Sa se Proiecteze o Sectie de Fabricatie Specifica Industriei Fermentative - Tuica

Cuprins proiect Cum descarc?

1.COMPOZITIE PROPRIE Pg.4
2.PRUNELE MATERIE PRIMA Pg.5
3. CARACTERISTICELE PRODUSULUI FINIT Pg.9
4. SCHEMATEHNOLOGICA Pg10
5. SCHEMA INSTALATIEI DE DISTILARE-RECTIFICARE Pg11
6.DESCRIEREA PROCESULUI TEHNOLOGIC Pg12
7. BILANTUL DE MASA Pg23
8.PROTECTIA MUNCI Pg27


Extras din proiect Cum descarc?

1.Compozitie proprie
Tuica este o bautura alcoolica obtinuta prin distilarea fructelor fermentate, in general si a prunelor, in special. Denumirea de tuica este intalnita numai in tara noastra, deci este un produs autohton. Desi este considerata bautura nationala, despre tuica si rachiuri naturale s-a scris foarte putin.
Disilarea, ca metoda de obtinere a alcoolului etilic este cunoscuta inca din secolul al X-lea, totusi rachiul de fructe a intrat mult mai tarziu in istoria distilarii. Prepararea rachiurilor de fructe si subproduse vinicole are o veche traditie in tara noastra si a constituit o activitate de baza pentru multi locuitori din diferite zone pomicole.
Se pare ca pentru prima data se fac mentiuni despre prepararea tuicii pe teritoriul locuit de romani in anul 1570 in localitatea Turt din Satu-Mare.
Prunarii din zona dealurilor in tara noastra si-au castigat existenta partial sau total din cultivarea prunului, al carui produs principal era rachiul de prune. 
In anul 1784 statul infiintase carciumi ale fiscului in Transilvania fixand si taxe in plus de 11/2 creitari de vadra de vin si de un creitar pentru o cupa de rachiu.
Distilarea cunoaste o mare dezvoltare in judetul Putna. Daca in anul 1870 existau 600 de velnite, in anul 1882 numarul lor creste la 1082, ca in anul 1887 sa se ajunga la cifra de 1342 in special in zona viticola si de deal.
Productia de tuica
(dupa Ionescu G.D., 1899)
Anul Cantitatea (hl)
1862 587.044
1863 366.405
1864 346.281
1865 908.948
1866 694.645
1882 169.936
1896 193.450
1897 93.167
Desi numarul distilariilor si gradul lor de utilizare a scazut dupa 1989, se remarca in acelasi timp, o intensificare a activitatii de producere a tuicii si rachiurilor naturale in gospodariile populatiei in cazane cu foc direct.
Inainte de decembrie 1989 in judetul Satu-Mare erau 158 cazane cu foc direct sub patronajul Vinalcoolului si 2 distilerii (Livada si Turt) care foloseau aburul ca agent termic. Dintre cazanele cu foc direct, 154 erau amplasate in satele si comunele judetului, iar 4 cazane erau instalate in cele 4 oarase ale judetului (Satu-Mare, Carei, Negresti-Oas si Tasnad).
2. Prunele- materie prina la fabricarea tuici
Denumire stiintifica-Prunus domestica
Prunul este una din cele mai importante specii de climat temperat care este cultivata pentru fructele sale, consumate atat in stare proaspata,cat si industrializat sub diferite forme( compot, dulceata, gem, magiun, bauturi nealcoolice si alcoolice,dar si fructe deshidratate).
Prunul asigura productii mari si constante, o perioada lunga de valorificare a fructelor (peste 90 zile), posibilitati multiple de valorificare, inclusiv pentru export. Pe plan mondial tari mari producatoare sunt: China, SUA,Turcia, Iugoslavia,Romania.In Europa sunt: Iugoslavia, Romania, Germania, Bulgaria, Franta.
Productia mondiala este de aproximativ 9 milioane tone,din care 5 milioane in Asia, Europa-2.600.000t, America de Nord-600.000t. In Europa cantitatile produse sunt: Iugoslavia-450.000t, Romania-430.000t, Germania-380.000t, Franta-260.000t. La noi in tara pondere mare au:Arges-60.000t,Valcea, Bihor, Dambovita, Arad, Salaj,Iasi.
Prunele fac parte din grupa speciilor drupacee.La acestea se iau in considerare marimea, forma, pedunculul, cavitatea pedunculara, punctul stilar, pielita (pruina, perozitatea), si punctele de sub pielita. Dintre aceste caractere, mai stabile sunt perozitatea pielitei, aderenta samburelui la pulpa, samburele si gustul miezului din sambure. Celelalte caractere oscileaza foarte mult deoarece sunt influentate de starea pomului,de marimea productiei, precum si de influenta factorilor de mediu.
Marimea fructelor la prune:
- foarte mici:pana la 25 mm;
- mici:26-30 mm;
- mijlocii:31-40 mm;
- mari:41-50 mm;
- foarte mari:peste 50 mm;


Fisiere in arhiva (1):

  • Sa se Proiecteze o Sectie de Fabricatie Specifica Industriei Fermentative - Tuica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!