Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 9182
Mărime: 135.30KB (arhivat)
Publicat de: Costache Onofrei
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asist.Univ.Drd.Ing. Arus Alisa
UNIVERSITATEA VASILE ALECSANDRI BACĂU FACULTATEA DE INGINERIE SPECIALIZARE: INGINERIA PRODUSELOR ALIMENTARE

Cuprins

  1. Capitolul I
  2. 1.1. Laptele – materie primă 4
  3. 1.2. Proprietăţile organoleptice ale laptelui 5
  4. 1.3. Caracteristicile fizico-chimice ale laptelui 6
  5. 1.4. Caracteristicile microbiologice ale laptelui 10
  6. 1.5. Defectele laptelui 11
  7. 1.6. Caracteristicile materialelor şi ambalajelor 12
  8. Capitolul II
  9. 2.1. Laptele de consum sterilizat 13
  10. 2.2. Tehnologia de fabricare a laptelui de consum sterilizat 13
  11. 2.3. Variante tehnologice de obţinere a laptelui sterilizat 14
  12. 2.4. Alegerea variantei optime 17
  13. 2.5. Descrierea variantei tehnologice adoptate 18
  14. 2.5.1. Recepţia cantitativă şi calitativă a laptelui 18
  15. 2.5.2. Răcirea şi depozitarea laptelui 19
  16. 2.5.3. Curăţirea laptelui 19
  17. 2.5.4. Normalizarea laptelui 19
  18. 2.5.5. Preîncălzirea laptelui 20
  19. 2.5.6. Omogenizarea laptelui 20
  20. 2.5.7. Sterilizarea laptelui 20
  21. 2.5.8. Răcirea laptelui 20
  22. 2.5.9. Ambalarea laptelui 20
  23. 2.5.10. Depozitarea laptelui 21
  24. 2.5.11. Livrarea laptelui sterilizat 21
  25. 2.6. Factorii care influenţează conservarea laptelui sterilizat 22
  26. 2.7. Proprietăţile organoleptice ale laptelui de consum sterilizat.23
  27. 2.8. Proprietăţile fizico-chimice ale laptelui de consum sterilizat.23
  28. Capitolul III
  29. 3.1. Bilanţul de materiale 24
  30. 3.2. Bilaţul termic 30
  31. Capitolul IV
  32. 4.1. Deşeuri, subproduse, coproduse, emisii de noxe 31
  33. 4.1.1. Caracteristicile organoleptice ale smântânii 31
  34. 4.1.2. Compoziţia chiică a smântânii 33
  35. 4.1.3. Tipuri de smântână 33
  36. 4.1.4. Defectele smântânii şe metodele de prevenire 34
  37. Bibliografie

Extras din proiect

Capitolul I

1.1. Laptele - materie primă

Primul aliment de care organismul uman are nevoie încă de la naştere este laptele.

Laptele este un produs biologic având o compoziţie chimică complexă, care se sintetizează la nivelul glandei mamare pe baza hidraţilor de carbon, a proteinelor, vitaminelor şi sărurilor minerale prezente în sângele circulant şi care în ţesutul glandular al mamelei sunt transformate în substanţe specifice.

O parte din componentele laptelui ajung în lapte aproape neschimbate, iar altele rezultă printr-un proces de sinteză. Componentele care trec neschimbate sunt serumalbumina, sărurile şi unii aminoacizi, restul suferă transformări.

Sângele are un rol foarte important în secreţia laptelui, circulaţia lui în glanda mamară fiind foarte intensă. Astfel, în fiecare minut, prin ugerul vacii trec circa 3,5 litri de sânge, ceea ce înseamnă aproximativ 5000 litri/24 ore.

Laptele are o culoare alb-gălbuie, este bogat în multe elemente nutritive care fac din acest aliment o materie primă importantă în elaborarea multor derivate alimentare (smântână, unt, brânzeturi etc.).

Laptele proaspăt muls, manual sau prin cale automată, şi care nu a suferit nici un proces de prelucrare chimică, biologică sau fizică este numit lapte crud integral. El este obţinut direct de la mamifere crescute la scară agro-industrială sau în gospodării.

Laptele crud integral poate fii supus anumitor procese tehnologice în scopul de a fi valorificat. Compoziţia chimică este factorul hotărâtor în adoptarea tehnologiei de valorificare.

Laptele este alimentul cel mai complex şi mai uşor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de bază şi in nutriţia omului. Atât laptele cât si produsele lactate măresc rezistenţa organiselor faţă de infecţii si intoxicaţii, ridicând nivelul de sănătate a populaţiei.

După compoziţie laptele poate fi :

- integral - din care nu s-a scos şi nu s-a adăugat vreunul din componenţii săi;

- smântânit - căruia i s-a extras grăsimea prin smântânire naturală sau mecanică;

- parţial smântânit – din care s-a scos numai o parte din grăsimea laptelui integral.

După calitate laptele poate fi:

- normal - când este muls complet de la animalele sănătoase, bine îngrijite;

- anormal – având compoziţia chimică diferită de laptele normal şi anumite defecte de culoare, miros, gust;

- falsificat – prin extragerea grăsimii, prin adăugare de apă sau diferite substanţe.

După procedeele de tratare la care este supus poate fi:

- crud – nesupus încălzirii, pasteurizării sau fierberii;

- pasteurizat – prin încălzire un anumit timp în aparate speciale la 63-95oC şi răcit apoi brusc la 4-6oC;

- sterilizat – laptele este supus unui tratament mecanic pentru fărâmiţarea şi răspândirea globulelor de grăsime în masa laptelui;

- lapte concentrat – este obţinut prin eliminarea a două treimi din apă;

- laptele praf –se obţine prin urcarea laptelui concentrat în instalaţii speciale, reducându-se apa la numai 3-5%.

Factorii care influenţează cantitatea şi calitatea laptelui :

Factori interni:

• specia ─ cea mai mare cantitate de lapte se obţine de la vaci, bivoliţe, capre şi ovine;

• rasa, familia, linia ─ sunt rase, linii sau familii care produc lapte mai mult şi mai bogat în grăsime şi proteine în timp ce altele produc lapte mai puţin şi cu o compoziţie diferită;

• individualitatea ─ dă diferenţe chiar în sânul aceleiaşi rase, linii sau familii şi în condiţii identice fiind influenţat de metabolismul fiecărui animal;

• forma şi dezvoltarea ugerului ─ influenţează capacitatea productivă;

• vârsta ─ producţia de lapte este mai mică la primele fătări, creşte până la a patra fătare, apoi scade treptat.

Preview document

Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 1
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 2
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 3
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 4
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 5
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 6
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 7
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 8
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 9
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 10
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 11
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 12
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 13
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 14
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 15
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 16
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 17
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 18
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 19
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 20
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 21
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 22
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 23
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 24
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 25
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 26
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 27
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 28
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 29
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 30
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 31
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 32
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 33
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 34
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 35
Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Sectie de Prelucrare a Laptelui in Vederea Obtinerii de Lapte de Consum Sterilizat.doc

Alții au mai descărcat și

Implicațiile funcțional - tehnologice ale tratamentului termic asupra laptelui de consum

INTRODUCERE Până la sfârșitul secolului al XIX-lea laptele a constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date privind primele...

Raportul de practică la JLC

Industria de fabricare a produselor lactate este unul din sectoarele prioritare ale Republicii Moldova, catorită importanţei sale pentru...

Secție de prelucrare a laptelui în vederea obținerii laptelui de consum sterilizat

MEMORIU JUSTIFICATIV Fabricarea laptelui de consum sterilizat capătă o dezvoltare tot mai mare în majoritatea ţărilor dezvoltate industrial...

Procesul Tehnoligic de Fabricare a Iaurtului

CAPITOLUL I. GENERALITĂȚI PRIVIND INDUSTRIA ALIMENTARĂ Legenda spune că secretul preparării iaurtului a fost găsit întâmplător încă din...

Proictarea unei secții de fabricare a iaurtului de băut cu o capacitate de prelucrare a materiei prime de 15000 L pe zi

1.TEMA PROIECTULUI Proictarea unei secţii de fabricare a iaurtului de băut cu o capacitate de prelucrare a materiei prime de 15000 L/ zi 2....

Fabrică de prelucrare a laptelui în brânzeturi

1.1. Documentatia de proiectare 1.1.1. Schema tehnologică de fabricare a produselor lactate din tema cu detalierea operaţiilor ce necesita frig;...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia de obținere a smântânii din lapte

Capitolul 1 Introducere Smântâna este o emulsie de grăsimi în plasmă. Compoziția acesteia este asemănătoare cu a laptelui, având însă un...

Te-ar putea interesa și

Secție de prelucrare a laptelui în vederea obținerii laptelui de consum sterilizat

MEMORIU JUSTIFICATIV Fabricarea laptelui de consum sterilizat capătă o dezvoltare tot mai mare în majoritatea ţărilor dezvoltate industrial...

Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat

MEMORIU JUSTIFICATIV Proiectul prezintă tehnologia de obţinere a laptelui sterilizat de consum. LAPTELE este un lichid de culoare alb-gălbuie...

Controlul Calitații Laptelui

Laptele ca materie prima pentru realizarea de lapte pentru consum si fabricarea de produse lactate, este deosebit de valoros, avand in vedere...

Să se proiecteze o secție de prelucrare a laptelui în vederea obținerii de lapte de consum sterilizat, 2% grasime, cu o capacitate de 10000 litri lapte materie primă pe zi

Memoriu justificativ Fabricarea laptelui de consum sterilizat capătă o dezvoltare tot mai mare în majoritatea ţărilor dezvoltate industrial...

Ai nevoie de altceva?