește în funcție de indicii generali și însușirile tehnologice ale cerealelor, caracterizate prin indicii de măciniș și de panificație [6].
Indicii generali se referă la însușirile senzoriale ale cerealelor: aspect, culoare, miros, gust, infestare [7] .
Aspectul trebuie să fie normal, caracteristic cerealelor sănătoase. Se observă dacă masa de cereale conține corpuri străine, dacă boabele sunt sănătoase, bolnave, alterate, dacă boabele sunt uniforme ca mărime și formă, dacă sunt bine dezvoltate, coapte, sau dacă nu sunt încolțite, șiștave etc [7] .
Culoarea cerealelor este în funcție de soiul cultivat. Grâul are culoarea de la galben deschis la galben roșcat. Secara are culoarea galben - verzui. Porumbul are nuanțe de la alb-gălbui până la portocaliu. Începutul de alterare imprimă boabelor de cereale culoarea maro spre cenușiu, ceea ce indică și deprecierea acestora [7] .
Mirosul trebuie să fie caracteristic cerealelor din care provin. Masa de cereale nu trebuie să aibă miros de mucegai, de încins, de substanțe folosite la dezinsecție [7] .
Gustul trebuie să fie puțin dulceag, caracteristic cerealelor din care provin [7] .
Infestarea - cerealele recepționate nu trebuie să conțină nici un fel de insecte specifice soiului respectiv [7] .
Indicii tehnologici de prelucrare se referă la următoarele însușiri de măciniș ale cerealelor: dimensiunea boabelor; uniformitatea și mărimea boabelor; însușirile aerodinamice; conținutul în corpuri străine; umiditatea; masa hectolitrică; masa absolută a 1000 boabe; sticlozitatea; conținutul în substanțe minerale [7] .
Dimensiunea boabelor (lungime, lățime, grosime sau diametru) este un indice important pentru procesul de separare a corpurilor străine din masa de cereale și pentru fixarea parametrilor de lucru ale utilajelor la transformarea cerealelor în produse finite [7] .
Uniformitatea și mărimea boabelor este importantă pentru stabilirea parametrilor de lucru a utilajelor la primele pasaje de măciniș, în sensul că dacă reglarea utilajelor se face după boabele mari, atunci boabele mici trec fără efect tehnologic și invers, dacă reglarea se face după boabele mici, atunci boabele mari vor fi sfărâmate, astfel încât vor influența negativ procesul tehnologic [7].
Însușirile aerodinamice se referă la viteza de plutire în aer a boabelor de cereale și a corpurilor străine. Acest indice folosește la separarea corpurilor străine din masa de cereale și la funcționarea utilajelor. Toate utilajele din curățătorie și moară sunt aspirate [2] .
Conținutul în corpuri străine. Corpurile străine care nu au fost separate, prin prelucrare, pot imprima produsului finit gust și miros neplăcut, înrăutățind culoarea sau aspectul general. Cantitatea de corpuri străine din grâu influențează negativ calitatea măcinișului deoarece de ea depinde nu numai extracția de făină, ci și calitatea acesteia [2] .
Umiditatea are un rol important în procesul de depozitare și de măciniș al cerealelor [2] .
Masa hectolitrică a cerealelor se exprimă în g/l (kg/hl) și reprezintă greutatea cerealelor care ocupa un volum de 1 litru. Depinde de umiditatea,forma, starea suprafeței și mărimea boabelor, de tasarea boabelor și spațial intergranular, de cantitatea de semințe seci, sparte etc. Se realizează cu balanța hectolitrică [2] .


Fisiere în arhivă (1):

  • Receptia cerealelor - Precuratirea cerealelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.scrigroup.com/sanatate/alimentatie-nutritie/Receptia-si-depozitarea-cereal44131.php 
2. https://www.academia.edu/9668957/Linia_Tehnologica_de_Curatare_a_Graului 
3. https://www.creeaza.com/familie/alimentatie-nutritie/Pregatirea-cerealelor-in-veder292.php 
4. https://ro.scribd.com/document/452360056/Fisa-de-documentare-receptia-cant-si-calitativa-la-cereale 
5. https://www.academia.edu/9668957/Linia_Tehnologica_de_Curatare_a_Graului
6. https://ro.scribd.com/doc/268630093/Tehnologia-Moraritului-Si-Panificatiei-sem-I-Man-Simona 
7. https://ro.scribd.com/doc/72994847/it 
8. https://www.rasfoiesc.com/business/agricultura/Macinis-Conditii-de-pregatire-53.php 
9. https://ro.scribd.com/document/73484205/Tehnologia-Moraritului-C-1 
10. https://www.creeaza.com/afaceri/agricultura/Conditii-de-pastrare-si-conser624.php 
11. https://www.rasfoiesc.com/sanatate/alimentatie/PROIECT-DE-LICENTA-Ingineria-P82.php


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!