INTRODUCERE .5 CAPITOLUL I - Laptele de Bivolita 6-15 1.1.Materia prima- laptele de bivolita ...6 1.2.Compozitia chimica a laptelui .7 1.3.Factorii care influenteaza calitatea si cantitatea laptelui .7-8 1.4.Proprietatile organoleptice ale laptelui 8 1.5.Caracteristicile fizico-chimice ale laptelui ...9-12 1.6.Caracteristicile microbiologice ale laptelui .13 1.7.Defectele laptelui .14-15 CAPITOLUL II - Rasele de Bivolita 15-18 2.1.Rasele de animale a speciei de provenienta a laptelui .15 2.1.1.Rasa Bulgareasca ..15-16 2.1.2.Rasa Italiana ..16 2.1.3.Rasa Murrah ..16-17 2.1.4.Rasa Romaneasca ..17-18 CAPITOLUL III- Tehnologia de fabricare a laptelui ...18-21 3.1.Tehnologia de fabricare a laptelui sterilizat ..18-19 3.2.Variante tehnologice de obtinere a laptelui sterilizat 19-20 3.3.Sscheme tehnologice de fabricare a laptelui de consum sterilizat 20-21 CAPITOLUL IV-Varianta tehnologica optima .22-33 4.1.Alegerea variantei optime 22-23 4.2.Descrierea variantei tehnologice adoptate .23-32 4.2.1.Receptia laptelui .24-25 4.2.2.Filtrarea laptelui ..25 4.2.3.Racirea si depozitarea tampon 26 4.2.4.Curatirea laptelui .26-27 4.2.5.Normalizarea laptelui ..27-28 4.2.6.Omogenizarea laptelui ...29-30 4.2.7.Sterilizarea laptelui 30 4.2.8.Racirea laptelui ..31 4.2.9.Ambalarea laptelui .31-32 4.2.10.Depozitarea laptelui .32 4.2.11.Livrarea laptelui ...32 4.3.Factorii care influenteaza conservarea laptelui de consum sterilizat ..33 4.4.Proprietatile organoleptice ale laptelui de consum sterilizat 33 CAPITOLUL V-Calcule tehnologice ..34-40 5.1.Bilantul de materiale 34-40 CAPITOLUL VI- Adopatarea echipamentelor reale peentru fluxul adoptat ...41-53 6.1.Receptia laptelui ..41-43 6.2.Racirea si depozitarea ..43-45 6.3.Curatirea laptelui ..45-46 6.4.Normalizarea laptelui ...46-48 6.5.Omogenizarea laptelui .48-49 6.6.Sterilizarea laptelui ...49-50 6.7.Ambalarea laptelui 51 6.8.Depozitarea laptelui ..51 6.9.Livrarea .52 CAPITOLUL VII- Norme de igiena si tehnica securitatii muncii pentru unitatea proiectata 7.1.Masuri pentru protectia muncii in sectorul prelucrarii laptelui .54 7.2.Protectia muncii la efectuarea analizei laptelui 55 7.3.Igiena utilajelor, a ustensilelor de lucru si a ambalajelor ..55-56 7.4.Igiena mijloacelor de transport ..56 CAPITOLUL VIII- 8.1.Deseuri,produse, coproduse,emisii de noxe 56 8.1.1.Caracteristicile organoleptice ale smantanii .56 8.1.2.Compozitia chimica a smantanii ..57 8.1.3.Tipuri de smantana ...57-58
INTRODUCERE Laptele este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor. In toate scrierile vechi ce se refera la conditiile de viata ale popoarelor care au trait cu mii de ani inaintea erei noastre in Europa, in zona Marii Mediterane cunosteau laptele pe care il consumau ca atare si sub forma de produse, in special branzeturi. In lucrarea "Zece mii de ani de productie de lapte", autorul arata ca europeniide pe malurile Niprului si ale Visteliei, stramosi ai latinilor si germanilor, cunosteau deja laptele animal. Laptele a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca aliment principal in hrana popoarelor, cum ar fi asirienii, babilonienii,grecii si romanii. Materia prima pentru industria laptelui si a produselor lactate o constituie laptele de vaca, de oaie si de bivolita. Acesta este alimentul cel mai complex si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza si in nutritia omului. Laptele este denumit si "Sangele alb" prin valoarea sa hranitoare. Are peste o suta de substante nutritive necesare vietii omului (20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele contin aminoacizi necesari cresterii si mentinerii sanatatii.Grasimea in afara de rolul ei energetic contribuie si la formarea rezervelor de grasime in organism. Vitaminele continute in proportii apreciabile, ridica valoarea nutritiva a laptelui. Un lucru important este ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca laptele este asimilat de organism mai bine decat orice alt aliment, putand fi consumat atat in stare proaspata cat si sub forma de diferite produse lactate. Atat laptele cat si produsele lactice maresc rezistenta organismelor fata de infectii si intoxicatii, ridicand nivelul de sanatate a populatiei. CAPITOLUL I 1.1. MATERIA PRIMA - LAPTELE DE BIVOLITA In general laptele de bivolita poate fi definit ca o secretie proaspata, integrala, obtinuta prin mulgerea completa a bivolitelor sanatoase excluzandu-se perioadele de inainte si de dupa fatare. Am ales acest produs alimentar ca sa constitue baza proiectului meu deoarece laptele este un element indispensabil pentru hrana omului ,in primul si in primul rand pentru simplul fapt ca contine toate substantele necesare dezvoltarii proceselor metabolice ce se petrec in organism. Datorita acestor calitati includerea laptelui si produselor lactate este obligatorie intr-o alimentatie rationala. Pentru a intari cele spuse mai sus ne servesc ca exemple tarile slab dezvoltate, unde laptele este consumat in cantitati foarte mici si de aceea mortalitatea infantila la copii este mai mare decat in tarile unde populatia dispune de acest aliment. Comparand laptele de bivolita cu cel de vaca pot spune ca cel de bivolita prezinta un continut ridicat de substanta uscata (peste 18%) grasime si cazeina. Desi este mai gras ,el contine cu 60% mai putin colesterol decat laptele de vaca si de asemenea este insotit de o multime de calitati nutritive deosebite care ne ajuta sa obtinem preparate foarte apreciate si consumate pe larg de consumatori: branzeturile care se fabrica intr-o gama foarte variata de sortimente, cum sunt Mozzarella, Cheddar, Karnal, Surati la care se adauga branza telemea de bivolita produsa anume in tara noastra. Textura sa mai cremoasa, mai densa si gustul mai bogat, care il fac o delicatesa in materie de branzeturi si iaurturi este data de continutul mare de grasime. Avantajul acesteia este ca creste senzatia de satietate a consumatorului pentru mai mult timp iar dezavantajul este ca e greu digerabil, de aceea este putin recomandat copiilor sau persoanelor in varsta. Producerea laptelui de bivolita cu un continut de grasime de 2,8% din lapte de bivolita de 8% grasime este necesara deoarece ar putea fi consumat de toti oamenii inclusiv copii ,batranii, fiind usor de digerat, ducand la cresterea apetitului pentru a preveni anemia si de asemeanea jucand un rol important pentru imbunatatirea sistemului imunitar al acestora dar si pentru fabricarea produselor lactate mai grase , cum ar fi untul , smantana etc, fiind exploatat la maxim.
INTRODUCERE Laptele este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor. In toate scrierile vechi ce se refera la conditiile de viata ale popoarelor care au trait cu mii de ani inaintea erei noastre in Europa, in zona Marii Mediterane cunosteau laptele pe care il consumau ca atare si sub forma de produse, in special branzeturi. In lucrarea "Zece mii de ani de productie de lapte", autorul arata ca europeniide pe malurile Niprului si ale Visteliei, stramosi ai latinilor si germanilor, cunosteau deja laptele animal. Laptele a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca aliment principal in hrana popoarelor, cum ar fi asirienii, babilonienii,grecii si romanii. Materia prima pentru industria laptelui si a produselor lactate o constituie laptele de vaca, de oaie si de bivolita. Acesta este alimentul cel mai complex si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza si in nutritia omului. Laptele este denumit si "Sangele alb" prin valoarea sa hranitoare. Are peste o suta de substante nutritive necesare vietii omului (20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele contin aminoacizi necesari cresterii si mentinerii sanatatii.Grasimea in afara de rolul ei energetic contribuie si la formarea rezervelor de grasime in organism. Vitaminele continute in proportii apreciabile, ridica valoarea nutritiva a laptelui. Un lucru important este ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca laptele este asimilat de organism mai bine decat orice alt aliment, putand fi consumat atat in stare proaspata cat si sub forma de diferite produse lactate. Atat laptele cat si produsele lactice maresc rezistenta organismelor fata de infectii si intoxicatii, ridicand nivelul de sanatate a populatiei. CAPITOLUL I 1.1. MATERIA PRIMA - LAPTELE DE BIVOLITA In general laptele de bivolita poate fi definit ca o secretie proaspata, integrala, obtinuta prin mulgerea completa a bivolitelor sanatoase excluzandu-se perioadele de inainte si de dupa fatare. Am ales acest produs alimentar ca sa constitue baza proiectului meu deoarece laptele este un element indispensabil pentru hrana omului ,in primul si in primul rand pentru simplul fapt ca contine toate substantele necesare dezvoltarii proceselor metabolice ce se petrec in organism. Datorita acestor calitati includerea laptelui si produselor lactate este obligatorie intr-o alimentatie rationala. Pentru a intari cele spuse mai sus ne servesc ca exemple tarile slab dezvoltate, unde laptele este consumat in cantitati foarte mici si de aceea mortalitatea infantila la copii este mai mare decat in tarile unde populatia dispune de acest aliment. Comparand laptele de bivolita cu cel de vaca pot spune ca cel de bivolita prezinta un continut ridicat de substanta uscata (peste 18%) grasime si cazeina. Desi este mai gras ,el contine cu 60% mai putin colesterol decat laptele de vaca si de asemenea este insotit de o multime de calitati nutritive deosebite care ne ajuta sa obtinem preparate foarte apreciate si consumate pe larg de consumatori: branzeturile care se fabrica intr-o gama foarte variata de sortimente, cum sunt Mozzarella, Cheddar, Karnal, Surati la care se adauga branza telemea de bivolita produsa anume in tara noastra. Textura sa mai cremoasa, mai densa si gustul mai bogat, care il fac o delicatesa in materie de branzeturi si iaurturi este data de continutul mare de grasime. Avantajul acesteia este ca creste senzatia de satietate a consumatorului pentru mai mult timp iar dezavantajul este ca e greu digerabil, de aceea este putin recomandat copiilor sau persoanelor in varsta. Producerea laptelui de bivolita cu un continut de grasime de 2,8% din lapte de bivolita de 8% grasime este necesara deoarece ar putea fi consumat de toti oamenii inclusiv copii ,batranii, fiind usor de digerat, ducand la cresterea apetitului pentru a preveni anemia si de asemeanea jucand un rol important pentru imbunatatirea sistemului imunitar al acestora dar si pentru fabricarea produselor lactate mai grase , cum ar fi untul , smantana etc, fiind exploatat la maxim.
Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.
Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.